Browar klasztorny w Trzemesznie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

Browar klasztorny w Trzemesznie

Przeszukałem forum i nie znalazłem informacji o tym browarze. Jeśli jednak coś jest to proszę o linki .
    Znalazłem dokument takiego projektu:Adaptacja zespołu dawny browar klasztorny wraz z parkiem i lodowni z nasypem ziemnym na gminną placówkę kultury w Trzemesznie.
    Do Trzemeszna mam niedaleko i jak znajdę czas w tym tygodniu to pojadę tam powęszyć . Qrka taki obiekt pod nosem
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
    ...
    Do Trzemeszna mam niedaleko i jak znajdę czas w tym tygodniu to pojadę tam powęszyć . Qrka taki obiekt pod nosem
    Z niecierpliwością czekam na efekty wizji lokalnej!

Comment

• pezet
      • 2006.03
      • 481

Rozmawiałem z prezesem Stowarzyszenia Miłośników Zabytków Historycznych położonych na terenie Miasta i Gminy Trzemeszno, który wystąpił z projektem dotyczącym adaptacji ocalałych obiektów browaru klasztornego i wstępne wiadomości są takie:
      - projekt jeszcze nie został zatwierdzony (po wyborach samorządowych powinno coś się ruszyć),
      - obiekt będzie można oglądać,
      - zabytków ruchomych (skrzynki, butelki, etykiety, etc) pochodzących z tego browaru na razie nie ma,
      - jakieś wyposażenie browaru przetrwało i też będzie można to zobaczyć,
      - datowanie obiektu: od 4 ćwierci XVIII wieku do początku II Wojny Światowej - dokładna data zakończenia działalności browaru jest nieznana i budzi wątpliwości.
      Wkrótce jakieś fotografie (jak pogoda się poprawi) i szczegóły (mam nadzieję).
      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Marcin76
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 235

Browar działał jeszcze po drugiej wojnie światowej. Jego właścicielem ( po wojnie ) był obywatel amerykański Witold Dembski, który prowadził też w latach 40-tych po wojnie jedyny czynny browar w Warszawie przy ul. Górnośląskiej 2. Tu jest etykieta z tego okresu z Trzemeszna http://www.zts.ia.polsl.gliwice.pl/hosil/etykiety.htm

Comment

• Stolp
          🍼🍼
          • 2002.06
          • 493

a szybciej tutaj:
          Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
          Szukam
          e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
          https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

• nansen
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.07
            • 8

Mam dekiel od beczki 55 l. Browar Trzemeszno i na nim jeszcze nr.115 i wybite znaki RP w tarczy i chyba rok 48 ?

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

Szkoda, że żaden link już nie działa, a o adaptacji pisano tutaj.

Comment

Przetwarzanie...
              X