Browary na Suwalszczyźnie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
    W temacie Gołdapi. Przed wojną, znajdował się tam browar Wilhelma Krech. Logo browaru to wpisane w okrąg litery "WK". Niestety nie posiadam jakichkolwiek bliższych informacji.
    Jeżeli znasz niemiecki, zajrzyj tu: http://www2.abendblatt.de/daten/2004/07/07/315303.html

Pokuszę się o streszczenie. Jeśli coś źle przetłumaczę, proszę o wybaczenie, nigdy nie uczyłem się niemieckiego w sposób zorganizowany.

Browar i słodownię założyli w 1870 roku Wilhelm Friedrich Krech i jego żona Emma. Później browar przejął ich syn Wilhelm Krech. Z tego, co zrozumiałem, zrezygnował ze spadku (został spłacony? sprzedał?) i kupił gospodarstwo rolne (250 ha). Jednak kryzys spowodował, że w okolicach roku 1928/1929 wyjechał do Kanady, pozostawiając jednak rodzinę w Prusach.

Comment

• arcy
      • 2002.07
      • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
      W temacie Gołdapi. Przed wojną, znajdował się tam browar Wilhelma Krech. Logo browaru to wpisane w okrąg litery "WK". Niestety nie posiadam jakichkolwiek bliższych informacji.
      Jeżeli znasz niemiecki, zajrzyj tu: http://www2.abendblatt.de/daten/2004/07/07/315303.html

Pokuszę się o streszczenie. Jeśli coś źle przetłumaczę, proszę o wybaczenie, nigdy nie uczyłem się niemieckiego w sposób zorganizowany.

Browar i słodownię założyli w 1870 roku Wilhelm Friedrich Krech i jego żona Emma. Później browar przejął ich syn Wilhelm Krech. Z tego, co zrozumiałem, zrezygnował ze spadku (został spłacony? sprzedał?) i kupił gospodarstwo rolne (250 ha). Jednak kryzys spowodował, że w okolicach roku 1928/1929 wyjechał do Kanady, pozostawiając jednak rodzinę w Prusach.

Comment

• niebieski0
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.11
        • 1

Mieszkam kilkanascie kilometrów od suwałk. Niedawno kupiłem działkę nad jeziorem.Teren był kiedyś poniemiecką posesja.W trakcie równania terenu natrafiłem na częsciowo zawaloną ziemiankę czy coś.W dziurze tej znalazłem kilka naście butelek po piwie goldap 1938-41 wilhelma krecha jak również inne ciekawe wytłoczone butelki.Jedna jest nawet z Francji, jak ktoś ciekawy mogę przesłać zdjęcie

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23975

nie pytaj się proszę tylko zamieszczaj!
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Hubertus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.01
            • 33

Witaj, chętnie obejrzę te zdjęcia, jak możesz prześlij je na adres: krechh@poczta.onet.pl;
            pozdrawiam
            Hubert

Comment

• kazin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.12
              • 81

100 lat temu na Suwalszczyźnie były jeszcze przynajmniej dwa małe browary. Znajdowały się one w miejscowościach: Preny i Balwerzyszki.
              Miejscowa ludność zdecydowanie preferowała trunki własnej roboty. Popierała ewentualnie przemysł gorzelniczy.

Comment

• kazin
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.12
                • 81

Zapędziłem sie z tą gorzałką, że nie zapisałem właścicieli owych browarów.
                Browar Parowy w Prenach należał do niejakiego Goldberga. Zatrudniał ponad 20 pracowników, czyli wcale nia mało. Nie wiem jakim kotłem parowym dysponowano. Tak czy inaczej, pretendował do miana browaru nowoczesnego idącego z duchem czasu. Napędzano browarnianą maszynerię parą.
                Właścicielem browaru w Balwerzyszkach była kobieta nieznana mi z imienia J.W.P. Wodzińska. Zatrudniała 12 osób.
                Okresu działalności obu tych fabryk niestety nieznam.

Comment

• Marcin76
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.11
                  • 235

100 lat temu ( 1906 rok ) na terenie guberni suwalskiej było czynnych 17 browarów. Największym był browar Goldberga w Prenach ( był jednym z największych browarów w Królestwie Polskim ). Po wojnie światowej miejscowość znalazła się w granicach niepodległej Litwy.

