browar krzyżacki / rekonstrukcja średniowiecznego browaru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jankiel7
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.02
    • 6

    browar krzyżacki / rekonstrukcja średniowiecznego browaru

    Witam!
    Jestem muzealnikiem i historykiem średniowiecza. Właśnie obdarowano mnie hojnie zadaniem rekonstrukcji średniowiecznego browaru (krzyżackiego!!!).
    Znalazłam juz kilka pozycji w literaturze traktujących o technikach produkcji piwa. Rzecz w tym, że chciałabym nawiązać kontakt z kimś, kto interesuje się i zna się na browarnictwie średniowiecznym. Czy macie może jakieś ryciny dotyczące sprzętów browarniczych??? Znacie może kogoś, kto robi dobre kopie? Może jakiegoś fachowego bednarza???
    PS. Co to są: TRYCHTARZ, BEMBOREK i FAS????????
    Serdecznie pozdrawiam wszystkich wielbicieli złotego trunku ilicze na Waszą pomoc!!!
    Jankiel7
  • Wiktoria
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.07
    • 798

    #2
    W 2002 roku we Wrocławiu była wystawa: "Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne".

    Comment

    • dziku
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.12
      • 1992

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jankiel7
      (...)Może jakiegoś fachowego bednarza???
      Fachowe warsztaty bednarskie czyli takie, które do dziś produkują beczki użytkowe, a nie tylko ozdobne znam na Ziemi Pałuckiej. Zwykle na Festynie Archeologicznym w Biskupinie prezentują się co najmniej dwa. Nawet mam gdzieś zanotowane namiary, ale odnalezienie ich na stronach traktujących o Pałukach nie powinno być problemem.
      Dziku


      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #4
        Jeśli koniecznie musi to byc rekonstrukcja krzyżackiego browaru to skontaktuj się z Muzeum Zamkowym w Malborku, wyjaśnij sprawę i poproś o kontakt z kimś kto badał i zna krzyżackie zamki.
        Co do innych browarów czyli nie krzyżackich i niekoniecznie średniowiecznych może i udałoby mi się odnależć ale nie wiem czy sam opis by wystarczył, zresztą sam nie wiem co mam, tak na szybko udało mi się odnależć krótki opis słodowni przy browarze na zamku w Nowym Korczynie:
        Inwentarz starostwa nowomiejskiego 1585 r
        "Wedlie plewnych browar niedawno naprawiony (...) Słodownia W tej słodowni jest izba, w której jest koziło wielgie do zasmarzania słodu. Z tej izby oznica tamże łopata jedna. W sieni jest drugie konto wielgie stare do sypania zboża. Z sieni na górę i dalej piętro gliną podliepone. W tejże słodowni drzwi pięcioro z wrzeciądzami na zawiasach" *





        * "Późnośredniowieczne zamki na terenie dawnego woj. sandomierskiego", Kielce2005
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2556

          #5
          Ja bym ewentualnie mógł zeskanować plan browaru klasztornego St. Gallen z IX wieku i kilka obrazków dotyczących techniki warzenia w XVIII wieku.
          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          • pieczarek
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.06
            • 5011

            #6
            Piwowar, bezwzględnie zeskanuj i wklej tutaj. Myślę, że wiele osób chętnie obejrzy takie obrazki.

            Comment

            • garfunkel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.04
              • 1068

              #7
              Fas, albo fasa, faseczka to 'beczka', słowo pochodzi z niem.fass, z trychtarzem to trudno dojść ładu, bo dawniej rychlik- mówiono o wcześnie dojrzewających owsach lub ziemniakach, zawsze to mogło być przekręcone lekko poprzez dodanie literki 't' z przodu i powstałby trychlik, zaś trychtarzem mogło być nazwane miejsce "dojrzewania' jakiego produktu, tu może jaka 'dojrzewalnia piwa'? w czeskim np słowo to brzmiało rysziti i znaczyło 'napędzać'. Z bamborkiem to mi się bambry kojarzą .

              Comment

              • pieczarek
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.06
                • 5011

                #8
                Po "staropoznańsku" wemborek, wymborek to wiadro ("idź kup szneke z glancem i wemborek pyrów"). Być może ów bemborek, to wiadro z klepek.

                Comment

                • garfunkel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.04
                  • 1068

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                  Po "staropoznańsku" wemborek, wymborek to wiadro ("idź kup szneke z glancem i wemborek pyrów"). Być może ów bemborek, to wiadro z klepek.
                  Powoli zrekonstruujemy ...ale jakbyś mi tak jeszcze powiedział, co to 'szneka z glancem', nie wiem i już.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Ciastko z lukrem.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Raczej bułka z lukrem
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

                        #12
                        Babcia mówiła, że szneka z glancem, to drożdżówka z lukrem.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                          Babcia mówiła, że szneka z glancem, to drożdżówka z lukrem.
                          Miałam na mysli właśnie słodką drożdżówkę, przecież nie zwykłą pszenną
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • garfunkel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.04
                            • 1068

                            #14
                            Znowu trochę więcej wiem dzięki.

                            Comment

                            • yendras
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.12
                              • 2052

                              #15
                              Poczytaj wątek o gotyckim browarze w Bierzwniku - może tam znajdziesz jakiś interesujący trop.
                              A w jakim muzeum możemy spodziewać się Twojej rekonstrukcji ?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X