Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku
Browar P. Mokrski (Katowice, Szopienice, Rożdzien)
Collapse
X
-
-
-
geologia
Już się martwiłem, że Krzysiu się źle czuje. Drogi Krzysiu myślałem, że pirackamuza #12 wyręczy mnie w wyjaśnianiu geologii. Proszę poczytaj strony www.sudety.it czy karkonosze.info.pl a trochę się wyjaśni. Dla przykładu w Twoim poście #20 jest wzmianka o jakiejś "niecce" górnośląskiej. Ja mieszkam na wyżynie podobnie jak kilka milionów współmieszkańców. Ja mówię o dużym obszarze. Niestety z moich danych wynika, że warstwowa jest budowa naszej wyżyny, a nie Sudetów. Budowa Sudetów jest bardzo zróżnicowana, więc nie można tego traktować jako jeden twór. Kolejny widok browaru w Szopinicach.
Comment
-
-
Zawsze myślałem, że Świdnica jest na Śląsku. Po poście Krzysia #33 już nie jestem "pewien". On potrafi różne rzeczy wmówić. Według jego pisowni to Ślunsk, więc może chodzi o diabli wiedzą co? Na fotografii browaru proszę zwrócić uwagę na linię tramwajową. Została ona otwarta w 1900 roku. Tramwaj kursuje przez Rozdzień już 105 lat. Nieopodal browaru była remiza tramwajowa. Po II wojnie Katowice kazały przenieść ją na Bagno, aby tramwaje były bliżej centrum. Kilka lat temu władze wyłączyły ten teren z Szopienic przyłaczając do centrum. W jakim celu?
Comment
-
-
edycjaLast edited by adam16; 2005-11-09, 20:13.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bokuJuż się martwiłem, że Krzysiu się źle czuje. Drogi Krzysiu myślałem, że pirackamuza #12 wyręczy mnie w wyjaśnianiu geologii. Proszę poczytaj strony www.sudety.it czy karkonosze.info.pl a trochę się wyjaśni. Dla przykładu w Twoim poście #20 jest wzmianka o jakiejś "niecce" górnośląskiej. Ja mieszkam na wyżynie podobnie jak kilka milionów współmieszkańców. Ja mówię o dużym obszarze. Niestety z moich danych wynika, że warstwowa jest budowa naszej wyżyny, a nie Sudetów. Budowa Sudetów jest bardzo zróżnicowana, więc nie można tego traktować jako jeden twór. Kolejny widok browaru w Szopinicach.
Boku, mały cytat co do Niecki Górnośląskiej (rzecz autorstwa dr hab. Kazimierza Trafasa) :
[I] Niecka górnośląska jest najmłodszą i najbardziej wysuniętą na wschód częścią struktury śląsko - morawskiej. Wypełniona jest utworami karbonu górnego, a cechuje ją typowe dla całej struktury przesuwanie się osi sedymentacji ku wschodowi, co sprawia, że utwory najmłodsze występują w krakowskiej części zagłębia i leżą przekraczająco na utworach starszych. Omawiana struktura ma olbrzymie znaczenie gospodarcze, bowiem wypełniające ją osady są serią węglonośną, a granice zagłębia górniczego (GZW) pokrywają się nieomal z granicami geologicznymi...Nieckę górnośląską cechuje słabo rozwinięta tektonika fałdowa, natomiast silniejsze zaburzenia tektoniczne powstały w jej obrzeżeniu. [I]Last edited by adam16; 2005-11-09, 20:15.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Boku, twoje teksty wskazują, że nie masz kompletnie żadnego pojęcia o geologii, nie odróżniasz jednostek geologicznych od geograficznych (a ściślej geomorfologicznych), mylisz nazwy formacji skalnych z okresami. Znalazłeś parę zdań w sieci i próbujesz na siłę coś udowodnić. A jedyne, co udowadniasz, to swoją bezgraniczną ignorancję w tej materii.
