Piwnica browaru w Piekarach koło Krakowa
Collapse
X
-
Masz rację. Mnie też wydaje się nieco dziwnie duży budynek w porównaniu z Twoimi zdjęciami, ale być może "mój" budynek juz nie istnieje. Poza tym fotografowane przez Ciebie budynki stoją przy drodze, zaś "mój" chyba w parku przy dworze. Żagielkowe sklepienia i brak śladu komina wskazują na to, iż była to być może słodownia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika masumiBrowar w Piekarach powstał ok. 1830 roku i zaprzestał działalności przed 1864 rokiem. Naleźał, podobnie jak obszar dworski, do Alfreda Mileskiego.[ATTACH]23203[/ATTACH] Fotografia browaru. Połowa XX wieku.
Comment
-
-
Piwnica browaru w Piekarach kolo Krakowa
Dziwnie podrecznikowy jest ten opis urzadzenia browaru - moze piwnica byla tylko wyimaginowana ,bo wtedy bylby to wzorcowy browar tamtych czasow , a moze nawet ekologiczny browar naszych ?
Comment
-
-
Skład piwa piekarskiego "wystałego w piwnicach w skale kutych" pojawił się w Krakowie w roku 1860.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Tam są wapienie jurajskie w kilku odmianach. W połowie XIX w. rodzaj skały nie miał dla konsumenta piwa większego znaczenia (podobnie zresztą jak obecnie).
Z tą piwnicą może być pewne nieporozumienie - w jednych z kamieniołomów znajduje się sztolnia, długości kilkudziesięciu metrów. Być może w jakimś czasie była wykorzystywana do przechowywania piwa. Nic jednak nie wiem na temat jej wyglądu i ewentualnej przydatności.
Comment
-
Comment