pytanie o Stettiner Bergschloss Brauerei

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

tak ogolnikowo tylko...(errata )
    1. Tak , pochrzaniło mi się. Powinienem napisać "nie często" a nie "nierzadko"
    2. Koktajle Mołotowa to nie niewypały , nie wybuchają od otworzenia ich bo jest to tylko ciecz zapalająca w butelce zatkanej np nasiąkniętą nią szmatą . Becik interesuje się ostro militariami więc z pewnością nie pisał tego poważnie
    3. Etykiety przedwojenne czasami mogą zachować się (w lepszym lub gorszym stanie) na butelkach leżacych w ziemi 50 , 60 lat (a może i więcej) choć oczywiście warunki w jakich przebywały są tu na pewno istotne. OSOBIŚCIE wykopywałem z ziemi przedwojenne etykiety piwne orginalnie naklejone na firmowe butelki zakopane (najprawdopodobniej) w pierwszych latach powojennych (zainteresowani wiedzą o co chodzi...)
    4. te "wystające druty" sa lekko niepokojące Może jednak powinni zainteresować się tym saperzy z Kazunia ?
    No coż , mam nadzieje że tajemnica szczecińskiej butelki rozwiąże się niebawem a nie skomplikuje z czasem jak fabuła serialu Twin Peaks lub Lost
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• brzeczka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.12
      • 373

Jeżeli chodzi o możliwość zachowania się etykiety w ziemi, to 2 lata temu w Szczecinie było wykopanych na dawnym śmietniku trochę etykiet i podkładka Bergschlossa w stanie pozwalającym na całkowitą identyfikację. Wykop z dawnego bagna.
      Butelki z podaną pojemnością na dnie pochodzą z lat 30-tych - czekamy z niecierpliwością na zdjęcia.
      Zamykanych porcelanką butelek używano jak słoików dzisiaj, wkładając tam wszelkie płyny, przetwory, smary itp. W butelkach po piwie miałem już 2 razy wino (galaretę i płynne) i wódkę, smary, ziele angielskie i atrament. Koledzy wykopali piwo w butelce sprzed I wojny (zamknięta korkiem) i było jak najbardziej płynne i śmierdzące, a w zeszłym tygodniu w Świnoujściu butelkę z zalanym płynem wężem (coś jak wąż piaskowy, ale się nie znam za bardzo), więc nie ma się co dziwić, że ktoś wsypał jakąś substancję - nic tylko otworzyć i będzie po sensacji.
      Czekamy na zdjęcia butelki.

Comment

• Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

Stety lub niestety ale nawet Guru szczecińskiej birrofilistyki Brzeczka , potwierdza moje przypuszczenia o mało sensacyjnej zawartości słynnej już butelki.
        A swoją drogą to tym wężem w butelce przeraziłeś mnie deko , brrrrrrrr.... Nie chcialbym czegoś takiego znaleść
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• kony
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.08
          • 1701

Jedno pytanie: Jak wyobrażasz sobie odparowanie piwa tak aby powstało z niego 8/10 butelki "ekstraktu" ? Pisząc jednocześnie, że butelka jest tak szczelnie zamknięta, że ma w środku przedwojenne powietrze ?
          (cholera, wyszły mi dwa pytania)
          Myślę, że jednak trochę kogoś tutaj poniosła fantazja...

Comment

• henrykula
            Gość
            • 2006.10
            • 45

no fakt - mr Brzeczka zaprezentował takie odkrycia archeologiczne przy których moje jest raczej blade - obiecalem fotki ale mialem problemy z aparatem -jutro postaram sie wrzucic

Comment

• henrykula
              Gość
              • 2006.10
              • 45

nie wiem jak sobie to wyobrazam dlatego nic nie reoretyzuje - po prostu opisuje fakty tak jak jest a przeciez w takiej butelce mogą być rózne rzeczy -niekoniecznie piwo - o tym co zamykano w takie butelki poczytac dalej na forum a fantazja to chyba raczej ciebie ponosi robiąc z siebie slynnego Sherlocka i zaprzeczajac jako niepodwarzalny expert każdą teze a nawet jak widze fakty

