Czy ktoś może mnie oświecić na czym polegała "parowość" browarów ?
Browary parowe
Collapse
X
-
Czy mam rozumieć, że potem parę zastąpiła elektryczność?Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!Comment
-
Acha czyli "browar parowy" to taki slogan który kiedys tam miał być synonimem nowoczesności. Gdy maszyna parowa stała się czymś powszednim, "parowość" zniknęła z nazw browarów, by pojawić sie obecnie jako synonim ciągłości tradycji i gwarancji "dobrego, starego piwa". Dobrze Krzysiu kombinuję?Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!Comment
-
Dokładnie o to chodzi. PrRzykłądem nazwa browaru Zygmunta Marsa w Limanowej "Pierwszy Browar W Kraju Systemu Gotowania Parą". Ten "kraj" to oczywiście tylko Galicja, ale reklama była przednia.
Jak kombinowałem nazwę browaru, pierwsze co mi przyszło do głowy to "browar parowy". Ale u mnie w domu "parowy" jest tylko czajnik, więc zrezygnowałem.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2006-02-11, 11:11.Comment
-
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
Related Topics
Collapse
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 17:53
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment