Mój brat ma zrobić prezentacje o wynalazku który zmienił świat Postanowił, że będzie to pio :P Prosił mnie abym zapytał na forum o to Co najlepiej według piwoszy w takiej prezentacji umieścić i jak udowodnić, że piwo zmieniło świat
W roku 1842 niemieccy piwowarzy na czeskiej ziemi dokonali oficjalnie dolnej fermentacji, od tamtego momentu piwo stalo sie popularnym napojem zaś po pasteryzacji mozna go było przewozić na długie odległości i przechowywać nawet wiele miesięcy !
W roku 1842 niemieccy piwowarzy na czeskiej ziemi dokonali oficjalnie dolnej fermentacji, od tamtego momentu piwo stalo sie popularnym napojem zaś po pasteryzacji mozna go było przewozić na długie odległości i przechowywać nawet wiele miesięcy !
A przepraszam wcześniej to było jakim napojem - mało popularnym. Kolejny raz widać, że propaganda Urqella nie idzie w zapomnienie. Twierdzenie, że przełom z połowy XIX w. sprawił, ze piwo stało się popularne, podczas gdy historia piwa ma kilka tysięcy lat jest mocno naciągany. Właśnie to powoduje, że w reklamówkach Tyskiego wyśmiewają to co nie jest pilsem.
Ja bym w tej prezentacji poszedł za tekstem Krzysia z relacji warsztatowej, że piwo towarzyszy człowiekowi tak długo jak chleb. Można jakieś dodatki o właściwościach zdrowotnych i o tym, że jeśli chodzi o alkohol to lepsze piwo niż wóda. W ten deseń myślę.
Piwo jako alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy jest raczej odkryciem, a nie wynalazkiem ludzkości!
Łatwo można sobie wyobrazić jego spontaniczne tworzenie się w przyrodzie.
Tyle, że człowiek to odkrycie nieustannie rafinował, aż do przesady ostatnio
Piwo jest zapewne starsze niż chleb. Dla wytwarzania chleba trzeba było jakoś zapanować nad drożdżami, a cała para w tej materii szła początkowo na opanowanie ich w kwestii wytwarzania napoju alkoholowego, jakże cudownie zmieniającego stan ducha i percepcję naszych przodków
A przepraszam wcześniej to było jakim napojem - mało popularnym. Kolejny raz widać, że propaganda Urqella nie idzie w zapomnienie. Twierdzenie, że przełom z połowy XIX w. sprawił, ze piwo stało się popularne, podczas gdy historia piwa ma kilka tysięcy lat jest mocno naciągany. Właśnie to powoduje, że w reklamówkach Tyskiego wyśmiewają to co nie jest pilsem.
Ja bym w tej prezentacji poszedł za tekstem Krzysia z relacji warsztatowej, że piwo towarzyszy człowiekowi tak długo jak chleb. Można jakieś dodatki o właściwościach zdrowotnych i o tym, że jeśli chodzi o alkohol to lepsze piwo niż wóda. W ten deseń myślę.
i zgoda - też masz rację !
Tyskich reklamówek nie oglądam do końca, historię piwa znam ( także z browaru.biz ), wóda/ wino i inne popularniejsze w zależności od regionu świata, zaś dolna fermentacja zrewolucjanizowała przemysł browarniczy jak np prysznic wannę lub coś podobnego z wodą.
Faktycznie o właściwościach zdrowotnych i ratunkowych przekonano się także w czeskiej Pradze, chyba to było w latach 50-60tych XIX w., podczas wielkiej zarazy gdzie woda była skażona i pito tylko piwo - także PU z wcześniej składowanego w piwnicach, także jako wzorzec dla pilsów - taka jest moja krótka odpowiedź.
Faktycznie o właściwościach zdrowotnych i ratunkowych przekonano się także w czeskiej Pradze, chyba to było w latach 50-60tych XIX w., podczas wielkiej zarazy gdzie woda była skażona i pito tylko piwo - także PU z wcześniej składowanego w piwnicach, także jako wzorzec dla pilsów - taka jest moja krótka odpowiedź.
O własciwościach zdrowotnych piwa wiedziano o wiele wcześniej, albo inaczej moze nie wiedziano, ale ją w praktyce stosowano. W średniowieczu (w miastach) praktycznie nie spożywano wody jako takiej, pito zaś miedzy innymi piwo, w którym alkohol i niskie pH powodował, że nie rozwijały się w nich drobnoustroje.
O własciwościach zdrowotnych piwa wiedziano o wiele wcześniej, albo inaczej moze nie wiedziano, ale ją w praktyce stosowano. W średniowieczu (w miastach) praktycznie nie spożywano wody jako takiej, pito zaś miedzy innymi piwo, w którym alkohol i niskie pH powodował, że nie rozwijały się w nich drobnoustroje.
a przede wszystkim woda podczas warzenia brzeczki była przegotowywana i to jest prozaiczna przyczyna, dlaczego wtedy pito piwo "dla zdrowotności".
Ostatnia zmiana dokonana przez Croolick; 2006-11-22, 02:28.
Jezus Marija !
Przecież napisałem " także " !
Z tym prysznicem to przyznasz, że fajne porównanie - co ?
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
Comment