Jeśli już życzysz sobie porównania, to Niecka Górnośląska (to takie pojęcie geologiczne, nie ze zwykłej mapy), ma podobną budowę do Niecki Śródsudeckiej, w skład której wchodzą: Rów Górnej Nysy Kłodzkiej, Niecka Noworudzka i Niecka Wałbrzyska. Również występują w nich bardzo czytelne warstwy, tyle że więcej, bo Niecce Górnośląskiej na węglonośnym karbonie (geologicznie są to warstwy górnobeneszowskie, morawickie i hradeckie, powstałe w dolnym karbonie) leżą cechsztyńskie dolomity i wapienie, a na tym już kenozoik, natomiast w Niecce Śródudeckiej na utworach karbonu można znaleźć pustynne osady czerwonego spągowca oraz morskie osady cechsztynu, piaskowce dolnego triasu i górnej kredy (piętra cenoman, turon, koniak i santon), wyeksponowane w postaci płytowych Gór Stołowych, oraz osady kenozoiczne. Utwory karbonu w Niecce Śródsudeckiej liczą miejscami ponad 10 tys. m, wyodrębniono wśród nich warstwy: z Ostroga, marciszowskie, czerwieńczyckie, błażkowskie, z Kamionek i z Wilczy (karbon dolny), oraz górnokarbońskie: wałbrzyskie (węglonośne), białokamieńskie (płone), żaclerskie (węglonośne), glinickie, swatonowickie (węglonośne), żaltmańskie i radwanickie (węglonośne). Dla odmiany w Niecce Północnosudeckiej na słąbo rozwiniętych osadach karbonu, permu i dolnego triasu zalegają grube pokłady osadów górnego triasu.
Świdnica położona jest, dla jasności, na obszarze krainy geograficznej, zwanej Dolnym Śląskiem. Lemberg to jest:
1. niemieckojęzyczna nazwa Lwowa, a także:
2. nazwa parkietu dębowego, który można zakupić na stronie stolarka.net, a także:
3. Lemberg Eliasz, autor książki "Zagłada olkuskich Żydów", wydanej w 2003 r., a także:
4. Lemberg Piotr, kierownik działu gospodarczego "Gazety Prawnej".Last edited by Krzysiu; 2005-11-09, 22:41.
Comment
-
-
Szanownych interlokutorów proszę o trzymanie się tematu, którym nie jest struktura geologiczna regionu. Poprzednich postów nie wydzielam, bo przeplatają się w nich informacje i zdjęcia dotyczące tematu. Jednakże kolejne teksty które nie będą dotyczyć wyłącznie tematu głównego - czyli browaru Mokrskiego - będą wyrzucane z tego wątku.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Kurde a ja chciałem dodać,ze jest jeszcze niecka bytomska.I prawdopodobnie browar Mokrskiego leży na obrzeżach tej niecki.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Piwnica pod Starym Browarem
Do tej knajpki jeszcze nie wszedłem. Nie miałem dość "motywacji". Ta dziura o której tak ładnie mówił Krzysiu ma około 100 km średnicy i minimum kilometr głębokości. Adam16 mieszka na niej. Krzysiu wyręczył mnie i udowodnił praktycznie, że woda była w browarze bardzo stara. Adam16 wie, że w przypadku Chorzowa w tamtych czasach musieliby brać wodę z Rawy. Na szczęście mamy teraz na Śląsku kilka ujęć wody. Jak coś gdzieś nawali to nawet nie spostrzeżemy się, że wodę bierzemy z innego ujęcia. Mam nadzieję, że Adam16 odwiedzi ten browar i podzieli się swoimi spostrzeżeniami. To tylko jeden tramwaj i około 10 km. Zawsze lepiej gdy na obiekt patrzy kilka osób.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bokuDo tej knajpki jeszcze nie wszedłem. Nie miałem dość "motywacji". Ta dziura o której tak ładnie mówił Krzysiu ma około 100 km średnicy i minimum kilometr głębokości. Adam16 mieszka na niej. Krzysiu wyręczył mnie i udowodnił praktycznie, że woda była w browarze bardzo stara. Adam16 wie, że w przypadku Chorzowa w tamtych czasach musieliby brać wodę z Rawy. Na szczęście mamy teraz na Śląsku kilka ujęć wody. Jak coś gdzieś nawali to nawet nie spostrzeżemy się, że wodę bierzemy z innego ujęcia. Mam nadzieję, że Adam16 odwiedzi ten browar i podzieli się swoimi spostrzeżeniami. To tylko jeden tramwaj i około 10 km. Zawsze lepiej gdy na obiekt patrzy kilka osób.
