Znałazłem w sieci ciekawa etykietę z tegoż browaru ,ale nic na jego temat Moze ktoś z kolegow jest w posiadaniu wiedzy w temacie i chciał by sie z nia podzielić?
Pozdrawiam
Tak na szybko z pamięci, browar działał do końca wojny ( drugiej ), później jeszcze przez kilka lat była prowadzona WWG i RP. W okresie międzywojennym właścicielem był Karol Kunkiel.
Pozdrawiam Marcin , odpowiedz też szybka z braku czasu, ale zapewne przydatna do dalszej dyskusji.
Spis ze zbioru katalogowego browarów;
OPOCZNO woj. Łódzkie
* Browar – wł. Fryderyk Kunkiel -1878/88/9/90/2/3
* Browar – Fryderyk Jan Kunkiel -1895/9
* Browar – wł. Edward Kunkel -1902
* Browar – K.i H. Kunkiel, B-cia -1900/2/3/4/5/11
* Browar – wł. Edward, Karol i Henryk Kunkiel B-cia -1913/8
* Browar – wł. Edward i Karol Kunkiel B-cia tel. 31 ul. Kościelna 7 -1922/3/4/6/7/8/9
* Browar – Karola Kunkla -1928/30/1/6/9
Na tzw. "starym" cmentarzu w Opocznie odkryłem, że tuż przy grobie moich bliskich leży Edward Kunkel, zmarły w 1937 roku. Nie wiem czy to ten, o którym mowa wyżej.
Założycielem tego browaru był Fryderyk Wilhelm Kunkiel, urodzony 20 lipca 1825 roku w Aleksandrowie, w prowincji poznańskiej. Jako dziecko z rodzicami przeniósł się do Królestwa Polskiego, ponieważ jego rodzice kupili dobra w Lubiszewie. Tam też założył swój pierwszy browar. Browar w Opocznie założył w 1872 roku. Zmarł w roku 1911 jako najstarszy mistrz piwowarski i w Królestwie Polskim. W tym czasie browarem zarządzali już jego synowie. Jak pisze "Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung" pod koniec 1911 roku: "...był on ogólnie znaną i sympatyczną osobistością, o uprzejmym i miłym charakterze". Oznacza to, że był znany również poza granicami kraju.
Witam
Trochę stary wątek, ale jakże zrobiło mi się przyjemnie, gdy na niego trafiłem, aż łezka w oku mi się zakręciła ze wzruszenia. A wszystko z powodu, że wspomniany Fryderyk Kunkel to mój praprapradziadek
Nie wiedziałem gdzie i kiedy się urodził, tu dopiero to wyczytałem, dziękuję bo cenna to dla mnie wiedza. Nie jestem pewny tylko czy rok urodzenia się zgadza, gdyż na jego grobowcu (cmentarz w Opocznie) widnieje napis "FRYDERYK KUNKEL zm. 19.12.1911 r. żył 84 lata", wynikałoby więc z tego że urodzić winien się w 1827 a nie 1825 r. Ale co tam - nieistotne, może kiedyś uda mi się to sprawdzić.
Ze swej strony załączam zdjęcie z ok. 1900 r. tegoż pana, założyciela opoczyńskiego browaru, oraz link do zdjęcia rodzinnego z ok. 1907 r., na którym są też jego synowie, późniejsi właściciele.
Witam. Mam na imię Wojtek jestem synem Wojciecha, wnukiem Stanisława, prawnukiem Karola, praprawnukiem Fryderyka i Wilhelminy Kunkel założycieli Browaru w Opocznie.
Być może jesteśmy rodziną.
Proszę o jakieś info.
Pozdrawiam
Na tzw. "starym" cmentarzu w Opocznie odkryłem, że tuż przy grobie moich bliskich leży Edward Kunkel, zmarły w 1937 roku. Nie wiem czy to ten, o którym mowa wyżej.
Zapewne chodzi Ci o ten grób z załącznika? Nie jest to właściciel (współwłaściciel) browaru, ale zapewne jego syn (też Edwarda). W tym rejonie cmentarza spoczywa w ogóle spora część rodziny Fryderyka, z założycielem browaru włącznie: https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink (grób Edwarda widoczny w tle). To zaś grób Henryka, jednego z braci współwłaścicieli browaru: https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
Witam!
Na to wygląda, że jesteśmy dalekimi kuzynami. Szczegółowe info wysłałem na PW.
Pozdrawiam.
Braciszek Wojciech zapomniał wspomnieć, że ma jeszcze siostrzyczkę Dorotę Lucynę Kunkel. Wnuczkę Stanisława i Łucji Kunkel, córka Wojciecha. Tak więc kuzyństwo troszkę się poszerzyło Pozdrawiam serdecznie
Zamiast posiłkować się internetem proponowałbym wysilic się bardziej i pofatygować się do cmentarnej kapliczki i tam wszystko wyczytacz
Nie bardzo rozumiem, czym to niby mam się nie posiłkować? Swoimi materiałami? A to niby dlaczego?
W kapliczce cmentarnej istotnie, nigdy nie byłem. Przy najbliższej mej bytności w Opocznie postaram się nadrobić braki. Nie wiedziałem, że mogą być tam jakieś interesujące mnie informacje.
Braciszek Wojciech zapomniał wspomnieć, że ma jeszcze siostrzyczkę Dorotę Lucynę Kunkel. Wnuczkę Stanisława i Łucji Kunkel, córka Wojciecha. Tak więc kuzyństwo troszkę się poszerzyło Pozdrawiam serdecznie
No, nie pochwalił się. Bardzo mi przyjemnie. Ciekawe ilu nas jeszcze? Ale o tym, to już może poza forum.
Uwierz mi na słowo że nie tylko Ty zakupił byś je z chęcią
W zbiorach znany jest tylko 1 egzemplarz ety z opoczneńskiego browaru. Butelka chyba żadna.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment