Anstadtbrau seit 1900

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Juby_piwosz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 254

Anstadtbrau seit 1900

Ludwik Anstad, syn Karola, oprócz kierowania browarem przejętym po Ojcu - stał na czele spółki rodzinnej - również sam założył w 1900 roku browar w Łodzi przy obecnej ulicy Sędziowskiej (Wikipedia), zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika...ka_Anstadt.jpg
    Co działo się dalej z tym browarem?
  • Marcin76
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 235

Browar Ludwika Anstadta został założony w 1901 roku w Radogoszczy, obecnie w granicach Łodzi. W 1939 roku zawiesił produkcję, którą wznowili w czasie okupacji Niemcy. Po wojnie działał początkowo pod nazwą Państwowy Browar nr. 4 w Łodzi, a po 1947 roku Browar Trybunalski w Łodzi. Został zamknięty na początku lat 90-tych.

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Browar Karola Gottlob Anstadt'a (Saksończyka z pochodzenia) powstał w 1867 roku. Dzisiejsza spółka Browary Łódzkie mieści się w jego budynkach właśnie.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Shlangbaum
        • 2005.03
        • 5828

Drugi syn Karola, Zenon, posiadał browar w Zduńskiej Woli (coś o tym na forum zresztą było już rzucone). Ot taka browarowa rodzinka

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Leonpraga
          • 2005.02
          • 468

a może zerknąć tu, ten temat był poruszany na forum,Browar K.Anstadta w Łodzi czyli początki Browarów Łódzkich S.A.

Comment

• Juby_piwosz
            • 2006.02
            • 254

Koledzy, nie odsyłajcie mnie tam gdzie byłem i czytajcie co napisałem. Ludwik - Shlaubaumie, który mnie interesuje, nie Karol, był już rodzonym Łodzianinem urodzonym w 1841 roku - zatem rok po przybyciu Karola - założyciela browaru-protoplasty dzisiejszych Browarów Łódzkich- do Łodzi. W temacie, do którego odsyła mnie Leonpraga jest właśnie o browarze Karola, zarządzanym później przez Ludwika.
            Anstadtbrau został założony w 1900 roku, tak sobie bynajmniej pisał założyciel na swoich browarnianych porcelankach, choć całkiem możliwe jest, że produkcję rozpoczął w 1901, jak podaje Marcin 76. W źródłach nie znalazłem jednak wzmianki o takim browarze w Radogoszczy.
            Radogoszcz
            1a Browar F.Müller i Kinn 1896
            1b Browar G.Geyseler 1906 +
            2a Browar Adolf Thomas 1885 2b Browar Josif Ettinger 1901 2c Browar Frumkin i Abramowicz 1912 +

Comment

• Marcin76
              • 2005.11
              • 235

W Radogoszczy w okresie poprzedzającym pierwszą wojnę światową działały 3 browary.
              1. A. G. Thomas, wł. Frumkin i Abrahamsohn; 2. Ludwik Anstadt; 3. Gotlieb Haussler;
              Też mam porcelankę z tym napisem, skąd pewność że pochodzi ona właśnie z browaru w Ludwika Anstadta ?

Comment

• Marcin76
                • 2005.11
                • 235

W niemieckim spisie, którym się posługujesz jest bardzo dużo błędów. Informacje dotyczące browaru Ludwika Anstadta są zawarte pod numerami: 1236c, 1227c, 1228d, 1229e. Zmiany właścicieli, a tym bardziej daty w tym spisie ( przynajmniej dotyczące terenów zaboru rosyjskiego ) należałoby w dużej części skorygować!

Comment

• Leonpraga
                  • 2005.02
                  • 468

Źle mnie zrozumiałeś Juby, nie chodziło mi, konkretnie o browar. L. Anstadata, lecz o sam temat na forum gdzie są opisywane browary Łódzkie i tam powinieneś umieścić ten temat, ale mniejsza oto. Co do daty 1900 rok powstania browaru to w spisach adresowych spotkałem i 1900 i 1901, mogło być tak że browar zaczął produkować w 1900 roku, ale pierwsze piwo ukazało się na rynku w 1901 roku, pierwotnie browar mieścił się na ulicy Szneja 15, nad rzeczką Bałutką, były jeszcze w Radogoszczy dwa browary, jeden należący do G. Haüslera, pisany również Geisler, oraz drugi, G. Thomasa, zaś browar Ferdynanda Müller i Iwana Kühna znajdował się w Sulikowie pod Łodzią, a nie w Radogoszczy.

Comment

• Marcin76
                    • 2005.11
                    • 235

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
                    ... zaś browar Ferdynanda Müller i Iwana Kühna znajdował się w Sulikowie pod Łodzią, a nie w Radogoszczy.
                    Raczej się mylisz Leonie, browar Müllera i Kühna powstał w 1896 roku i działał kilka lat. Browar mieścił się w Radogoszczy niedaleko drogi prowadzącej z Łodzi do Aleksandrowi ( dokładna jego lokalizacja nie jest znana ). Radogoszcz została włączona do Łodzi w 1915 roku. A może Sulików pod Łodzią był częścią Radogoszczy, niestety nie znalazłam go na żadnych mapach i w posiadanych spisach miejscowości.

Comment

• Juby_piwosz
                      • 2006.02
                      • 254

To proste, Marcinie, Anstadtbrau seit 1900, czyli Browar Anstadt'a założony w 1900 roku, o którym w Wikipedii znajduję informację, że znajdował się w Łodzi, przy dzisiejszej ulicy Sędziowskiej, nie może pochodzić skąd inąd. Ojciec Karol, założył browar dużo wcześniej, a brat w 1892. Data 1900 dotyczyć więc może tylko Ludwika i tej właśnie lokalizacji. Potwierdzenie daje też Leonpraga. Warto by tylko sprawdzić w jakiś sposób czy dawna ulica Szneja to dzisiejsza Sędziowska.
                      Adres w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Anstadt.

Comment

• Marcin76
                        • 2005.11
                        • 235

Wszystko co napisałeś zgadza się. Ulica Szleja to późniejsza Sędziowska. Nie wziąłeś pod uwagę tylko że brat Ludwika Zenon Anstadt założył lub odkupił w 1902 roku browar w Zduńskiej Woli ( dzisiejszy browar ).

Comment

• Juby_piwosz
                          • 2006.02
                          • 254

Ale to już inny browar, on nie będzie miał daty założenia 1900.

Comment

• kobieras39
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.10
                            • 8

hej ja tu nowy wiec nie bić;p mieszkam na rodogoszczu wiec powiedzcie mi gdzie stały te browary w dawnej radogoszcz? punkt odniesienia z epoki to cegielnia rzeka i fabryka-muzeum
                            pozdr

Comment

• Cooper
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6056

Przecież wszystko co wiadome na ten temat masz napisane w postach powyżej. Jesli jestes z Radogoszczy to tym bardziej łatwiej powinno być ci zidentyfikować wymienione miejsca , bo jak widzisz nie pisali tego nawet mieszkańcy Twojego miasta.
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                              X