Wiele informacji na temat zabudowy browarnej w Prusach można znaleźć u Klondera. Ja sądzę, że był to budynek w całości zaprojektowany na browar i skład zboża, być może nawet ze słodownią. Malutka budka na brzegu jeziora to zapewne ujęcie wody dla browaru.
Browar gotycki w Bierzwniku
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczkaOstatnie wynurzenie becika potraktuję jako formę żartu, bo nie napisałem, że wszyscy się mylą, tylko że moim zdaniem mogło tak być, bo tak bywało w innych klasztorach pomorskich, a negacji we mnie nie ma, bo nie zjadłem wszystkich rozumów.
I tak najwięcej do sprawy wniosły posty yendrasa.
Za co Yendrasowi dziękujemy - Twoje zdrowie
Odmiennośc browarowa Bierzwinka jest taka, że idąc tropem Krzysia - budynek wzniesiono tylko w tym celu w poblizu klasztoru.
Znaczna większość klasztorów mających browary umiejscowiała je w samych klasztornych zabudowaniach wyznaczając pod potrzeby warzenia jakieś pomieszczenia. Chyba tak było chociaż 100% pewności nie mam.
Adres podany przez Leona nie przerzuca bezpośrednio na zdjęcia browaru.
Są pod tym adresem
jeśli adres źle przekieruje to należy ze strony głównej wejść w "zobacz zdjęcia" pod galerią,a po otworzeniu strony pod zdjęciami wybrać z rozwijalnego menu "ruiny browaru"Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
No, duże to jest. Ale w Lubiążu browar jest jeszcze większy. Przypuszczam, że w dużych założeniach klasztornych, ale i nie tylko, browary były wolnostojące z wielu względów - przede wszystkim swobody dostępu (trnasport zboża, drewna, wody, wywóz odpadów), odległości wyziewów od klasztoru i kościoła oraz pokaźnych gabarytów.
Comment
-
-
Browary
Trzeba dodac jeszcze browar w Jaszczurowej budynki nadal stoja znajduje sie tam chyba
pustakarnia,znajduje sie koło starej drogi Wadowice Sucha Beskidzka,nie wiem czy
umknęło mi ale nie dostrzegłem tez zapisu o ruinach browaru w Porkówce.
Comment
-
Comment