Czy rozni sie zwyklego Brauerei?
"Gutsbrauerei" a coż to?
Collapse
X
-
"Gutsbrauerei" a coż to?
POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania MiastaTagi: brak
-
-
A gdzie to znalaleś ? Jak to w jakimś tekście promocyjnym to może po prostu dobry browar ?
Zauważyłem, że to określenie pojawia się w przypadku browarów rodzinnych w Niemczech.Last edited by Shlangbaum; 2006-02-22, 00:14.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA gdzie to znalaleś ? Jak to w jakimś tekście promocyjnym to może po prostu dobry browar ?
Zauważyłem, że to określenie pojawia się w przypadku browarów rodzinnych w Niemczech.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
No tak wlasnie podejrzewalem, ze to moze chodzic o browar folwarczny. Dzieki za potwierdzenie moich przypuszczen. A dlaczego pytam? Ano pisze artykul o browarach w moim miescie i jeden taki Gutsbrauerei sie pojawil.POZDRAV!
--
Niezależny Portal Żar
Towarzystwo Upiększania Miasta
Comment
-
-
Co do tych Dóbr to np; Browar w Cieszynie należał do Dóbr Komory Cieszyńskiej, występowały też Browary Folwarczne w Posiadłości Dworskiej, lub Browar Parowy państwa Osiek (nie mylić z osobami), lub Browar Dóbr Rycerskich (Rittergutsbrauerei), Browary Dóbr Książęcych , Dóbr Królewskich, czy też Dóbr Klasztornych lub Dóbr Kościelnych,
Każdy z możnych swój browar utożsamiał ze swoimi majętnościami ziemskimi, ogólnie nazywali to Dobrami, więc i browary dla podwyższenia swojej rangi były nazywane „Browar Dóbr lub Browar w Dobrach, niż browar folwarczny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpragawięc i browary dla podwyższenia swojej rangi były nazywane „Browar Dóbr lub Browar w Dobrach, niż browar folwarczny.POZDRAV!
--
Niezależny Portal Żar
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CroolickFolwark to w polszczyznie pojecie okreslajace zespol dobr szlacheckiech a nie tylko gospodarstwo panskie (czyli niem. Vorwerk). To w w XIX w. wraz z uwlaszczeniem chlopow polskie pojecie folwarku zostalo przyciete do rozmiarow ziemianskiego gospodarstwa (czyli historia zatoczyla kolo i "polski folwark" zawezil swe znaczenie do niemieckiego odpowiednika).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA skąd te informacje wziąłeś
Folwark to było jednak gospodarstwo pańskie (czy klasztorne) jedynie z częścią dóbr z których czerpał surowce. We wszystkich księgach grodzkich, w których notowano zmianę właścicieli dóbr wyróżniony jest osobno folwark a osobno dobra (często mimo tego, że folwark z nich korzystał). Widziałem setki takich zapisów.POZDRAV!
--
Niezależny Portal Żar
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick1.Choćby stąd: Zarys historii gospodarstwa wiejskiego w Polsce, t . I - II, Warszawa 1964.
2.Nie wątpie. Ale czego ma to dowodzić? IMHO tylko tego, że nie ma lepszego określenia na Gutsbrauerei jak browar folwarcznyż [..]
A co do pierwszego: pozycja, którą podajesz opiera się na metodologii marksistowskiej. Nowsze pozycje ujmują to tak, jak opisałem powyżej mniej więcej - i tak też mówią źródła. I nie ma się co złościć, bo nie chodzi mi tu o atakowanie Cię personalnie, tylko jako piszący prace magisterską z historii gospodarczej w epoce nowożytnej - zauważyłem zbytnie uogólnienie - i chciałem lekko sprostować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDrugie zasadniczo przyjmuję.
A co do pierwszego: pozycja, którą podajesz opiera się na metodologii marksistowskiej.
Nowsze pozycje ujmują to tak, jak opisałem powyżej mniej więcej - i tak też mówią źródła.
I nie ma się co złościć, bo nie chodzi mi tu o atakowanie Cię personalnie, tylko jako piszący prace magisterską z historii gospodarczej w epoce nowożytnej - zauważyłem zbytnie uogólnienie - i chciałem lekko sprostować.
A tak zmieniając temat, ciekawi mnie czy taki Gutsbrauerei mógł zajmować się także destylacja wyrobów spirtytusowych, skoro wiele miejskich browarów zajmowało się produkcja wód gazowanych i orażad?POZDRAV!
--
Niezależny Portal Żar
Comment
-
-
W dobrach Pańskich, Szlacheckich czy Książęcych, jakby ich nie nazywał było nieraz po kilka folwarków, browary przeważnie były umieszczane przy folwarkach nie tylko ze względu na łatwy dostęp do środków produkcji piwa, ale także siłę roboczą. W folwarkach tych bardzo często znajdowały się też gorzelnie, młyny tartaki czy cegielnie i niezależnie, co by to było należało do dóbr właściciela tych terenów. Nie wymieniało się, że browar znajdował np.; w przysiółku czy folwarku należących do Ponikwy często bez nazwy, tylko „Browar Dóbr Ponikwa – wł. Adolf hr. Bocheński”, oczywiście, że z mijającym czasem i coraz bardziej zbliżając się do gospodarki kapitalistycznej, browar często już jako sporych rozmiarów budowle a nie drewniane szopki, były dzierżawione czy też sprzedawane innym właścicielom. Lecz zawsze uważam, że w historii zawsze się trzeba kierować faktami i jako takie trzeba uznać, że były to Browar w Posiadłości Dworskiej, czy Browar Dóbr, sam folwark nie posiadał jako takiej własnej formy prawnej i były podporządkowane do danego majątku, jak napisałem wcześniej późniejsze czasy zmieniały struktury tych browarów i ich przynależność, ale to już inna historia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick...A tak zmieniając temat, ciekawi mnie czy taki Gutsbrauerei mógł zajmować się także destylacja wyrobów spirtytusowych, skoro wiele miejskich browarów zajmowało się produkcja wód gazowanych i orażad?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick... Trudno też mówic o XIX - wiecznych Gutsbrauerei jako "browarach dóbr takich a takich", bo stanowiły one przedmiot obrotu (znaczy się, zmieniały właścicieli) przedsiębiorców wcale nie szlacheckiego autoramentu.
Comment
-
Comment