Tak przypuszczałem, że nie masz danych o tych aktach i dlatego dla takich jak Ty, Leonpraga itd. podaję źródło. Są to akta sądowe gdzie jest decyzja sądu oraz dane o wpisie. Ja przyjąłem datę wpisu, może powinienem przyjąć datę decyzji sądowej, ale nie jestem historykiem i nie wiem która ważniejsza.
Browar Wolsztyn
Collapse
X
-
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy -
Istotny wniosek z tego wynika, że informacje o "upaństwowieniu w 1945 r." trzeba traktować bardzo ostrożnie. Nie pierwszy to przypadek, gdy we wczesniejszych opracowaniach tak się podaje, a z akt wynika co innego. Mam wrażenie, że w niektórych opracowaniach usiłowano ukryć, że upaństwowienie nastąpiło po 1948 r., często z naruszeniem prawa.Comment
Related Topics
Collapse
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
-
Nowe piwo z browaru w środkowych Czechach.
Uwarzone przy współpracy z Badawczym Instytutem Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze oraz Wydziałem Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Karola:
Piwo dolnej fermentacji mające przypominać IPA. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák (Saaz),...-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z Pinty, Chmielarza, Kamionki oraz BRJ
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
WES-ołe Święto Ekstraktów Słodowych - Wolsztyn 2005 za nami, kto nie był niech żałuje. Rewelacyjna impreza. Jadło, piwa domowe wspomagane czarnkowskim, pogoda i przedewszystkim ludzie - na czele ze znanym
skąd inąd WES-em, który podjął się organizacji tej imprezy na terenie Skansenu...
-
Channel: Spotkania Forumowiczów
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment