No i jeszcze godło browaru.
Szczecin - Browary do 1945
Collapse
X
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
-
-
Ilekroć patrzę na gryfa z beczką tylekroć dałbym Nobla temu kto wymyślił takie fantystyczne logo.
Strasznie mi się ono podoba!
Comment
-
-
Spółkę akcyjną „J. Borisch Bairische Bier- Brauerei Akt.- Ges.“ powołano do życia 1.10.1904 roku. Jej założycielami byli: wdowa Anna Borisch, Hans Borisch, Caesar Cox, fabrykant Georg Weiss ze Szczecina oraz rolnik Erich Borisch z Brüssow (może ktoś zna polski odpowiednik?). Wdowa Borisch wniosła do spółki browar J. Borisch Bairische Bier- Brauerei wartości 1 820 707 Marek. Browar zajmował powierzchnię 13 847 m2. Jego piwnice pozwalały na wyleżakowanie 75 000 hl piwa rocznie z możliwością rozbudowy. Warzelnia i maszynownia miały nawet większą wydajność. Spółka zakupiła w 1905 roku za cenę 140 798 Marek „Wiese`sche Brauerei“ w Schwedt. Browar w Schwedt produkował piwa górnej fermentacji, a jego słodownia pokrywała dużą część zapotrzebowania spółki. Oprócz tego posiadano nieruchomości przy Pölitzerstr. w Szczecinie oraz w Passewalk, Pyritz, Altdamm i Swinemünde. Niewiele mi niemieckie nazwy mówią, ale może ktoś pomoże. W 1905 roku za cenę 166 325 Marek dokupiono i rozbudowano posiadłość w Schwedt, przystosowaną do prowadzenia działalności gospodarczej.
Sprzedaż piwa w roku 1904/05 – 51 378 hl, w rok później – 60 752 hl.
Kapitał spółki wynosił 1 100 000 Marek w 1100 akcjach po 1000 marek.
Jej dyrektorami byli C. Kox i H. Borisch. W zarządzie zasiadali: dyrektor banku i były radny rządowy R. Chrzescinski z Berlina, fabrykant Georg Weiss ze Szczecina, dyrektor browaru Joseph Wild z Berlina oraz radny miasta Otto Dietz z Drezna.Archiwum piwne
Poznaj
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Comment
-
-
Swinemünde to jak się zdaje Świnoujście.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Czesci nazw nalezaloby moze szukac za granica.Archiwum piwne
Poznaj
Comment
-
-
Altdamm-Dąbie (dzielnica Szczecina)
Brussow-mała miejscowość za zachodnią granicą
Pasewalk-miasto jw.
Pyritz-Pyrzyce
Swinemunde-Świnoujście
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
niemieckie nazwy
Polskie nazwy byłych niemieckich miejscowości to:
Pyritz = Pyrzyce k/Szczecina na trasie do Gorzowa Wlkp i dalej na Poznań
Altdamm = to dziś dzielnica Szczcina o nazwie Dąbie (do roku 1939 osobne miasteczko)
Swinemünde = to jak słusznie zauważył Artur dziś Świnoujście
Natomiast Brüssow, Passewalk i Schwedt - to dziś Niemcy, miejscowości
przygraniczne (brak polskiego odpowiednika)
Comment
-
-
Nie chciałem powielać kiszota, ale skoro już tak wyszło to jest to przynajmniej zgodne.
Comment
-
-
pivaria napisał(a)
Nie chciałem powielać kiszota, ale skoro już tak wyszło to jest to przynajmniej zgodne.
Last edited by kiszot; 2003-03-03, 15:11.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Nie wiem czy to jeszcze aktualny wątek ale znalazłem browary na starych planach Szczecina. Skany poniżejLepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Conrads Brauerei na planie Szczecina zamieszczonym w Meyers Konv. Lexikon wydanie 6-te (ok.1910 r.)Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
Comment
-
-
Brauerei Gadow na planie Szczecina zamieszczonym w Brokhaus' Konversations - Lexikon wydanie 14 (ok.1910 r.)
Brauerei Elysium na planie Szczecina zamieszczonym w Brokhaus' Konversations - Lexikon wydanie 14 (ok.1910 r.)
