Piwo przed dobą industrializacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Te książki to autentyki, pisane przez osoby, które się na tym rzemiośle znały. Jeżeli chcesz współczesne opracowania, to szukaj w specjalistycznych periodykach z dziedziny historii, ale - zapewniam ciebie - będzie to trwało dłużej niż jeden dzień i dużo więcej nie znajdziesz. Najlepsza jak dotąd pozycja tego typu to Andrzeja Klondera "Browarnictwo w Prusach Królewskich w 2 połowie XVII w.", wydana w 1983 r.
    Wymienione wyżej przeze mnie książki to niewątpliwie rewelacja skali kosmicznej ale mam z tymi autorami taki problem że, to ludzie bardzo nowocześni (na swoją epokę) zwracają uwagę na nowinki techniczne, proponują nowoczesne rozwiązania, zafascynowani piwami angielskimi nic nie piszą na temat tradycji polskiej. Oni dążą do industrializacji, a ja przeciwnie.
    Książkę Klondera już czytałem, bardzo dobra. Z niej też dotarłem do opisu piwa w Zielniku Syreniusa (początek XVIw) jest wersja "on line" http://www.zielnik-syrenniusa.art.pl/ to jest skan z rękopisu trzeba się trochę przyzwyczaić do pisowni. Ciekawe informacje są w Encyklopedii Staropolskiej Glogera. Autor przytacza wiele ponoć znakomitych piw: bilgorajskie, proszowskie, piątkowskie, łęczyckie, gdańskie itd. Aha, "Krzysiowe" świdnickie oczywiście też. Wydaje się że, te piwa przepadły na tzw. amen.
    Last edited by hasintus; 2007-01-08, 21:54.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X