Browar w Kielcach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woj58
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 15

Browar w Kielcach

Czy któryś z szanownych forumowiczów ma jakieś informacje na temat browaru w Kielcach który funkcjonował do 1965 roku?.Jestem kielczaninem prawie od 50 lat, w miejscu gdzie ten browar istniał (ul. Chęcińska 19 w Kielcach) nie ma po nim śladu (stoi tam blok mieszkalny) interesuję się historią mojego miasta jestem też miłośnikiem dobrego piwa, informacje uzyskane na stronie Browar.biz pozwoliły mi ustalić.że taki browar istniał, jego włascielem przed II wojną światowa był Pan Stanisław Dłuzewski
    po wojnie browar został upaństwowiony, później w miejscu browaru istniała rozlewnia wód gazowanych i piwa (państwowa).Bardzo zalezy mi na wszelkich informacjach zwiazanych z tematem.
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

Z tego co słyszałem już w początkach mojego kolekcjonerstwa czyli naście lat temu zabudowania browaru podobno spłonęły i to było przyczyną zamknięcia browaru ale to informacja przezemnie nie potwierdzona.Mogło też być tak iż browar już był zamknięty a ktoś później je podpalił w celu wydania nakazu rozbiórki budynków co szczególnie w obecnych czasach zdaża się często. Z pewnością trochę informacji wniósł by tu nie najczęściej piszący na forum kol. Cororo. Trochę przedwojennych et kieleckiego browaru możesz zobaczyć Woj58 na stronie Janusza Skrzyniarza której linku nie będę już powtarzał bo nie raz pojawił się na naszej stronie browar.biz.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Jerzy1960
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2004.07
      • 370

Po zaprzestaniu warzenia piwa była w tej nieruchomości rozlewnia piwa i wytwórnia napoi. Znane są etykiety browaru w Jędrzejowie z stosownym napisem. Byłem tam w maju 1977r. ale nic nie zdobyłem - trwała właśnie rozbiórka zabudowań.

Comment

• Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2563

Ja znalazłem w Kielcach Browar Mianocice, właściciel Ludwig Stumpf w latach dziewięćdziesiątych XIX wieku.
        Archiwum piwne

Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Marcin76
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 235

Mianocice to wioska w okolicach Miechowa, a tamtejszy browar należał od ok. 1850 roku do końca swojej działalności w latach 20-tych do rodziny Haller.

Comment

• Marcin76
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 235

Ludwik Stumpf był właścicielem browaru przy ul. Ogrodowej ( zabudowania częściowo stoją do tej pory ) do 1892 roku. Następnie browar przechodzi na własność Stanisława Skarbka Borowskiego, a od 1898 Teodora Karscha, później Edwarda Karscha.

Comment

Przetwarzanie...
            X