Comment

• kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika henrykula
                nie wiem jak sobie to wyobrazam dlatego nic nie reoretyzuje
                Teoretyzujesz, że niby masz w butelce coś co zostało z przedwojennego piwa. Moim zdaniem jest to teoria niedorzeczna - powód: piwo składające się w 95% z wody nie może po odparowaniu stać się proszkiem zajmującym 8/10 początkowej objętości.

fantazja to chyba raczej ciebie ponosi robiąc z siebie slynnego Sherlocka i zaprzeczajac jako niepodwarzalny expert każdą teze a nawet jak widze fakty
                Czasami napewno tak, w tym przypadku jakoś nie zauważam w którym momencie mnie poniosła ? Nie trzeba być ekspertem (tak się właśnie pisze to słowo w naszym języku ), żeby podważać Twoje teorie a znów nie zauważam kiedy zaprzeczyłem jakimś faktom ?

Twoje zdrowie !

Comment

• henrykula
                  Gość
                  • 2006.10
                  • 45

zdrowie moje w gardle twoje - dziękuje za instrukcje poprawnej polszczyzny - jednak wiesz wole pisać przez "x" - tak jest bardziej trendy i po prostu bardziej extra jak na mnie kumasz? a może udzielisz mi kolejnej lekcji ,że słowo ekstra pisze sie przez k w srodku zamiast "x" kurde chyba mam do czynienia z jakimś nie tylko Sherlockiem ale i następcą Miodka :] właśnie dlatego nie chciałem pisac o swoim odkryciu otwarcie - nudzą mnie takie bezowocne nic nie wnoszące konwersacje

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19263

to po co tu zaglądasz? skoro nikt stąd nie może rozwikłać twojej absurdalnej ZAGADKI.

Comment

• henrykula
                      Gość
                      • 2006.10
                      • 45

kolejny geniusz jak widze? a chociazby po to zeby wyslac foty ktore za chwile mialem tutaj zamiescic - a o tym ,że te rozmowy wydają mi sie bezcelowe to jak łatwo mozna wywnioskowac pisałem do jednej konkretnej osoby ale skoro moja zagadka (choc ja bym tego tak nie nazwal) wydaje sie absurdalna dla większej liczby osób to ok - żadnych fot nie zamieszczam na tej stronie -jeśli ktoś jest naprawde zainteresowany czy to obejrzeniem tego co wykopałem czy też udzieleniem mi jakiejś "normalnej" sugestii to zapraszam na maila - foto z pewnoscia wysle -natomiast tutaj nie zamieszcze bo to po prostu zatraciło swoj sens

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19263

niestety powtórzę się: bardziej interesująca jest butelka jak jej zawartość. o samej butelce coś niecoś już się dowiedzieliśmy. Ciebie bardziej interesuje zawartość, a fotografia nie odda tejże w takim stopniu, by rozwiać twoje wątpliwości. nawet oględne obserwacje bez otwarcia butelki i analizy chemicznej nie wykażą co jest w środku!
                        szczerze powiedziawszy nie interesuje mnie co jest w środku (choćby z tego względu, że nie jest to piwo), a po tych kilku postach mam wrażenie, że robisz igły z widły, czyli sensację za 5 groszy.
                        Last edited by e-prezes; 2006-11-04, 23:22.

Comment

• henrykula
                          Gość
                          • 2006.10
                          • 45

dobra jak interesuje cie sama butelka to poszukaj po BIskupach butelek - dla mnie interesująca jest i butelka (bo taka praktycznie bez skazy odnajdywana jest mimo wszystko rzadko -zwlaszcza jesli z lat 30 i zawartość bo ta robi dośc spore wrażenie jak sie ją trzyma w ręku i przewraca i oczywiscie foty tego nie oddadzą w zupełności ale osoby ze Szczecina mogły śmiało zaproponować mi ,żebym im takie znalezisko pokazał osobiście -czasem wspólnymi siłami mozna ustalić coś wielce prawdopodobnego a z igły widły to robią tutaj zamieszanie osoby ,które wykorzystując swoje troche większe obeznanie (do robienia z siebie wizerunków wielkich expertów - a o konsultacje z takimi wcale mi nie chodziło- jesli o mnie chodzi to temat siedzi ...koniec kropka - były ciekawsze znaleziska w okolicy więc zajmijcie sie nimi - tylmi mniej absurdalnymi narta

