piwo alias kwas

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • reeb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 25

    piwo alias kwas

    Wpadla mi w rece obszerna dwutomowa publikacja niejakiego Roharta w jezyku fancuskim wydana w 1848 roku w Paryzu o swobodnie tlumaczonym tytule 'Teoria i praktyka produkcji piwa'. Pozwolilem sobie zamiescic fragment...

    Click image for larger version

Name:	kwas.jpg
Views:	1
Size:	24,7 KB
ID:	2077128

    wynika z tego, ze w tamtych czasach synonimem piwa w Polsce, podobnie zreszta jak i u naszych wschodnich sasiadow, bylo okreslenie 'kwas'. Na forum okreslenie to w/w kontekscie nie padlo, zatem moje pytanie co sie z tym 'kwasem' stalo na przestrzeni niespelna dwoch wiekow, ze ostalo sie jeno 'piwo'?
    ...
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Z "kwasem" nic się nie stało - po prostu określenie to wyszło z użycia. Ślad pozostał jedynie w języku czeskim - drożdże to nadal "kvasnice".

    Comment

    • dryx
      † 1966-2017 Piwosz w Raju
      • 2002.04
      • 1735

      #3
      no i w Czechach nadal jest używane określenie Kvasnicovy Lezak

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Z "kwasem" nic się nie stało - po prostu określenie to wyszło z użycia.
        Z tego co wiem, pewne kręgi na nowo lansują to określenie. Wg nich kwas to pewna bardzo ekskluzywna odmiana piwa.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          Tak bardzo ekskluzywna, że chętnych do picia nie ma
          Last edited by e-prezes; 2006-09-19, 22:25.

          Comment

          • reeb
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.09
            • 25

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
            Z tego co wiem, pewne kręgi na nowo lansują to określenie. Wg nich kwas to pewna bardzo ekskluzywna odmiana piwa.
            kiedys faktycznie niektore produkty kombinatow browarniczych okreslalo sie mianem KWASIUROW celelm podkreslenia ich niezaprzeczalnych walorow smakowo-zapachowych

            ciekawe czy od zawsze mialo to tak pejoratywny wydzwiek?
            ...

            Comment

            • grzech
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.04
              • 4592

              #7
              A ja bym stawiał na nieznajomość realiów ówczesnej wschodniej Europy. Autor - Francuz zapewne pokićkał piwo z kwasem chlebowym, bardzo powszechnie spożywanym u naszych wschodnich sąsiadów. A z tego, co pamiętam piwo nie było popularne w Imperium Rosyjskim.

              Comment

              • reeb
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.09
                • 25

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
                nieznajomość realiów ...
                byc moze,
                choc dzielo robi wrazenie 'porzadnie' napisanego,
                ponadto kwas chlebowy chyba nie jest (i nie byl) zaliczany do napojow alkoholowych... mimo iz znikoma ilosc etylowego moze miec,
                ...

                Comment

                • Leonpraga
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.02
                  • 468

                  #9
                  Cytat z encyklopedii S. Orgelbranda 1901 r.

                  "Kwas, płyn otrzymywany w Rosji przez alkoholową i kwaśną współcześnie fermentację zeszrotowanego żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa lub też chleba, albo mieszaniny tych materjałów dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą. Napój ten używany był w wiekach średnich w całej Europie; w Rosji jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się pospolicie w gospodarstwie domowem, a od 20 lat także fabrycznie. Szczegóły wyrobu są zresztą utrzymywane w tajemnicy"

                  Pewnie Polacy pili piwo a sąsiedzi Rosjanie kwas dlatego napisano (les Russies et les Polenais piwo, kwas.)

                  Comment

                  • reeb
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.09
                    • 25

                    #10
                    z tego zdania w j. francuzkim wynika, ze zarowno Polacy jak i Rosjanie pili piwo, kwas biorac pod uwage historie to wielce prawdopodobne.
                    jezeli stoi za tym wylacznie chochlik semantyczny to nie ma co dzielic wlosa na czworo,
                    dzieki za informacje.
                    ...

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X