Comment

• Marcin76
                    • 2005.11
                    • 235

Przed pierwszą wojną światową preński browar przewyższały produkcją tylko trzy warszawskie browary: 1). T. A. Browarów Parowych " Haberbusch i Schiele ", 2). Browar Parowy Karola Machlejda, 3). Browar Parowy " E. Reych Synowie ".

Comment

• Marcin76
                      • 2005.11
                      • 235

Browar w Balwerzyszkach 100 lat temu już niedziałał. Został zamknięty przed 1905 rokiem i należał do Sukcesorów Józefiny hrabiny Wodzińskiej.

Comment

• Marcin76
                        • 2005.11
                        • 235

Coś więcej o browarze w Prenach. Jako data powstania firmy podawany jest rok 1868. W latach 90-tych należał do Lejchana Goldberga. Na początku wieku produkował ponad 100 000 wiader piwa przy obrotach rocznych około 180 000 rubli. Kapitał zakładowy wynosił 250 000 rubli, a zatrudnienie 30 robotników. W browar pracowały dwa silniki parowe o łącznej mocy 16 koni mechanicznych. W 1905 roku firma uzyskała Złoty Medal na wystawie w Liege ( Lütich ) i w Antwerpii oraz „ Grand-Prix ” na wystawie w Brukseli. Sukcesy na wystawach międzynarodowych pozwoliły na dalszy rozwój browaru. Zwiększono kapitał zakładowy do 300 000 rubli, później do 400 000 rubli. Zatrudnienie przed pierwszą wojną wzrosło do 140 robotników. Obroty zwiększyły się do 550 000 rubli, a produkcja wzrosła do 450 000 wiader. Moc silników parowych zwiększono do 30 koni. Produkowano piwa bawarskie, pilzeńskie i export oraz słód „ wybornego gatunku ”. Przed pierwszą wojną światową browar przejmują Sukcesorzy L. Goldberga, funkcję dyrektora pełnił B. J. Abrahamsohn, a kierownikiem technicznym był niejaki Metckier. Niestety nie wiem, co działo się z browarem po wojnie, miejscowość nie leżała już w granicach nowego państwa polskiego.

Comment

• Hubertus
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.01
                          • 33

no to bardzo proszę o przesłanie tych zdjęć z ziemianki na mojego maila: krechh@poczta.onet.pl; będę zobowiązany - Hubertus

Comment

• kazin
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.12
                            • 81

Informację o browarze w Balwerzyszkach posiadam z 1904 r. Nie wiedziałem kiedy zaprzestano w nim produkcję. Dzięki Twoim notatką Marcinie76, wiadomo, że 100 lat temu w Balwerzyszkach browar faktycznie juz nie działał. Świetna dokładka wiedzy!
                            Szanowni uczestnicy i publiczność Forum Browaru, mają okazję dowiedzieć się kolejnych ciekawych rzeczy o piwowarstwie suwalszczyzny.

Comment

• arcy
                              • 2002.07
                              • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
                              arcy żebyś się nie nudził na tym urlopie to masz kilka adresów do sprawdzenia może coś znajdziesz, pewnie teraz i ulice się zmieniły.

* Browar – wł. O. S. Sejneński  34 ul. Sumienna 8

* Browar – wł. Słowatycki i Goldring ul. Krzywa 91

* Wyrób piwa bawarskiego i ciemnego ul. Wielka Mieszczańska 44

Pozdrawiam
                              No właśnie, może ktoś wie jak nazywają się teraz te ulice?

Comment

• Cooper
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6057

Najlepiej będąc już w Suwałkach znajdż jakiś miejscowy antykwariat i z pewnością beda tam mieli jakąś starą przedwojenna mapę miasta z ówczesnymi ulicami. Porównaj później z planem współczesnym i już masz rozpracowane. Info takie też powinni miec w urzedzie miasta , bibliotece itp. Proste. Ewentualnie mozesz próbować przesłuchiwać co bardziej wiekowych autochtonów ale to czesto jest zawodna metoda.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                                X