Dlatego świetnie że Boku prezentuje swoje fotki.
A Piwnicę pod Starym Browarem wypada odwiedzić choćby ze względu na jej umiejscowienie.Last edited by adam16; 2005-11-10, 14:35.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Analiza Synteza
"Ana i Liza" na Śląsku jest to podsumowanie powyższej dyskusji. Specjalnie przytoczyłem mapę i plan okolic browaru, aby uzmysłowić jaką wiedzą dysponowali nasi przodkowie. Jeśli rozważa się trzy czynniki można podjąć decyzję. Podczas głębienia szybu 130 lat temu wystarczyła powyższa mapka. Ludzie wiedzieli tylko tyle, że przebijają się przez miekką skałę, twardą skałę, piasek, wodę (w różnej kolejności - często zaskakującej samych górników). Na końcu był węgiel. Oczywiście wszystkie te nazwy były niemieckie. To wystarczało.
To samo z browarem. Jeśli sytuacja była ustabilizowana, był zbyt, to browar funkcjonował. Potem nastały czasy niepewne i dlatego upadł. Tutaj chciałem się zatrzymać przy umiejscowieniu tak dużego browaru na wsi. Obok były stare Mysłowice, a z drugiej strony młodziutkie Katowice. Jednak inwestor doszedł do wniosku, że ze względu na przemysł, tutaj będzie największa dynamika. Giesche to rzeczywiście był w tym czasie moloch. Nawiasem mówiąc główna siedziba koncernu mieściła się na Śląsku we Wrocławiu.
Jeszcze długo można się rozwodzić nad zależnościami, ale ja staram się syntezować informacje w przeciwieństwie do Krzysia.
Na zdjęciu widok przeciwny do starej pocztówki. Będąc na dziedzińcu nie czuje się wielkości muru. Widać też stare domy. Z okna któregoś z nich była robiona ta stara pocztówka.
Comment
-
-
browar
Dzisiaj penetrowałem południową część browaru. Znalazłem nawet napis browar w browarze. Powyżej tego napisu jest mur ze stalowymi wzmocnieniami. Widać więc efekty wydobywania węgla metodą na zawał. Frontowa ściana to południowy budynek browaru, którego nie widać z ulic. Widać ozdoby na ścianie, ale kto wie może to też wzmocnienia. Na mapie górniczej, która jest wyżej ten teren nie powinien być eksploatowany, ale później różnie było.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku... Powyżej tego napisu jest mur ze stalowymi wzmocnieniami. Widać więc efekty wydobywania węgla metodą na zawał...
Comment
-
-
ankrowanie
Krzysiu już myślałem, że będę pisać bez odpowiedzi. Jeśli jest reakcja to każdy autor się cieszy. Prawy budynek na pewno jest wzmocniony z powodu szkód górniczych, a lewy to miałem nadzieję, że stwierdzisz czy to wzmocnienie czy nie. Zaskoczyło mnie, że nie chciałeś mapki z zaznaczeniem gdzie przed stu laty były pola wydobywcze. Na mapce pomniejszonej jest to praktycznie nieczytelne. Co do szkód górniczych to jak ja jestem 20 km od pól wydobywczych to nigdzie nie widzę wzmocnień domów.
Comment
-
Comment