Zabrze Buergerliches Brauhaus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Daria
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 2

    Zabrze Buergerliches Brauhaus

    piszę reportaż na konkurs o tym nieistniejącym już niestety browarze... interesują mnie jakiekolwiek informacje na ten temat. browar znajdował się przy ulicy Damrota 1. teraz jest to już ruina... zależy mi bardzo na czasie... z góry dziękuję:*
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

    #2
    Jak już napiszesz ten reportaż, to nie zapomnij się pochwalić rezultatami.

    Koleżanki i koledzy forumowicze bardzo lubią każdego, kto zbiera historyczne materiały i później je na tym forum publikuje. Im obszerniejsze rezultaty dociekań, tym radość większa.
    Natomiast raczej nie są cenione osoby, wysyłające dramatyczne apele typu "zróbcie coś za mnie na wczoraj". Co wcale nie wyklucza sytuacji, że ktoś Ci pomoże.
    I czy to na pewno reportaż? Reportaże pisze się na podstawie własnych przeżyć na bieżąco (choć może to trwać latami).

    Comment

    • Daria
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.01
      • 2

      #3
      hmm... biorąc pod uwagę mój wiek... -jestem jeszcze w gimnazjum... tak to ma być coś w stylu reportażu forma bliżej nieokreślona... mam już oczywiście pewne informacje, ale miałam nadzieje, że jest ktoś kto może mi właśnie dopowiedzieć coś nowego... a końcowy tekst na pewno tu umieszczę... pozdrawiam

      Comment

      • Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2556

        #4
        Temat stary, ale może jeszcze kogoś zainteresuje.
        W 1937 roku urząd celny określił zdolności produkcyjne browaru na 7.000 hl rocznie, przy czym wydajność warzelni (pojemność kadzi warzelnej 41,5 hl) obliczono na 26.219 hl, natomiast wydajność fermentowni na 4.519 hl. Leżakowni browar nie posiadał, ponieważ warzono jedynie jęczmienne piwa górnej fermentacji. Sam Johann Kotzyba określał zdolności produkcyjne swego browaru na 15.000 hl rocznie. Prawdopodobnie piwo fermentował bardzo szybko, ponieważ sam określał wydajność swojej fermentowni na 9.986 hl. Możliwe jest że większośćj produkcji stanowił tak zwany "Einfachbier", cienkie piwo o zawartości ekstraktu 3,6 do 3,8 %.
        Archiwum piwne

        Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

        Comment


        • Cooper
          Cooper commented
          Editing a comment
          Sorry że zaśmiecam w Twoim wątku Piwowar ale prośba o kontakt na cooperbeer(at)wp.pl
          Nie mogłem napisać przez pocztę BB bo po "dobrej zmianie" mam zapełnionią i nie mam czasu usuwać ponad 200 stron z wiadomościomi a nie wiem jak to zrobić inaczej:/ Jak to odczytasz to zgłoś usunięcie tego postu. Pisałem na maila z tydzień temu ale chyba nieaktualny bo zero odzewu,
      Przetwarzanie...
      X