Wyszukałem trochę informacji na temat browaru rodziny Ley w Łobżenicy, małym miasteczku w powiecie wyrzyskim.
Browar ten został założony koło roku 1830. Niestety nie posiadam informacji na temat wcześniejszych właścicieli. W latach sześćdziesiątych XIX wieku należał już do rodziny Ley. Manfred Friedrich podaje, z błędem zresztą, jako właścicieli: L. Ley od 1865 do 1888 oraz E. Ley od 1888 do roku 1895. E. Ley był z całą pewnością właścicielem już w 1886 roku, o czym świadczy fakt, że jako właściciel usiłował browar w tym roku sprzedać (co mu się zresztą nie udało).
Wracając do samego obiektu, początkowo był to malutki browar napędzany ręcznie, który miał tylko uzupełniać duże gospodarstwo rolne. Produkowano w nim cienkie piwo górnej fermentacji, jak zresztą w całej okolicy. Koło 1875 roku całe gospodarstwo spłonęło, po czym zostało w 1876 roku odbudowane. Prawdopodobnie przy tej okazji L. Ley zainwestował w maszynę parową, która od tej pory napędzała browar. Nie wiem czy po odbudowie przestawiono produkcję na piwa dolnej fermentacji, w każdym razie otwarto podobno piękny ogródek piwny z restauracją. Ogółem do majątku należał budynek mieszkalny, browar, stajnie, stodoły, ogródek piwny oraz około 90 mórg/morgów? (może ktoś pomoże jak pisze się poprawnie) ziemi uprawnej i łąk. Więcej na temat na razie nie znalazłem. Według spisu Friedricha browar był czynny do 1895 roku. Udało mi się sprawdzić że na pewno działał jeszcze w roku 1893, więc rok 1895 można chyba uznać za realny.
Browar ten został założony koło roku 1830. Niestety nie posiadam informacji na temat wcześniejszych właścicieli. W latach sześćdziesiątych XIX wieku należał już do rodziny Ley. Manfred Friedrich podaje, z błędem zresztą, jako właścicieli: L. Ley od 1865 do 1888 oraz E. Ley od 1888 do roku 1895. E. Ley był z całą pewnością właścicielem już w 1886 roku, o czym świadczy fakt, że jako właściciel usiłował browar w tym roku sprzedać (co mu się zresztą nie udało).
Wracając do samego obiektu, początkowo był to malutki browar napędzany ręcznie, który miał tylko uzupełniać duże gospodarstwo rolne. Produkowano w nim cienkie piwo górnej fermentacji, jak zresztą w całej okolicy. Koło 1875 roku całe gospodarstwo spłonęło, po czym zostało w 1876 roku odbudowane. Prawdopodobnie przy tej okazji L. Ley zainwestował w maszynę parową, która od tej pory napędzała browar. Nie wiem czy po odbudowie przestawiono produkcję na piwa dolnej fermentacji, w każdym razie otwarto podobno piękny ogródek piwny z restauracją. Ogółem do majątku należał budynek mieszkalny, browar, stajnie, stodoły, ogródek piwny oraz około 90 mórg/morgów? (może ktoś pomoże jak pisze się poprawnie) ziemi uprawnej i łąk. Więcej na temat na razie nie znalazłem. Według spisu Friedricha browar był czynny do 1895 roku. Udało mi się sprawdzić że na pewno działał jeszcze w roku 1893, więc rok 1895 można chyba uznać za realny.
Comment