Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tego browaru, jakś historie jego, bylbym bardzo wdzięczny
Browar w Międzychodzie
Collapse
X
-
Browar znajdował się przy ulicy 17-go Stycznia 14. Być może nazwa ulicy, jak i numeracja po II wojnie światowej uległa zmianie. Tak czy inaczej jest to jakiś ślad. Warto poszwędać się i poszukać na tej ulicy, pozostałości dawnych budynków browarnianych w tym mieście. O ile oczywiście coś zostało?
Właścicielem browaru był Niemiec G. Adam (nie znam pełnego brzmienia imienia). Bardzo prawdopodobne, że jakiś krewny w prowadził w tym samym mniej więcej czasie browar we Wronkach (Robert Adam).
W przededniu wielkiego kryzysu gospodarczego, browary z Międzychodu i Wrześni produkowały najmniej piwa w Wielkopolsce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kazinBrowar znajdował się przy ulicy 17-go Stycznia 14.
Comment
-
-
Tak ale czy od poczatku włascicielem był ten Adam, z tego co sie troche tym interesuje to browar mial wczesniej prawdopodobnie innego własciciele, a ten własciciel albo przegrał go w karty albo został mu odebrany, ale nie moge tego nigdzie znalesc
Comment
-
-
Marcin witam serdecznie na forum myślę ze na długo, miło, gdy dołącza następny szperacz historii z Warszawy.
Z tego co udało mi się ustalić o browarach w Międzychodzie, wychodzi że były dwa browary, choć może Firlej miał rozlewnie albo skład ale w spisach adresowych występuje jako browar.
* Browar – wł. G. Adam -1922/6/7
* Browar „Adam Gustaw” wł. Karol Adam tel. 14 -1925/6
* Browar – wł. S. Adam -1927/8
* Browar Parowy – wł. Gerhard Adam ul. 17 Stycznia 8 -1927/8/9/30/4/6
* Browar – wł. Alexy Firley tel. 50 ul. 17 Stycznia 17 -1925/6
* Browar – wł. Adam Firley -1927/8
Comment
-
-
międzychodzkie browary
Co do międzychodzkich browarów:
Gustav Adam był drugim właścicielem browaru z tej rodziny. Jego ojciec Ernst Adam kupił go, nie zaś przegrał w karty od niejakiego Schillera w listopadzie 1843, zaś pełne prawo własności uzyskał wraz początkiem 1844 r.
Pozdrawiam
P.S.
Napisałem też e-maila.
Comment
-
Comment