Przegladając roczniki Przeglądu Piwowarsko Słodowniczego znalazłem takie oto ciekawostki.
W numerze datowanym na grudzień 1936 czytamy:
"KORKI Z DRZEWA. Według wynalazku Fryderyka Marxena z Berlina produkuje się obecnie w Niemczech zamknięcia butelkowe z drzewa topolowego i osikowego. Korki powyższe uzyskują elastyczność wskutek specjalnego nacięcia. Wysoką wytrzymałość wobec kwasów, niełamliwość, niską cenę i higjeniczność należy zapisać na dobro korków z drzewa. Poza tem jest dodatnią stroną korków to, ze nie udzielają napojom posmaku korkowego".
Druga informacja pochodzi z numeru datowanego na styczeń/luty 1937:
" PIWO W BUTELKACH PAPIEROWYCH. Po rozpowszechnieniu się w St. Zjednocz. puszek blaszanych do piwa, które także na rynku angielskim coraz więcej się zaprowadzają, przeprowadza się w Anglii doświadczenia, celem wprowadzenia na rynek butelki papierowej do piwa. Na londyńskiej wystawie maszyn browarnianych ukazały się już butelki papierowe, które wytrzymują wysokie ciśnienie, są nieprzemakalne, a także nadają się do pasteuryzacji."
Czy ktoś z Forumowiczów wie, jakie były dalsze losy tych "nowinek" technicznych? Czy podobne próby były przeprowadzane przez polskie browary?
Wiem, że drewniane korki stosował właściciel browaru w Szczyrzycu, Eugeniusz Czerny, do zamykania swoich dwu i półlitrowych termosyfonów. Papierowej butelki nie widziałem, ale mam w kolekcji kubek do piwa, pochodzący z Browaru Zamkowego w Cieszynie, wykonany rzeczywiście z papieru..
Ostatnia uwaga - obie notatki cytowałem dokładnie, zachowując oryginalną pisownię.
W numerze datowanym na grudzień 1936 czytamy:
"KORKI Z DRZEWA. Według wynalazku Fryderyka Marxena z Berlina produkuje się obecnie w Niemczech zamknięcia butelkowe z drzewa topolowego i osikowego. Korki powyższe uzyskują elastyczność wskutek specjalnego nacięcia. Wysoką wytrzymałość wobec kwasów, niełamliwość, niską cenę i higjeniczność należy zapisać na dobro korków z drzewa. Poza tem jest dodatnią stroną korków to, ze nie udzielają napojom posmaku korkowego".
Druga informacja pochodzi z numeru datowanego na styczeń/luty 1937:
" PIWO W BUTELKACH PAPIEROWYCH. Po rozpowszechnieniu się w St. Zjednocz. puszek blaszanych do piwa, które także na rynku angielskim coraz więcej się zaprowadzają, przeprowadza się w Anglii doświadczenia, celem wprowadzenia na rynek butelki papierowej do piwa. Na londyńskiej wystawie maszyn browarnianych ukazały się już butelki papierowe, które wytrzymują wysokie ciśnienie, są nieprzemakalne, a także nadają się do pasteuryzacji."
Czy ktoś z Forumowiczów wie, jakie były dalsze losy tych "nowinek" technicznych? Czy podobne próby były przeprowadzane przez polskie browary?
Wiem, że drewniane korki stosował właściciel browaru w Szczyrzycu, Eugeniusz Czerny, do zamykania swoich dwu i półlitrowych termosyfonów. Papierowej butelki nie widziałem, ale mam w kolekcji kubek do piwa, pochodzący z Browaru Zamkowego w Cieszynie, wykonany rzeczywiście z papieru..
Ostatnia uwaga - obie notatki cytowałem dokładnie, zachowując oryginalną pisownię.
Comment