Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
Reflektujac się zamieszczam poniżej najciekawsze pozycje ksiązkowe dotyczące browarnictwa:
* Tousaint-Samat "Historia naturalna i moralna żywienia"
* B. Baranowski "Polska karczma, restauracja...", Ossolineum 1978
* (super ilustracje) w "Kodeks Baltazara Behema"
* "Z dziejów pomorskiego piwowarstwa", wyd. w Koszalinie
* Dworsky-Leuse, "Katechismus der Brauereipraxis", Monachium 1931
* Hennies i Spanner, "iwowarstwo w zarysie". Bydgoszcz 1946
* Huber J "Brauerei - Maschinen" Norymberga 1947
* Kiryczek P "Słodownik w browarze, Warszawa 1951.
* Lintner C.J. "Technologia browarnictwa", Warszawa 1950.
* Malcew P. M. "Technologia i aparatura przemysłu piwowarskiego, Warszawa 1953.
* Schoenfeld F., "Brauerei und Malzrei", Berlin 1930.
* Schonefeld F., "Handbuch der Brauerei", Berlin 1932.
* "Maszyny i urządzenia słodowni i browarów, praca zbiorowa pod red. prof. Stanisława Masiora, Warszawa 1956.
* Sieczkowski G., "Piwo domowe i klasztorne"
to najlepsze (moim zdaniem) opracowania.
Pozdrawiam
Comment