Anstadtbrau seit 1900

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kobieras39
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.10
    • 8

radogoszcz to teraz dzielnica łodzi;-] p.s wiesz zmienilo sie troche od okresu wsi do 150 tysiecznego osiedla;-]
    pozdr

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

Sie już domyśliłem z powyższych postów zresztą wcześniej też "coś' kojarzyłem tą nazwę z miastem Łódź chociażby od nazwy stacji kolejowej.
      p.s wiesz , raczej nikt z nas forumowiczów nie jest w tym wieku ażeby pamiętać czasy gdy Radogoszcz była podłódzką wsią ;-]
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• kobieras39
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.10
        • 8

wiesz problem jest taki ze nigdzie w tej okolicy nei ma nawet jednego budynku przypominajacego zabudowania fabryczne czy browarowe tylko fabryka przy placu pamieci narodowej a wydaje mi sie ze cos powinno pozostac

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

Chyba nie bawiłeś się nigdy w poszukiwanie starych browarów
          Często szukając browaru który został zamknięty np jeszcze przed wojną nie spotkasz już nawet żadnych ruin czy innych pozostałości po nim lub jakichkolwiek budynków ktore by miały charakter przemysłowy. Tubylcy często nic nie wiedzą lub podają informacje wzajemnie się wykluczające. Pół biedy jesli szukasz jeszcze browaru w małych miasteczkach , wsiach gdzie często był to jedyny zakład przemysłowy i pamięć po nim utrwaliła się w rodzinach. Jesli jest to miasto to browar może być tylko jednym z wielu podobnych obiektów funkcjonujących w tym rejonie i nikt go nie pamięta.
          Niestety , taki chleb powszedni birrofilistów-poszukiwaczy. Raczej małe szanse że ktoś pokaże Ci konkretnie palcem gdzie się znajdował lub poda konkretny adres.
          Na Twoim miejscu - jesli masz rzeczywiście zapał do poszukiwania - przeszedł bym się do jakiejś łodzkiej biblioteki , archiwum i szukał go na starych mapach okolic Łodzi np sztabówkach bo są b. precyzyjne. Browary czy też większe ruiny ich pozostałości często były oznaczone jako budynek z kominem , często towarzyszył im skrót "br.".
          Ja np chciałbym poznać dokładną lokalizację browaru w Żeraniu p Warszawą i póki co nie mam dobrej koncepcji jak go namierzyć.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• kobieras39
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.10
            • 8

powiem ci ze te sztabówki to dobra myśl sprawdze to w weekend;-] dzikeki za mysl

Comment

• panbibi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.10
              • 27

Witam,
              W galerii znajduje się zdjęcie browaru przy ul. Sędziowskiej

Pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
              X