Niestety skanów nie udało mi się dołączyćLepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
Comment
-
-
ja właśnie w tym tygodniu zostałem szczęśliwym posiadaczem kopii mapy Szczecina z 1907 (skala 1:10 000) z przeznaczeniem dla turystów - na niej zannaczone są: Bohrisch, Bergschloss, Seydlitz-Kurzbach, Conrad, Tivoli i Elysium, niestety nie zamieszczono np. Adlerbrauerei czy Brauerei zum Greif
jak się wezmę za siebie i zeskanuję, to opublikuję, tym bardziej, żę Bergschloss i Bohrisch w Pommerensdorf oraz Seydlitz, Conrad, Tivoli i Elysium na Gruenhofie (zagłębiepiwowarskie Szczecina) można złapać na jednym obrazku
Comment
-
-
Na początek, zamiast skanów podrzucę spiś browarów szczecińskich na rok 1909 (wg Stettiner Adressbuch):
1. Bohrisch J., Bairische Bierbrauerei A.-G., Pommerensdorferstr. 16 ? ul. Chmielewskiego (Pomorzany)
2. Conrad Wilh.,Aktiengesellschaft für Brauerei und Kornbrennerei mit Preßhefefabrik, Grenzstr. 32 ? Towarzystwo Akcyjne Browaru i Gorzelni z fabryką drożdży prasowanych, ul. Staszica (Niebuszewo)
3. Freiherrlich von Seydlitz und Kurzbach`sche Brauerei G.m.b.H., Pölitzerstr. 39/40 ? al. Wyzwolenia
4. Gastvirtevereinigung für Brauereibetrieb E.G.m.b.H. Geschäftsstelle, Pölitzerstr. 28a ? al. Wyzwolenia
5. Grabower Brauerei, Gießereistr. 15 ? ul. Firlika
6. Lef?vre C., Adler-Brauerei; Getreide-Dampf-Brennerei, Spirit- und Preßhefe-Fabrik; Groß-Destillation und Liquerfabrik; Dampf-Mahlmühle und Malzfabrik, Oberwiek 3, 76-83 ? browar, parowa gorzelnia i fabryka drożdży prasowanych, fabryka likierów, młyn parowy i słodownia, ul. Kolumba ? budynki znajdowały się naprzeciwko po obu stronach ulicy, połączone napowietrznym łącznikiem nad ulicą oraz łącznikiem pomiędzy budynkami po stronie Odry, do której przylegały
7. Meyer Wilh. (Johannisberg- Brauerei), Nemitz, Warsowerstr. 46 ? Niemierzyn, ul. Krasińskiego
8. Stettiner-Bergschloss-Brauerei Kommandit-Gesellschaft auf Aktien, Rud Rückforth, Pommerensdorferstr. 23-24 ? ul. Chmielewskiego (Pomorzany)
9. Stettiner Brauerei-Aktien-Gesellschaft ?Elysium?, Elysiumstr. 13 ? ul. Niemcewicza (Niebuszewo)
10. Stettiner Brauhaus Gustav Gadow, Barnimstr. 17 ? Al. Piastów
11. StettinerViktoria-Brauerei Akt.-Gesellsch., Turnerstr. 63/64 ? ul. Jagiellońska
12. Tivoli-Brauerei A.-G., Otto Fleicher, Taubenstr. 4a ? nie istnieje, obok Elysium Brauerei
Comment
-
-
najstarszą piwowarską spółką akcyjną był w Szczecinie browar Elysium (1871), w tym roku Bergschloss wypuścił akcje jako KGaA (CGaA) - Spółka Komandytowa na Akcjach Rudolpha Ruecfortha, tzn. bezposrednio odpowiedzialnym wspólnikiem (komandytariuszem) był Rudolf Rueckforth, później jego syn Adolf i wnuk Richard, który w 1920 przekształcił firmę w A.G. (S.A.),
w 1901 Vitoria Brauerei odkrywa uroki zaistnienia na (lokalnym, ale prężnym - w Szczecinie, tuż obok XIV-wiecznego ratusza znajdowała się giełda) parkiecie,
w 1904 dołącza browar Bohrischa, dzisiejszy Bosman
w 1906 browary: Conrada i Tivoli Otto Fleischera przekształcają się w spółki akcyjne
pozostałe browary do ich upadku pozostały firmami rodzinnymi (S.C.), OHG, czyli spółka jawna, a niektóre działały jako G.m.b.H., czyli Sp. z o.o.
przykładowe dywidendy osiągane w latach 1884-194 zamieściłem temacie Browar Elysium
tyle z prawa handlowego...
Comment
-
Comment