zapomniałem dodać że trzeba wejść w historie miasta, a opis browaru jest pod tematem wędrówka po szopienicach
Browar P. Mokrski (Katowice, Szopienice, Rożdzien)
Collapse
X
-
W tej "historii" jak i innych są różne nieścisłości. Znowu większość nie rozróżnia słów "zaborca" od "zabór". Zaborów Polski dokonywała Borussia czyli Mazury, Pomorze i Śląsk. I z zachodniej strony nikt inny. Pierwszy klub piłkarski w Mysłowicach (1906) nosił właśnie to miano. Ja całkiem niedawno dowiedziałem się co to słowo znaczy. Jak można jako Śląsk być zaborcą i zaborem jednocześnie tego nie wiem. Tego nie wie nawet Miodek, jak i prezydenci wszystkich miast wokół. Niedawno odsłaniano tablicę z tym błędem przez 3 prezydentów). Wszystkim zainteresowanym polecam przeczytanie historii Polski we fragmencie kiedy były zabory Polski i jakie ziemie obejmowały.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku...Zaborów Polski dokonywała Borussia czyli Mazury, Pomorze i Śląsk. I z zachodniej strony nikt inny... Ja całkiem niedawno dowiedziałem się co to słowo znaczy...
No ale może na Ślunsku uczą innej historii.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuO ile wiem, Borussia = Bawaria (po łacinie) Trudno to jakoś dosztukować do Prus Wschodnich.
No ale może na Ślunsku uczą innej historii.
Borussia to po łacinie Prusy
U nos na ŚLONSKU wbrew pozorom jest trochę wyedukowanej ludności
Znów nabijam posta w ramach prostowania nieścisłości ......
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuO ile wiem, Borussia = Bawaria (po łacinie) Trudno to jakoś dosztukować do Prus Wschodnich.
No ale może na Ślunsku uczą innej historii.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuI dlatego "Borussia Dortmund"?
wystarczy przed "popisami" ze znajomości łaciny skorzystać z najpopularniejszej wyszukawarki w interniecie ....
polecam www.gogle.com
Wystarczy wpisać : Borussia po łacinie ........
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuI dlatego "Borussia Dortmund"?
To tak jak Silesia Miechowice(Bytom)Last edited by kiszot; 2005-11-01, 12:06.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
Gdzie ci ludzie z Borussi ? A gdzie ze Schlesien ? A teraz znowu zagadka dla Krzysia co to jest Lemberg ? Zaraz wyjaśniam ART'owi, że podczas klasyfikowania naszych informacji musimy posługiwać się źródłowymi dokumentami, a w wypadku tego browaru jest co najmniej sześć nazw tego miejsca.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bokuGdzie ci ludzie z Borussi ? A gdzie ze Schlesien ?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
1892
Załączam mapkę z 1892 roku. Tak wyglądały warstwy górotworu w czasie funkcjonowania browaru. Szkoda, że nie ma dokładniejszej mapki. Odnoszę wrażenie, że ówcześni górnicy nie stosowali nazw warstw ziemi w naszym rozumieniu. To jest mapka obejmująca właśnie ten teren i ten czas. Pionowe linie to szyby kopalniane. Jak można zaobserwować jest tu wiele warstw. Dla przykładu w górach Sudetach nie ma ich praktycznie wcale. Góry Sudety są o wiele starsze i dlatego ta charakterystyczna struktura jest tam zupełnie starta. Mówię oczywiście o samych górach. W zasadzie nie ma w Polsce lepszego zobrazowania różnych er geologicznych w postaci warstw osiadłych w minionych czasach. Pytanie o wodę w browarze dalej aktualne, ale dla mnie najbardziej prawdopodobną odpowiedzią pozostaje Prittwitz.
Comment
-
-
plan
Szperając w internecie znalazłem mapę z okresu działalności browaru w Szopienicach. Dla zainteresowanych mogę ją przesłać w odpowiedniej wielkości. Ja mam ją cztery razy większą. Czytelność jest nieporównywalna. Ponad 100 lat temu sporządzano mapy na których zaznaczano wszystkie mieszkalne budynki. Przypominam, że w tamtym okresie Rozdzień i Szopienice miały status gmin.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bokuSzperając w internecie znalazłem mapę z okresu działalności browaru w Szopienicach. Dla zainteresowanych mogę ją przesłać w odpowiedniej wielkości.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
Comment