Browar w Budziskach k. Łochowa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Browar w Budziskach k. Łochowa

Czy ktoś posiada informacje nt. browaru we wsi Budziska k. Łochowa?
    Tu znalazłem informację, że budynek jeszcze istnieje i znajduje się na liście zabytków.
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

Pierwotnie browar znajdował się w Łochowie przy pałacu, który jest obecnie odnawiany, istniał folwark z czworakami wraz z browarem, którego właścicielem był Medeard Dernałowicz, prawdopodobnie po spłonięciu folwarku browar został przeniesiony do nowo utworzonego folwarku w Budziskach, które należały do dóbr Łochowskich,, w 1882 roku dobra Łochowskie wraz z browarem od Dernałowicza zakupił, znany w branży browarniczej posiadający nie jeden browar w swoich dobrach, Zdzisław hr. Zamoyski, W 1902 roku został przerobiony na gorzelnie, budynki, o których wspominasz posiadają szczytowa datę z cegieł 1928 rok, więc mało prawdopodobne żeby były to budynki browaru, ale to jeszcze sprawdzę, mam w pobliżu działkę, ale nie Mam na razie czasu

ŁOCHÓW, woj. Mazowieckie
    * Browar piwa zwyczajnego – wł. Medeard Dernałowicz -1877
    * Browar – wł. Zdzisław hr. Zamoyski (naby. 1882) (przerobiony na gorzelnie 1902) -1882/88/9/1900/2

Comment

Related Topics

Collapse

• abelincoln
      Urugwaj, Montevideo, Indica Beer, Obligado 1259
      abelincoln
      Jeden z kilku barów lokalnego browaru. Lokal bardziej przypomina przerobiony garaż - ale z drugiej strony dywan na podłodze dodaje temu kampowemu miejscu klasy. 7 piw do wyboru, jedzenia - poza gratisowym popcornem - nie zauważyłem. Za to jest happy hour. Do 20, drugie piwo gratis. Chyba nie cieszy...
      2025-01-01, 21:03
    • heckler
      Czechy, Prušánky, Prušánky 132, Pivovar Starý Dvůr
      heckler
      Prušánky to kolejna Czeska pipidówka w której otwarto browar i pomimo, że otwarto go w pensjonacie jest to na prawdę dziwne miejsce. Całość, czyli browar, pensjonat i restauracja nosi dumną nazwę Starý dvůr, a jak się okazuje mieści się on w odnowionym, starym budynku administracyjnym...
      2020-02-07, 07:02
    • Pendragon
      Policzmy wszystkie browary
      Pendragon
      Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
      Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
      Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
      Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
      2018-04-23, 16:24
    • dryx
      Polskie etykiety sprzed 1882 r.
      dryx
      Na ebayu pojawił się ciekawy folder reklamowy datowany na rok 1892 zawierający wzory dotąd nieznanych polskich etykiet.
      Poniżej zdjęcie, niestety 600 pikseli.
      Link do aukcji skąd można pobrać lepszej rozdzielczości zdjęcie, obrobić i wrzucić na stronę katalogu.
      http://www.eba...
      2015-09-27, 16:42
    • heckler
      Czechy, Česká Kamenice, Pivovarská 3, Pivovar Kotouč
      heckler
      Na początku w samym sercu Czeskiej Szwajcarii obecni właściciele posiadali samą gorzelnię. Natomiast pomysł na otwarcie browaru zrodził się parę dobrych lat później.
      Poszukując nowych lokali dla rozwijającej się gorzelni znaleźli dawny, barokowy budynek starego browaru, był on...
      2018-08-24, 15:13
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...