Browar gotycki w Bierzwniku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Wiele informacji na temat zabudowy browarnej w Prusach można znaleźć u Klondera. Ja sądzę, że był to budynek w całości zaprojektowany na browar i skład zboża, być może nawet ze słodownią. Malutka budka na brzegu jeziora to zapewne ujęcie wody dla browaru.

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

Masz własny egzemplarz Klondera ?

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Mam. I jeszcze gdzieś widziałem dobrze zrobione opisy "krzyżackich" budynków gospodarczych. Ale jako że nie jestem prawdziwym historykiem, zdołałem zapomnieć, gdzie to było.
        Last edited by Krzysiu; 2005-11-05, 16:26.

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczka
          Ostatnie wynurzenie becika potraktuję jako formę żartu, bo nie napisałem, że wszyscy się mylą, tylko że moim zdaniem mogło tak być, bo tak bywało w innych klasztorach pomorskich, a negacji we mnie nie ma, bo nie zjadłem wszystkich rozumów.
          I tak najwięcej do sprawy wniosły posty yendrasa.

Za co Yendrasowi dziękujemy - Twoje zdrowie

Odmiennośc browarowa Bierzwinka jest taka, że idąc tropem Krzysia - budynek wzniesiono tylko w tym celu w poblizu klasztoru.
          Znaczna większość klasztorów mających browary umiejscowiała je w samych klasztornych zabudowaniach wyznaczając pod potrzeby warzenia jakieś pomieszczenia. Chyba tak było chociaż 100% pewności nie mam.

Adres podany przez Leona nie przerzuca bezpośrednio na zdjęcia browaru.
          Są pod tym adresem

jeśli adres źle przekieruje to należy ze strony głównej wejść w "zobacz zdjęcia" pod galerią,a po otworzeniu strony pod zdjęciami wybrać z rozwijalnego menu "ruiny browaru"
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

No, duże to jest. Ale w Lubiążu browar jest jeszcze większy. Przypuszczam, że w dużych założeniach klasztornych, ale i nie tylko, browary były wolnostojące z wielu względów - przede wszystkim swobody dostępu (trnasport zboża, drewna, wody, wywóz odpadów), odległości wyziewów od klasztoru i kościoła oraz pokaźnych gabarytów.

Comment

• GDAM
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.06
              • 36

Browary

Trzeba dodac jeszcze browar w Jaszczurowej budynki nadal stoja znajduje sie tam chyba
              pustakarnia,znajduje sie koło starej drogi Wadowice Sucha Beskidzka,nie wiem czy
              umknęło mi ale nie dostrzegłem tez zapisu o ruinach browaru w Porkówce.

Comment

Przetwarzanie...
              X