Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Jeżeli masz taką możliwość, to byłoby interesujące jakbyś udokumentował to (jeśli nie osobiście to poprzez znajomych) fotograficznie i zamieścił tu zdjęcia. Zawsze to jakaś pamiątka pozostanie.
W przerwie międzysesyjnej 7-11 luty przyjeżdżam do domu do Gorzowa i dla mnie priorytetem jest zrobienie zaraz po przyjeździe zdjęć tegoż browaru.
Do brzeczki
Pisząc Biblioteka Wojewódzka myślisz o tej ze zbiorami naukowymi czy tej głownej?
Mówiąc o bibliotece mam na myśli chyba naukową, w każdym bądź razie przy ul. Sikorskiego - po drugiej stronie kiosku z bułeczkami z pieczarkami - tubylcy wiedzą co to!
Poniżej pocztówka (przed I wojną) zawierająca min. widok browaru Hugo Hoffmann` a.
Działalność browaru, za Friedrichem:
Hoffmann Ferdinand Brauerei 1830-1875
Hoffmann F. M. & Sohn Brauerei 1875-1880
Hoffmann Hugo Dampfbrauerei 1880-1900
Hoffmann Hugo Brauerei und Destillation, Inh. Erich Hoffmann 1900-1920
Nie wiem czy poprzednicy Ericha Hoffmann` a prodokowali także spirytualia, ale pewnie tak, nie miałem dostępu do źródeł.
Dalszych informacji brak.
Po przekazaniu browaru młodszej generacji, o czym już pisał Brzeczka, browar rozwijał się dalej i rozwoju tego nie zdołała zahamować nawet I wojna światowa. Po jej zakończeniu browar podobno rozbudowano, ale nie wiem kiedy i czy całość zakładu przeniesiono wtedy do nowych budynków. Wymieniony przez Brzeczkę Bernd Wangerin był od 1911 roku prokurentem, a od 1919 roku współwłaścicielem firmy. Właścicielom browaru Kohlstock udało się wykorzystać sytuację, jaka zaistniała po zakończeniu wojny. Ponieważ przydziały słodu były zbyt małe, aby dało się samemu z tego wyżyć, wykupiono w 1919 roku browar Hoffmanna w Gorzowie, a w 1920 roku browary Karola Franke w Międzyrzeczu, Teichert & Wolff w Lipianach i jeden z browarów w meklemburskim Schwerin. Zakłady te zostały zamknięte, a przydziały surówców wykorzystane do produkcji własnego piwa. Dodatkowo pozyskano nowe rynki zbytu na produkowane przez siebie piwo w tych właśnie miejscowościach. Po kolei otwierano też składy piwa w bliższym i dalszym sąsiedztwie.W sumie w wymienionych przez Brzeczkę dzielnicach Grenzmark, Neumark i Pommern było ich około 30. Do dodatkowych gałęzi działalności gospodarczej, których Brzeczka nie wymienił można jeszcze dodać handel winem. W 1924 roku obchodzono uroczyście 75ciolecie powstania firmy Louis Kohlstock, z czego wynika, że nazwa firmy musiała się pojawić już w momencie wydzierżawienia browaru w 1849 roku. Browar produkował cztery główne marki piwa: Kronen Bier, Kristall Bier, Kabinett Bier i Karamel Bier. Według moich informacji zakład został rozebrany w 1945 roku przez Rosjan i wywieziony.
Temat biblioteka: trza wejść, oddać kurtkę i pójść na prawo, tam są 2 zakręcone, acz bardzo uczynne panie, które spróbują znaleźć coś w swoich spisach, ja wymęczyłem 2 adressbuchy gorzowskie, 2 myśliborskie i mają jeszcze coś z Chojny, ale nie mogły znaleźć - wydają ksero do wglądu (bułeczki maximuum wypassuum - taka lokalna "potrawa" jak szczecińskie paszteciki).
Zapomniałem: Hoffmann1 owie warzyli przy Wasserstrasse 8
Kolejny browar grzowski przy Richtstrasse 61:
Wendt Hermann Brauerei 1880-1886
Marquardt & Bethke Brauerei 1886-1891
Kieseler Paul Weissbier-Brauerei und Schankwirtschaft 1891-1904
Vereinsbrauerei Landsberg/Warthe G.m.b.H. 1904-1910
W Adressbuch 1903 Weissbier-Brauerei und Schankwirtschaft, browar posiadał skład we
Frankfurcie nad Odrą
Poniżej pocztówka z widokiem tego browaru z 1898 (oryginał Jacek Jakubiec, Hoffmann też - zapomniałem). Jak widać browar był prawdopodobnie firmą specjalizującą się w produkcji wysokogatunkowego piwa, które w większości było spożywane na miejscu (Brewpub?). Do tego nazwa brzmi "Brauerei zur Friedensburg".
W gorzowskim centrum handlowym Askana znajdują się naturalnej wielkości figury upamiętniające ludzi związanych z tradycją miasta. Między innymi można tam znaleźć Louisa Kohlstocka. Tabliczka widoczna na beczce ma napis:
Tradycje piwowarstwa
Louis Kohlstock (1820-1899)
i nazwiska autorów R.Piotrowski J.Maliszewski
Na obrazku dwie porcelanki Kohlstocka.
Wygrzebane zostały niemal 7 lat temu w wielkiej i dobrze znanej części forumowiczów Odkrywkowej Kopalni Porcelanek w Świebodzinie.
Witam koledzy, browary przechodziły z rąk do rąk. Przy tym zmieniały się wzory butelek oraz napisy/porcelanki. Ale jak wydatować butelki które maja tylko nazwę fabryki i różne wzory z tymi samymi napisami?
Comment