Jak na razie ART nie umieścił w historycznych stronach tego browaru, więc opiszę go tutaj. Większość danych jest w innym temacie tzn browar Siemianowice/Szopienice. Tutaj przybliżę miejsce.Szopienice i Rożdzień to miejscowości znane z dokumentów pisanych od 1360 roku. Rożdzień był samodzielną gminą do 1934 roku. Wspólną administrację z Szopienicami miał od 1930 roku. Miastem miał być od 1940 roku, ale z wiadomych względów odwlokła się ta decyzja i miastem stał się w 1951. W 1960 to już są Katowice. Interesujący nas okres 1880 do 1922 kiedy funkcjonował browar i był przy nim konsum to okres kiedy ta miejscowość nazywała się Roździeń (oczywiście pisany po niemiecku).
Browar P. Mokrski (Katowice, Szopienice, Rożdzien)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bokuJak na razie ART nie umieścił w historycznych (...).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTART umieszcza historyczne browary w spisie generalnie wtedy gdy ktoś mu zgłosi brak danego browaru.Last edited by adam16; 2005-10-18, 11:28.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Szopienice
Dzisiaj zrobiłem kilka fotek. Pogoda była właściwa, gdyż w normalny dzień, te ujęcia byłyby robione pod słońce. Przechadzając zastanawiałem się skąd browar brał wodę. W czasach sredniowiecza sprawa byłaby jasna. Z Rawy. Kazdy kto zna Katowice to wie, że od czasu rewolucji przemysłowej jest to niemożliwe. Jedyne rozsądne wyjście to Prittwitz. Jeszcze w latach 70 minionego wieku to ujęcie w Szopienicach zaopatrywało dzielnice Nikisz I Giszowiec w wodę. Była to woda oligoceńska i była wydobywana w tej części Szopienic. Tow. Edward kazał ten szyb zasypać. Nazwę tę starano się spolonizować na Szyb Wodny, ale się nie przyjęło i farorz jak idzie po kolędzie to na Prittwitz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku... Była to woda oligoceńska ...
Comment
-
-
woda
Mam nadzieję, że ART wytrzyma i tego nie wyrzuci, ale jest to o wodzie, a więc składniku piwa. Drogi forumowiczu - na Śląsku mamy kilka ujęć takiej wody. Nasze skały nie są tak przepuszczalne, aby deszczówka wpłynęła kilkaset metrów w głąb skał. Na poziomie wydobywania węgla jest też woda z tego okresu lub z sąsiedniej ery. Aktualnie mamy problem ze zlikwidowanym zakładem w Tarnowskich Górach. W sąsiedztwie tego miejsca jest gigantyczny zbiornik takiej wody. Jednakże występuje niebezpieczeństwo, że różne chemikalia, które produkowano w tym zakładzie wpłyną setkami kilometrów korytarzy kopalnianych do wnętrza. W tym miejscu drążono ziemię od setek lat. W przypadku Szopienic to była idealna woda i został tam tylko szyb zasypany. Woda jest tam dalej. Czeka na lepsze czasy.
Comment
-
-
Na poprzednim zdjęciu jest wieża kościoła katolickiego, a na obecnym ewangelickiego. Szopienice były katolickie z tym, że kilkaset lat nie istniały. Podczas gdy Roździeń to miejscowość w dużej części ewangelicka i istniejąca bez przerw. Dzisiaj tylko mieszkańcy Szopienic rozróżnieją Rozdzień. Dla wszystkich innych to Szopienice.
Comment
-
-
Niecka Górnośląska ogólnie zbudowana jest z:
- osadów czwartorzędowych, związanych głównie ze zlodowaceniem południowopolskim,
- osadów trzeciorzędowych, a ściślej mioceńskich, związanych z orogenezą alpejską,
- triasowych dolomitów i wapieni,
- karbońskich łupków węglonośnych.
W dostępnej mi literaturze nie ma nic o utworach oligoceńskich, a skoro ich nie ma, to nie może być też wody oligoceńskiej. Poziomy wodonośne znajdują się praktycznie we wszystkich piętrach, przy czym poziomy płytkie występują głównie z utworach czwartorzędowych i nie mają większego znaczenia ze względu na podatność na zanieczyszczenia, natomiast obfite zasoby wód, znajdujących się w skałach triasowych, są chronione od zanieczyszczeń powierzchniowych przez nieprzepuszczalne warstwy iłów mioceńskich, bądź dobrze filtrujących piasków, zaś od północy zasilane wodami podziemnymi skrasowiałymi utworami jurajskimi.
