Browar w Budziskach k. Łochowa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Browar w Budziskach k. Łochowa

Czy ktoś posiada informacje nt. browaru we wsi Budziska k. Łochowa?
    Tu znalazłem informację, że budynek jeszcze istnieje i znajduje się na liście zabytków.
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

Pierwotnie browar znajdował się w Łochowie przy pałacu, który jest obecnie odnawiany, istniał folwark z czworakami wraz z browarem, którego właścicielem był Medeard Dernałowicz, prawdopodobnie po spłonięciu folwarku browar został przeniesiony do nowo utworzonego folwarku w Budziskach, które należały do dóbr Łochowskich,, w 1882 roku dobra Łochowskie wraz z browarem od Dernałowicza zakupił, znany w branży browarniczej posiadający nie jeden browar w swoich dobrach, Zdzisław hr. Zamoyski, W 1902 roku został przerobiony na gorzelnie, budynki, o których wspominasz posiadają szczytowa datę z cegieł 1928 rok, więc mało prawdopodobne żeby były to budynki browaru, ale to jeszcze sprawdzę, mam w pobliżu działkę, ale nie Mam na razie czasu

ŁOCHÓW, woj. Mazowieckie
    * Browar piwa zwyczajnego – wł. Medeard Dernałowicz -1877
    * Browar – wł. Zdzisław hr. Zamoyski (naby. 1882) (przerobiony na gorzelnie 1902) -1882/88/9/1900/2

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Łażany, Strzegomski Lager
      darekd
      Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

...
      2025-03-27, 23:59
    • abelincoln
      Urugwaj, Montevideo, Indica Beer, Obligado 1259
      abelincoln
      Jeden z kilku barów lokalnego browaru. Lokal bardziej przypomina przerobiony garaż - ale z drugiej strony dywan na podłodze dodaje temu kampowemu miejscu klasy. 7 piw do wyboru, jedzenia - poza gratisowym popcornem - nie zauważyłem. Za to jest happy hour. Do 20, drugie piwo gratis. Chyba nie cieszy...
      2025-01-01, 22:03
    • heckler
      Prušánky, Prušánky 132, Pivovar Starý Dvůr
      heckler
      Prušánky to kolejna Czeska pipidówka w której otwarto browar i pomimo, że otwarto go w pensjonacie jest to na prawdę dziwne miejsce. Całość, czyli browar, pensjonat i restauracja nosi dumną nazwę Starý dvůr, a jak się okazuje mieści się on w odnowionym, starym budynku administracyjnym...
      2020-02-07, 08:02
    • Pendragon
      Policzmy wszystkie browary
      Pendragon
      Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
      Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
      Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
      Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
      2018-04-23, 17:24
    • Hefeweizen
      [SPRZEDAM] Keg 50L przerobiony na kadź z mieszadłem
      Hefeweizen
      Do sprzedania keg 50L przerobiony na kadź zacierno-warzelno-filtracyjną z mieszadłem.
      Do kega wspawane 2 nyple dwustronne 1/2" i 3/4", w tej chwili 1/2" zaślepiony jest od wewnątrz (miał być whirpool). Keg posiada bolce z gwintem do mocowania mieszadła (brak tylko motylkowych...
      2015-01-21, 23:38
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...