PRLowskie browarnictwo, pytań kilka.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Croolick
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.04
    • 40

    PRLowskie browarnictwo, pytań kilka.

    Dlaczego w 1980 r. zlikwidowano znaki jakości na piwo? A kiedy wogóle zaczęto je nadawać? Wie ktoś może, jakie były warunki nadania znaku dla piwa?
    Jaka mogła być przyczyna zlikwidowania w browarze (produkujacym 50 tys. hl piwa) słodowni o wydajności 500 t w początku l. 70. XX w.? Starość (pochodziła prawdopodobnie z 1905 r., jeśli nie strsza)? Plany PRLowskich zjednoczeń? Pięciolatka? Wymogi sanitarne?
    POZDRAV!
    --
    Always look on the bright side of life
    Niezależny Portal Żar
    Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
    Towarzystwo Upiększania Miasta
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Odpowiedz jest jedna: socjalizm
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick
      ... Jaka mogła być przyczyna zlikwidowania w browarze (produkujacym 50 tys. hl piwa) słodowni o wydajności 500 t w początku l. 70. XX w.?...
      Śmierć technologiczna. Była to zapewne prymitywna słodownia klepiskowa. W Anglii uważa się, że słodownia produkująca mniej niż 5000 ton słodu rocznie nie jest ani ekonomicznie, ani jakościowo do utrzymania (czytałem gdzieś przy okazju produkcji słodu do whisky). A sprawa jest prosta - im więcej słodu przerabia się jednorazowo, tym łatwiej utrzymać stałe parametry produktu.

      Comment

      • masumi
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.08
        • 289

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick
        Dlaczego w 1980 r. zlikwidowano znaki jakości na piwo? A kiedy wogóle zaczęto je nadawać? Wie ktoś może, jakie były warunki nadania znaku dla piwa?
        Piwa produkcji prawie wszystkich browarów posiadały do roku 1983 zezwolenia na stosowanie znaku jakości klasy "1" tj. do czasu kiedy zaczęła obowiązywać ustawa "O wychowaniu trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi" i wycofano z wykazu wyrobów piwo, jako wyrób nie podlegający oznaczeniu tym znakiem. Znak jakości "1" zaczęto nadawać piwom na podstawie rozporzadzenia Ministra Przemysłu Spożywczego i Handlu w 1964 roku (mogę się mylić co do roku - piszę z głowy)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X