Comment
-
-
karbon
Era karbonu czyli węgla, który występuje na Śląsku jest o wiele starsza od epoki kredy (oligocenu). Karbon to 300 mln lat temu, a oligocen to 30 mln lat temu. Miała ta woda na czym się "położyć". Wracając do tematu kolejne zdjęcie zostało zrobione spod byłego urzędu gminy Rozdzień.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bokuEra karbonu czyli węgla, który występuje na Śląsku jest o wiele starsza od epoki kredy (oligocenu). Karbon to 300 mln lat temu, a oligocen to 30 mln lat temu. Miała ta woda na czym się "położyć". Wracając do tematu kolejne zdjęcie zostało zrobione spod byłego urzędu gminy Rozdzień.Last edited by adam16; 2005-10-18, 21:14.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
woda, woda woda...
A dalibyście spokój z tą dyskusją o wodzie! Przecież nie chodziło tu o pochodzenie wody, a o historyczny browar - słowo "oligoceńska" było bardzo mało istotnym elementem wzmianki o nim.
Przy okazji - jestem z wykształcenia geomorfologiem, a nawet nie zwróciłem na to uwagi przed przeczytaniem odpowiedzi, bo byłem zaciekawiony samym opisem.
To tak wygląda, jak w komentarzach onetowskich - ktoś coś ciekawego lub mąrego napisał, a kilku następnych wytyka jeden czy dwa błędy gramatyczne, zamiast skomentować treśćToruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.pl
Comment
-
-
Jeżeli ktoś mówi ewidentne głupstwa, to należy to sprostować. Oligocen jest częścią dolnego trzeciorzędu (paleocen, eocen, oligocen), i jest to pojęcie naukowe, a nie plotki z targu. Karbon nie jest erą, a okresem ery paleozoicznej, a kreda najwyższym okresem ery mezozoicznej. To mniej więcej tak, jak byś powiedział, że prom kosmiczny jest napędzany silnikiem parowym. W końcu się porusza, więc co za różnica?
Dział "historia" jest działem faktów, więc należy dołożyć wszelkiej staranności w opisie i unikać baśni i klechd ludowych.
Comment
-
-
woda
Starałem się to tak napisać, aby przypadkowy czytelnik zrozumiał o co chodzi. Na Śląsku jest czwartorzęd, a więc węgiel i jest młodsza formacja jaką jest trzeciorzęd. Jak Krzysiu zauważył dolomit jest typowy dla trzeciorzędu. Jedną z 34-ech atrakcji, które Gazeta Wyborcza wymieniła na Mapie Atrakcji Turystycznych Śląska (w poniedziałek) jest właśnie dolomitowa dolina na północnych obrzeżach Bytomia. (Wśród atrakcji jest oczywiście nasze muzeum w Tychach). To właśnie tam (tzn Bytom i Tarnowskie Góry) jest ten gigantyczny zbiornik wody podziemnej z czasów trzeciorzędu. Nasza pagórkowata kraina słynie z tego, że różne ruchy górotworu zmieniały położenie tych warstw. Czasami nawet czwartorzęd (300 mln lat temu) wychodził na powierzchnię (np w Szopienicach), aby kilka kilometrów dalej (Giszowiec) opaść kilkaset metrów w głąb ziemi. Dodatkowo trzęsienia ziemi powodowały dodatkowe uskoki. W takim spokojniejszym miejscu jak Prittwitz zachowała się formacja trzecio i czwartrzędowa w poziomie i tam właśnie był taki zbiornik wody.
Na zdjęciu kolejny widok browaru. Jak ziemia w Roździeniu była cenna świadczy kształt domu przy bramie.
Comment
-
-
fotka
Dlaczego nie załadowała się ta fotka nie wiem. Próbuję kolejny raz. Przypuszczam, że nie mogę już zamieszczać nowych fotek. Widocznie ART przydzielił mi limit. Moje fotki zajmują w serwisie już 1.62 Mega. Od tego postu nie będzie już zdjęć. Zainteresowani niech posyłają mi maile. Więcej o browarze w Szopienicach można przeczytać na stronie www.szopienice.pl, która to organizacja wydaje jedyne czasopismo o Szopienicach, a mianowicie miesięcznik "Roździeń". Siedziba tych ludzi mieści się w byłym ratuszu gminy Roździeń.
Comment
-
Comment