Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
"Gutsbrauerei" a coż to?
Collapse
X
-
POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania Miasta
-
-
Zmiany własnościowe nie były chyba jednak aż takie rzadkie. Oczywiście Schaffgotschowie albo Plessowie nie sprzedawali pojedynczych folwarków ze swoich kluczy dóbr. W Wielkopolsce jednak tak wielu wielkich kluczy nie było i rozdrobnienie własności było większe niż na Śląsku. Dlatego też folwarki zmieniały swoich właścicieli niekiedy po kilka razy w ciągu swojej historii, zdarzało się też że ze dwa razy w ciągu XIX wieku. Poza tym niekiedy przechodziły z rąk jednej rodziny w ręce innej jako posag.
Niewielkie budynki folwarcznych browarów jeśli były wykorzystywane jako gorzelnia to raczej tylko przejściowo. W Wielkopolsce w XIX wieku w większych folwarkach zaczęły pojawiać się nowoczesne budynki gorzelni o charakterystycznej architekturze: dwu-, a czasem trzykondygnacyjne, z wysoka halą destylarni i wysokim kominem. Z czasem było ich coraz więcej. Specyficzny w swej architekturze budynek gorzelni jest typowym elementem dużego wielkopolskiego folwarku, a browar niestety nie ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendrasNiewielkie budynki folwarcznych browarów jeśli były wykorzystywane jako gorzelnia to raczej tylko przejściowo.
W Wielkopolsce w XIX wieku w większych folwarkach zaczęły pojawiać się nowoczesne budynki gorzelni o charakterystycznej architekturze: dwu-, a czasem trzykondygnacyjne, z wysoka halą destylarni i wysokim kominem. Z czasem było ich coraz więcej. Specyficzny w swej architekturze budynek gorzelni jest typowym elementem dużego wielkopolskiego folwarku, a browar niestety nie ...POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania Miasta
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick[...] Jakby nie było gleby w Wielkopolsce są znacznie bardziej urodzajne a i warunki naturalne sprzyjające rolinictwu niż na Łużycach czy znacznej części Dolnego Sląska. Łatwiej tu znaleźć kawałek gleby pod uprawę chmielu i jęczmienia, niż na wielkie uprawy ziemniaka, żyta czy pszenicy.Last edited by yendras; 2006-02-23, 15:16.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CroolickTo co powiesz na to, że ów żarski Gutsbrauerei zmieniał nazwę! ...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YendrasDlatego też folwarki zmieniały swoich właścicieli niekiedy po kilka razy w ciągu swojej historii, zdarzało się też że ze dwa razy w ciągu XIX wieku...
Na Dolnym Śląsku większość wiejskich browarów albo było równocześnie gorzelniami, albo pracowało przy wspólnym piecu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CroolickOto zabudowania dawnej gorzelni, czy mogły być browarem?...
Comment
-
Comment