Browar w Neuteich (Nowy Staw) kolo Gdanska.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • machandel
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.02
    • 37

Browar w Neuteich (Nowy Staw) kolo Gdanska.

Czy ktos moze cos powiedziec o przedwojennym browarze w Neuteich - dzis Nowy Staw na Zulawach Wislanych niedaleko Gdanska?
    Trudno cos na ten temat znalezc. Kazda najmniejsza informacja bedzie mile widziana.
    Jedynie wiem, ze ten browar byl filia Danziger Aktien Brauerei i znajdowal sie na Marienburger Straße 1. Czy byly orginalne miejscowe butelki tego browaru? Etykiety? Kufle? Chetnie bym je zobaczyl.
    Pozdrawiam.
    MACHANDEL
    Attached Files
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

O ile wiem, to była tylko słodownia. Nie produkowano tam piwa.

Comment

• Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2556

Ja znalazłem w 1892 roku browar ze słodownią, którego właścicielem był M. Jacoby.
      Archiwum piwne

Poznaj
      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• machandel
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.02
        • 37

Spojrz na pierwsze zdjecie. Dobitnie pisze Brauerei - Browar. Moze prawda lezy po srodku i produkowano tam piwo slodowe? Slodownia (Malzfabrik) mogla byc dodatkowo - tak jak ukazuje druga ilustracja.
        Albo byl tam browar, ale przez krotki czas, a pozniej zrobiono z niego slodownie?
        Potrzeba faktow. Ale Panu naleza sie podziekowania i nie mam zamiaru byc dluzny.
        Dziekuje i pozdrawiam
        MACHANDEL

Comment

• machandel
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.02
          • 37

O witam Piwowara!
          A jednak sa dowody, ze moglby byc tam browar!!! Dziekuje bardzo! Ale czy mowimy o tym samym browarze? Musimy zajrzec glebiej w historie browaru Danziger Aktien i dowiedziec sie w jaki sposob uzyskal browar w Neuteich. Czy M. Jacoby byl naprawde wczesniej jej wlascicielem i sprzedal swoj browar firmie Danziger Aktien Brauerei? Narazie jest wiele pytan bez odpowiedzi, ale krok po kroku sie dowiemy. Piwowarze, a moze ty posiadasz jakiekolwiek zdjecia, dokumenty, widokowki, butelki, itp. tego browaru, o ktorym mowa? Chetnie bym je ujrzal. Wiem, ze masz duzy zasob wiedzy na temat browarow i mozesz cos jeszcze znalezc.
          Dziekuje i serdecznie pozdrawiam.
          MACHANDEL

Comment

• Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2556

Jest taka książka.
            Attached Files
            Archiwum piwne

Poznaj
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek

Comment

• Piwowar
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 2556

A w niej taka informacja w pruskiej prowincji Westpreussen.
              Attached Files
              Archiwum piwne

Poznaj

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika machandel
                Spojrz na pierwsze zdjecie. Dobitnie pisze Brauerei - Browar. [/B]
                To może być szyld właściciela. Na słodowni w Ciechanowicach też jest napisane "Zakłady Piwowarskie w Lwówku Śląskim", a browaru tam nie było. Sam napisałeś, że włascicielem był Danziger Aktien Brauerei - to może być ostatni człon nazwy. Browar Jacoby'ego mógł być całkiem odrębnym przedsiębiorstwem, a mogło być tak, że w końcu XIX w. był browar ze słodownią, potem browar zdechł i została tylko duża słodownia, podobnie jak w Branicach.

PS. Pisz normalnie - nie pionowo, nie wytłuszczonym drukiem i nie wielkimi literami - normalne pismo jest czytelniejsze na monitorze. I nie musisz się podpisywać za każdym razem - twóje logo i tak jest z boku.
                Last edited by Krzysiu; 2005-08-16, 06:11.

Comment

• Stolp
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼🍼
                  • 2002.06
                  • 493

Wg adresówki Gdańska w 1936 r. istniała już tylko słodownia. Działał też skład piwa gdańskiego DAB'a
                  Attached Files
                  Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
                  Szukam
                  e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
                  https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

• machandel
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.02
                    • 37

Dziekuje wam wszystkim za cenne informacje i zalaczone zdjecia. Wynika z nich ze w Neuteich browar wczesniej istnial, ale nieznany jest jego dalszy los. Zdjecie stolpa wskazuje i potwierdza moja wiedze, ze w latach miedzywojennych istniala slodownia i sklad piwa Browaru "Danziger-Aktien-Bierbrauerei-DAB", ale samo piwo nie bylo produkowane albo w bardzo malych ilosciach tylko na rynek miejscowy.
                    Dziekuje wam i pozdrawiam
                    MACHANDEL
                    PS do krzysia: Ciesze sie ze stara sie Pan pomoc. Ale nie oczekiwalem od Pana zadnych moralow czy nakazow. W przyszlosci prosze zachowac je dla siebie. Ja decyduje, w jakiej postaci bede pisal swoje odpowiedzi, przy tym nie lamiac zasad na forum "Browaru". Ale konkretne wiadomosci na temat browarow sa zawsze mile widziane.

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

A JA decyduję, kogo będę pouczał i kiedy.

Comment

• machandel
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.02
                        • 37

Do Piwowara:
                        A propos, bardzo zainteresowala mnie ta ksiazka. Dziekuje za zdjecie tej okladki. Teraz wiem, czego szukac. Postaram sie taka ksiazke znalezc. Choc doskonale wiem, ze nie bedzie to latwe.
                        Pozdrawiam
                        MACHANDEL

Comment

• machandel
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.02
                          • 37

UWAGA do wszystkich:
                          Mamy prowokatora na pokladzie.
                          Krzysiu robi wszystko by rozpalic konflikt.

Do krzysia: nic z tego, nie dam sie sprowokowac, ale jesli bedzie Pan natarczywy zamelduje administratorowi. Sadzilem, ze mam do czynienia z powaznym "Forumowiczem", jednak Pana zachowanie uraga tytulowi pod Pana nickiem.
                          Last edited by machandel; 2005-08-17, 19:14.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23932

Krzysiu akurat słusznie zwrócił Ci uwagę i zrobił to wyjątkowo uprzejmie, że aż wręcz nie po "Krzysiowemu" jak to zwykł czynić. proponuję na chłodno przeanalizować treść jego uwagi. Wytłuszczenie jest po to by coś ważnego podkreślić wizualnie a nie po to by pisać pogrubioną czcionką non-stop - bo jest to po prostu trudne w czytaniu na dłuższą metę.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• machandel
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.02
                              • 37

Administatorze, gdyby to byla prosba z krzysia stony, moglbym ja rozwarzyc. Jednak to nie byla uprzejma prosba. A nastepna jego odpowiedz wskazywala wrecz na chamskie zachowanie. A po za tym, co do nakazow, mysle ze tylko ty jestes do tego upowazniony. Inni powinni zajmowac sie danym tematem.
                              A propos, z twojej wypowiedzi wynika ze krzysiu ma tu wyjatkowe przywileje! "Nie po krzysiowemu" i "chlodno przeanalizowac tresc jego uwagi"? Co to znaczy? Czyzbym byl persona non grata? A co krzysiu zwykle czyni? Bardzo prosze o wyjasnienia.

Comment

Przetwarzanie...
                              X