Browar Miętne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Roboa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.05
    • 6

Browar Miętne

Witam!
    Poszukuje informacji o browarze w Miętnem, jesli takowe posiadacie, będe bardzo wdzięczny za informację.
    Pozdrawiam!!!
    Roboa
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

W sieci jest tylko jeden skan etykiety na stronie Jana Skrzyniarza:

Attached Files

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Leonpraga
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.02
      • 468

kilka danych o właścicielach browaru w Miętnem z mojego spisu browarów

MIĘTNE , k. Garwolina, woj. Mazowieckie
      * Browar – wł. Josek Friedengod(hot) -1895
      * Browar – wł. Róża (Rozalia) Staniukiewicz -1899/02
      * Browar – wł. Michał Staniukiewicz -1903/4/5/13/8

oprac. L. Kaczmarski

Comment

• darek99
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.04
        • 2147

Niedawno szperając na strychu przedwojennej rozlewni piwa trafiła mi się etykieta z browaru Miętne , fart ogromny lecz dopiero po dokładnym oczyszczeniu okazało się że nie jest piwna lecz od miodu , nie zmienia to faktu że jest to bardzo dobra i ciekawa etykieta , ciekawostką jest to że browar wytwarzał miód musujący marcowy
        Attached Files
        Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
        Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
        skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
        Epikur z Samos.

Comment

• Roboa
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.05
          • 6

Nowa ciekawostka o której nie wiedziałem, piwo jak najbardziej ale o miodzie nic nie wiedziałem, ale jak słyszałem z opowieści starszych osób, znany był trunek o smaku mietowym z liśćmi mięty jak żubrówka z trawą. ale to chyba odległe czasy.

Comment

• Shlangbaum
            • 2005.03
            • 5828

Sprawdzałem jak Roboa prosił w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich i nie ma tam wzmianki o browarze w tej miejscowości.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Roboa
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.05
              • 6

Dziękuję za pomoc!!! ALE nie wiem dlaczego, wszelkie wzmianki o browarze są znikome, w kronikach gminnych, szkoły która funkcjonuje od początku lat dwudziestych, wszystko opisane wzmiankowo. Wiem jedynie że sporo wiadomości jest w księgach parafialnych, łącznie z właścicielami i pracownikami. Jestem umówiony, w tym tygodniu z proboszczem, więc w tym tygodniu powinienem mieć jakieś informację.

Comment

• Marcin76
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.11
                • 235

Miętne - mała miejscowość położona parę kilometrów przed Garwolinem jadąc od strony Warszawy. Przed 1918 rokiem podlegała administracyjnie powiatowi garwolińskiemu guberni siedleckiej. Przed pierwszą wojną światową działał tam niewielki browarem położony prawdopodobnie przy starej karczmie, o której pamiętają tylko najstarsi mieszkańcy okolic. W nomenklaturze rosyjskiej figurował on jako browar nr 48. Pierwsze wzmianki, do których dotarłem pochodzą z przed 1881 roku. W tym okresie jako właściciel figuruje niejaki Dombkowski. Produkcja wynosi 9 000 wiader ( 1 wiadro = 12,3 l. ) wartości 6 800 rubli, przy zatrudnieniu 5 robotników. W początku lat 90-tych XIX wieku właścicielem, a może tylko dzierżawcą jest Jos. Fridengod, a produkcja wynosi 700 beczek ( czyli prawdopodobnie ok. 6 000 wiader ). Pod koniec stulecia browar przechodzi w ręce rodziny Staniukowicz ( Staniukiewicz ), początkowo Rozalii ( Róży ), a następnie Michała. Jest on właścicielem do końca działalności firmy, czyli do 1914 roku. W okresie przed pierwszą wojną światową produkcja spada do 3 000 wiader piwa bawarskiego, przy zatrudnieniu 2 robotników.

Comment

• martgos
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.04
                  • 1

czesc.na stronke trafilam przypadkowo,probuje ,a wlasciwie zaczynam zbierac informacje do drzewa genealogicznego mojej rodziny.moje nazwisko to staniukiewicz.nie jest to czesto spotykane nazwisko, i w czasie przesiedlen zostalo zmodyfkowane.
                  wiec bylabym wdzieczna za jakiekolwiek informacje o zalozycielu browaru Mętna,bo zapowiada sie obiecujaco.
                  z gory wielkie dzieki

Comment

• Cooper
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.11
                    • 6059

Browar o ktorym piszemy był w miejscowosci Miętne. Skąd wiesz iz założyciel browaru ma jakieś pokrewienstwo z Twoją Rodziną ? Identyczne nazwisko to wg mnie jeszcze nie tak dużo. No chyba że pochodzisz z okolicy tejże miejscowosci. Nie wiem czy pojawi się tu dużo informacji nt browaru czy też samej osoby p. Staniukowicza gdyż nie ma zbyt dużo informacji o tym małym i stosunkowo dawno zamkniętym browarze. Sporo informacji zamiescil tu Marcin76 i bedzie trudno dorzucić coś więcej w tej materii. Skoro gromadzisz informacje o tej osobie to może sama coś dopiszesz tu z tego co wiesz ?
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Roboa
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.05
                      • 6

witaj!
                      jesli chodzi o rodzine staniukiewiczow, to sprowadzili sie do mietnego w latach 1833-40. Stanislaw Staniukiewicz pulkownik carski otrzymal folwark Mietne wraz z okalajacymi go wsiami za walke z z powstancami styczniowymi, m.in za jego czasow zostal wybudowany neoklaasycystyczny dworek dwie oficyny dworski, niestyety stoi juz tylko jedna. Rodzina Staniukiewiczow mieszkala w Mietnem do wybuchu I wojny swiatowej, jeden z synow przeprowadzil sie do Kielc i on wlasnie toczyl spor z (wojtem) Mietnego o ow majatek. Browar istnial dzieki zydowi Joskowi Fritengot, ktory oprocz browaru posiadal karczme przy trakcie krolewskim Czersk- Garwolin(przez osieck i warszawice) na mapach z poczatku XX wieku swietnie jest uchwycona. Staniukiewiczowie od kupili browar pod koniec XIX wieku. Nic juz po nim nie zostalo. 10 lat temu dzieki staranioa pierwszego proboszcza Zbigniewa Danliluka zostal wybudowany parking. Gdy browar upadl a bylo to w roku 1914, przeksztalcono go w obiekt mieszkalny tzw. czworak. Pierwsza wzmianka o miejscowosci Mietne z 1404 roku gdzie jest wymieniana jako wies nalezaca do ksiecia Czerskiego Andzeeja Ciolka, wzmianki o folwarku pochodza z XVIw. Pieknie polozona miejscowosc na rowninie garowlinskiej, swietnie zachowany dworek z oficyna i parkiem XVI wiecznym. Aleja debowo parkowa z debiakami o obwodzie 7m sa niewatpliwa atrkacja tej uroczej miejscowosci. W roku 1924 uchwala sejmiku powiatu garwolinskiego dwor wraz z folwarkiem zostal przeksztalcony w szkole rolnicza, uroczystego otwarcia dokonal owczesny prezydent Polski Stanislaw Wojciechowski.

ps. przepraszam za bledy ale nie mam polskich znakow

Comment

Przetwarzanie...
                      X