Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria
Wyświetlenie odpowiedzi
Szczecin - Browary do 1945
Collapse
X
-
pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
-
-
Ja się dawno wyluzowałem w tym temacie. Kiedyś jedna z osób zamieszczających tam moje (nie ściągnięte skądś przeze mnie) rzeczy zapytana dlaczego nie pyta autora czy może skorzystać albo czy udostępni plik lepszej jakości, odpowiedziała mi z lekko zdziwioną miną "A to jakiś problem?". Sam poszedłem i dałem całą płytkę ze zdjęciami czy skanami do wykorzystania, żeby już nie podkradali min. z browaru.
Sedina to fajny portal i kopalnia wiedzy, ale wiedzy strasznie zachwaszczonej i mocno skażonej totalną amatorszczyzną i samowolką. Nie wiem czy to przymykanie oczu adminów nie jest celowe, ale więcej nie powiem, bo nie mogę.
Znowu odjeżdżamy od tematu.
Comment
-
-
Temat na dziś: Brauerei Podejuch Gustav Jahnke.
WIeś Podjuchy w powiecie Randow, obecnie prawobrzeżna dzielnica Szczecin-Podjuchy.
Wg Friedricha (nr 1776a) browar działał w latach 1905 - 1908. Osobiście znalazłem w szczecińskich adresówkach działalność browaru w okresie 1905 - 1910, nie miałem nigdy dostępu do ksiąg adresowych Kreis Randow, więc nie mogłem ogarnąć całego okresu działalności tej firmy.
W dniu dzisiejszym zapoznałem się w archiwum z aktami policji budowlanej (sygnatura ANB 2221). Jest to najbardziej żałosna teczka, jaką kiedykolwiek miałem w rękach, zawiera tylko kilkadziesiąt stron, dotyczących w większości pierdół typu nowe schody do budynku mieszkalnego... Niemniej jednak jest kilka ciekawych planów.
W dniu 22.01.1900 właściciel parceli przy Bahnhofstrasse 24, kupiec Gustav Jahnke przedstawił plan budowy na tyłach własnej posesji budynku browaru. Budynek ten został wybudowany na planie prostokąta o wymiarach 12,10 x 6,94 m, składał się z parteru o wysokości 3 m, I piętra o wys. 2,62 i piwnicy leżakowej o wymiarach wewnętrznych 10 x 6 x 2 m, posiadał po 5 okien na dłuższej ścianie (na parterze szeroka brama) i po 2 okna na krótszej ścianie.
Parcela Jahnkego miała kształt wąskiej "kiszki", ciągnącej się w głąb na jakieś 70 m + ogród i ok. 12 m szerokości od ulicy. Budynek browaru usytuowany był w końcu tej parceli, dłuższym bokiem do granicy z sąsiadem, za budynkiem browaru znajdował się jeszcze parterowy murowany budynek pomocniczy, określony na planach jako szopa. Do tego było kilka parterowych budowli drewnianych i 1-piętrowy budynek mieszkalny właściciela od ulicy.
Plan z 24.03.1914 dotyczy przebudowy budynku browaru na mieszkania (ściany działowe, nowa klatka schodowa i balkony). W aktach brak wskazówek kiedy zakończono warzenie piwa.
Później firma działała jako Gustav Jahnke Nachf. Inh. Franz Affeldt i sprzedawała wody i piwa (Jahnke mieszkał jeszcze w latach 20-tych jako Brauereibesitzer i Rentier), następnie jako Franz Affeldt. Na przełomie lat 20- i 30-tych był to skład berlińskiego browaru Engelhardt, a chyba od 1935 jako Stettiner-Elysium-Brauerei AG Abteilung Podejuch - duża część dokumentacji dotyczy budowy 2 garaży samochodowych na terenie posesji (przed budynkiem browaru) - wniosek w tej sprawie z 13.12.1935 r.
Budynek produkcyjny browaru był na tyle niewielki, że produkcja mogła rozpocząć się jeszcze w 1900 r., a padnięcie firmy mogło nastąpić na przełomie roku 1913 i 1914, kiedy rozpoczął się upadek małych pomorskich browarów, zakończony często wymarszem pracowników na fronty.
Comment
-
-
Jeszcze dopisek do historii browaru Victoria.
W księgach adresowych jako pierwszy właściciel występuje Schoeneberg, tymczasem widziałem wniosek o pozwolenie na budowę browaru z dnia 02.05.1863 r., podpisaną przez Hermana Kocha - wg adresówki właściela od 1866 r.
To jest najbardzie zagmatwana historia browaru w Szczecinie, każde źródło podaje co innego w tym samym czasie.
Pogłębienie wiedzy w tym zakresie (spożywania 60-letniej starki teź ) nastąpiło dzięku uprzejmości p. Jerzego Roensa, długoletniego pracownika, autora kilku rodzajów wódek i autora monografii Szczecińskiej Wytwórni Wódek Polmos w Szczeciie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria Wyświetlenie odpowiedziPolskie nazwy byłych niemieckich miejscowości to:
Pyritz = Pyrzyce k/Szczecina na trasie do Gorzowa Wlkp i dalej na Poznań
Altdamm = to dziś dzielnica Szczcina o nazwie Dąbie (do roku 1939 osobne miasteczko)
Swinemünde = to jak słusznie zauważył Artur dziś Świnoujście
Natomiast Brüssow, Pasewalk i Schwedt - to dziś Niemcy, miejscowości
przygraniczne (brak polskiego odpowiednika)
- Brüssow (pol. hist. Boryszów lub Boryszewo),
- Pasewalk (pol. hist. Pozdawilk, Pozdawołk, Poździewołk),
- Schwedt/Oder (pol. hist. Świecie nad Odrą, Świecie Odrzańskie, ew. Świeć, dłuż. Schwedt nad Wódru, Swjecje)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcio_em Wyświetlenie odpowiedzi- Brüssow (pol. hist. Boryszów lub Boryszewo),
- Pasewalk (pol. hist. Pozdawilk, Pozdawołk, Poździewołk),
- Schwedt/Oder (pol. hist. Świecie nad Odrą, Świecie Odrzańskie, ew. Świeć, dłuż. Schwedt nad Wódru, Swjecje)
Comment
-
-
2 Photos
-
👍 2
Comment
-
Comment