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23933

Henryku, o więcej dystansu proszę a i szacunku dla innych Forumowiczów. nikt Cię nie obraził, każdy dodał coś praktycznego od siebie, ew. uzupełniając wesołą uwagą, więc nie ma co się wściekać.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• henrykula
                              Gość
                              • 2006.10
                              • 45

ART , ale ja nie strugam obrażonego panisia - i owszem za sugestie coniektórych osób jestem wdzięczny nastomiast inne osoby zaczęły wypisywać teXty z użyciem słów ,które oczywiście nie obrażają mojej osoby ale szydzą z mojego odkrycia dlatego też ja też nikogo nie obrażam ...i uwierz mi ,że szacunek mam - zresztą nie ukrywam ,że naprawde moje znalezisko poza samą butelką może okazać sie naprawde "absurdalnie mało wartosciowe" -nie mówie nie- jednak ja zgłaszając sprawe tutaj liczyłem na podpowiedzi i w momencie gdy spotykam sie z taką reakcja to nie pozostaje mi nic innego jak tylko przeprosić osoby ,które czekały na fotki tej butelki bo tutaj ich nie zamieszcze - a dlaczego? ponieważ tak jak powiedziałem zatraciło to swój sens - natomiast raz jeszcze powtórze ,że osoby które naprawde są zainteresowane obejrzeniem fot (ktore też wszystkiego nie oddają) to zapraszam do pisania na maila lub pw - zapewniam ,że wysle foty -ale wtedy będe miał pewnośc ,że już naprawde tylko zainteresowanym

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23933

ART , ale ja nie strugam obrażonego panisia - i owszem za sugestie coniektórych osób jestem wdzięczny nastomiast inne osoby zaczęły wypisywać teXty z użyciem słów ,które oczywiście nie obrażają mojej osoby ale szydzą z mojego odkrycia dlatego też ja też nikogo nie obrażam ...i uwierz mi ,że szacunek mam - zresztą nie ukrywam ,że naprawde moje znalezisko poza samą butelką może okazać sie naprawde "absurdalnie mało wartosciowe" -nie mówie nie- jednak ja zgłaszając sprawe tutaj liczyłem na podpowiedzi i w momencie gdy spotykam sie z taką reakcja to nie pozostaje mi nic innego jak tylko przeprosić osoby ,które czekały na fotki tej butelki bo tutaj ich nie zamieszcze - a dlaczego? ponieważ tak jak powiedziałem zatraciło to swój sens - natomiast raz jeszcze powtórze ,że osoby które naprawde są zainteresowane obejrzeniem fot (ktore też wszystkiego nie oddają) to zapraszam do pisania na maila lub pw - zapewniam ,że wysle foty -ale wtedy będe miał pewnośc ,że już naprawde tylko zainteresowanym
                                Myślę że nadinterpretujesz nieco to szydzenie (no bo po co ktoś miałby to robić) do tego na mój gust traktujesz to zbyt śmiertelnie poważnie - zupełnie niepotrzebnie. Znalezisko fajne, na pewno dało wiele radości przy odkryciu.

Odnośnie mojej uwagi dot. obrażania się - uważam że tak jak postawiłeś sprawę - że nie wkleisz tu fotki - to jest właśnie obrażanie się. Ja chętnie bym ją zobaczył, choć nie uczestniczę w jako takiej dyskusji. Po fotkę nie wiem czy mogę się zgłosić osobiście bo po lekturze wątku nie wiem czy jestem godzien jej obejrzenia (wybacz tą małą uszczypliwość - takie odniosłem wrażenie) Myślę że poza trzecim postem, który nie ma wiele z tematem wspólnego - nie ma w odpowiedziach do Ciebie nic szczególnego na co można się jakoś specjalnie obruszyć.

Co do zwracania uwagi na błędy - ot, mamy tu taką nieszkodliwą manierę żeby nie popaść we wtórny analfabetyzm. Jak się przyzwyczai człek do "świerzości", "krutkości", "ftedy", i innych "kfiatkuf" to jeszcze w przyszłości będzie gotów pomyśleć że jest to jak najbardziej prawidłowe

Tak więc - więcej luzu, to nie forum onetu*, gdzie każdy Cię chce pożreć, zglanować czy ośmieszyć.

* nie wiem czy obecnie onetowe forum jest tak nieprzyjazne jak niegdyś, może coś się zmieniło.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X