Witam, jestem nowym użytkownikiem tego portalu i mam nadzieję że przy Waszej pomocy znajdę odpowiedzi na pytania dotyczące browarów w Trzebiatowie. Interesuję się historią tego miasta i okolic, ale na temat browarów wiem b. mało. Ze strony (odbitej mi przez kolegę) ze spisu browarów w Polsce, wynika że na przełomie IX i XX wieku istniały w mieście 4 browary. W sumie spis podaje 11 nazwisk ich właścicieli. Posiadam jedną butelkę piwną z Trzebiatowa z napisami: ARTUR FRADRICH TREPTOW A/REGA UNVERKAUFLICH. Butla jest zielona, niestety bez oryginalnej porcelanki. Problem w tym że tego nazwiska brak w w/w spisie (?). Jeden z browarów znajdował się rynku róg dzisiejszej ul. Słowackiego, ale ten budynek już nie istnieje. Do dziś przetrwały zabudowania browaru przy ul. Żółwiej (Schill str.). Są w całkiem dobrym stanie mimo iż browar przestał istnieć na pocz. lat 20-tych. Obecny właściciel umożliwił mi zwiedzanie browaru za piwo Tu niestety kończy się moja wiedza. Jeżeli wiecie więcej to bardzo proszę podzielcie się swoją wiedzą.
P.S oczywiście jestem również ogromnie zainteresowany wszelkimi pamiątkami po Trzebiatowskich browarach.
P.S oczywiście jestem również ogromnie zainteresowany wszelkimi pamiątkami po Trzebiatowskich browarach.
Comment