Mój brat ma zrobić prezentacje o wynalazku który zmienił świat Postanowił, że będzie to pio :P Prosił mnie abym zapytał na forum o to Co najlepiej według piwoszy w takiej prezentacji umieścić i jak udowodnić, że piwo zmieniło świat
Piwo jako wynalazek, który zmienił świat
Collapse
X
-
W roku 1842 niemieccy piwowarzy na czeskiej ziemi dokonali oficjalnie dolnej fermentacji, od tamtego momentu piwo stalo sie popularnym napojem zaś po pasteryzacji mozna go było przewozić na długie odległości i przechowywać nawet wiele miesięcy !
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2W roku 1842 niemieccy piwowarzy na czeskiej ziemi dokonali oficjalnie dolnej fermentacji, od tamtego momentu piwo stalo sie popularnym napojem zaś po pasteryzacji mozna go było przewozić na długie odległości i przechowywać nawet wiele miesięcy !
Ja bym w tej prezentacji poszedł za tekstem Krzysia z relacji warsztatowej, że piwo towarzyszy człowiekowi tak długo jak chleb. Można jakieś dodatki o właściwościach zdrowotnych i o tym, że jeśli chodzi o alkohol to lepsze piwo niż wóda. W ten deseń myślę.
Comment
-
-
Piwo jako alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy jest raczej odkryciem, a nie wynalazkiem ludzkości!
Łatwo można sobie wyobrazić jego spontaniczne tworzenie się w przyrodzie.
Tyle, że człowiek to odkrycie nieustannie rafinował, aż do przesady ostatnio
Piwo jest zapewne starsze niż chleb. Dla wytwarzania chleba trzeba było jakoś zapanować nad drożdżami, a cała para w tej materii szła początkowo na opanowanie ich w kwestii wytwarzania napoju alkoholowego, jakże cudownie zmieniającego stan ducha i percepcję naszych przodkówO!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrA przepraszam wcześniej to było jakim napojem - mało popularnym. Kolejny raz widać, że propaganda Urqella nie idzie w zapomnienie. Twierdzenie, że przełom z połowy XIX w. sprawił, ze piwo stało się popularne, podczas gdy historia piwa ma kilka tysięcy lat jest mocno naciągany. Właśnie to powoduje, że w reklamówkach Tyskiego wyśmiewają to co nie jest pilsem.
Ja bym w tej prezentacji poszedł za tekstem Krzysia z relacji warsztatowej, że piwo towarzyszy człowiekowi tak długo jak chleb. Można jakieś dodatki o właściwościach zdrowotnych i o tym, że jeśli chodzi o alkohol to lepsze piwo niż wóda. W ten deseń myślę.
Tyskich reklamówek nie oglądam do końca, historię piwa znam ( także z browaru.biz ), wóda/ wino i inne popularniejsze w zależności od regionu świata, zaś dolna fermentacja zrewolucjanizowała przemysł browarniczy jak np prysznic wannę lub coś podobnego z wodą.
Faktycznie o właściwościach zdrowotnych i ratunkowych przekonano się także w czeskiej Pradze, chyba to było w latach 50-60tych XIX w., podczas wielkiej zarazy gdzie woda była skażona i pito tylko piwo - także PU z wcześniej składowanego w piwnicach, także jako wzorzec dla pilsów - taka jest moja krótka odpowiedź.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2Faktycznie o właściwościach zdrowotnych i ratunkowych przekonano się także w czeskiej Pradze, chyba to było w latach 50-60tych XIX w., podczas wielkiej zarazy gdzie woda była skażona i pito tylko piwo - także PU z wcześniej składowanego w piwnicach, także jako wzorzec dla pilsów - taka jest moja krótka odpowiedź.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danio_145Nie chodziło ci bardziej o Prawie jak... Żywca ??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrO własciwościach zdrowotnych piwa wiedziano o wiele wcześniej, albo inaczej moze nie wiedziano, ale ją w praktyce stosowano. W średniowieczu (w miastach) praktycznie nie spożywano wody jako takiej, pito zaś miedzy innymi piwo, w którym alkohol i niskie pH powodował, że nie rozwijały się w nich drobnoustroje.Last edited by Croolick; 2006-11-22, 01:28.POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania Miasta
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrO własciwościach zdrowotnych piwa wiedziano o wiele wcześniej, albo inaczej moze nie wiedziano, ale ją w praktyce stosowano. W średniowieczu (w miastach) praktycznie nie spożywano wody jako takiej, pito zaś miedzy innymi piwo, w którym alkohol i niskie pH powodował, że nie rozwijały się w nich drobnoustroje.
Przecież napisałem " także " !
Z tym prysznicem to przyznasz, że fajne porównanie - co ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2Z tym prysznicem to przyznasz, że fajne porównanie - co ?
Przyznaję
Swoja drogą to prysznic jeszcze się nie upowszechnił tak jak lagery, ale porównanie fajne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrprysznic jeszcze się nie upowszechnił tak jak lagery
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaJak to? Nie znam nikogo, kto by w domu nie miał prysznica. A takich, co nie piją piwa (czy to lagera, czy nie) - znam.
Comment
-
Comment