Browar w Nieświeżu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kałusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 302

Browar w Nieświeżu

W księgach adresowych z lat 1928 - 1930 pojawia się wzmianka o browarze braci Lubeckich w Nieświeżu. Autor artykułu o przedwojennym przemyśle województw poleskiego i nowogródzkiego ( w periodyku " Ziemia Lidzka") pisze, że browar ten przestał działać przed 1934 rokiem. Nie natrafiłem na żadne informacje o nim we wcześniejszych spisach, ani carskich, ani wydawanych w Rzeczpospolitej po 1920 roku. Czy ktoś z was wie coś więcej o tym tajemniczym dla mnie browarze?
    sj
  • Marcin76
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 235

Browar braci Lubeckich działał z przerwami prawdopodobnie do ok. 1926/27 roku. Przed pierwszą wojną produkował do 10 000 wiader piwa bawarskiego. Jeden z browarów w Nieświeżu powstał w 1873 roku, ale czy to był ten - nie wiem. W województwie nowogródzkim przed 1929 rokiem działało nawet 7 browarów ( Baranowicze, Druja, 2 w Lidzie, Nieśwież, Postawy, Słonim ). Po 1929 działały tylko trzy z nich, a po 1933 dwa ( w Lidzie ).

Comment

• Kałusz
      • 2002.02
      • 302

Browar w Nieświeżu

Postawy leżały w woj. wileńskim, Słonim w nowogródzkim. Browar w Postawach jest odnotowany w ksiegach adresowych z roku 1930 - ale rzeczywiście prawdopodobnie informacje w nich zawarte dotyczą poprzedniego roku, czyli 1929.
      sj

Comment

• Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2563

Ja znalazłem 6 browarów w 19 wieku:

J. Taubmann - Druja
        Papiermeister, Pupka - Lida
        Makowski, Sakheim, Scherkowski - Słonim
        Archiwum piwne

Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Kałusz
          • 2002.02
          • 302

"Makowski, Sakheim, Scherkowski - Słonim"

W jakim okresie działały te browary? Spisy z początku XX w ( np rosyjski z 1910) oraz późniejsze ( 1922, 1926) odnotowują tylko jeden browar w Słonimie i podają nazwisko Sołodownikow ( czasem Sołodow).
          W latach trzydziestych XIX w browar w Słonimie ( jeden z browarów ?) był uważany za nowoczesny i sprzedawał swoje piwo do Wilna.
          sj

Comment

• Marcin76
            • 2005.11
            • 235

Szymon Makowski występuje na początku lat 80-tych XIX wieku.

Comment

• Marcin76
              • 2005.11
              • 235

Sakheim - ja mam jako Icek Zakgeim działał od 1867 roku, do początku lat 90-tych i był to raczej tylko browar produkujący miody.

Comment

• Marcin76
                • 2005.11
                • 235

Scherkowski, nie znalazłem tego nazwiska - ja mam Berka Szereszewski ( 1867 - 189? i produkował chyba tylko miód ) i B. M. Sołodownki ( Sołodownikow ) przy ul. Moskiewskiej - pierwsze informacje z tym browarem mam z 1909 roku. Występuje też nazwisko Calek Guralski w latach 80-tych i 90-tych XIX wieku. Być może browary Makowskiego, Guralskiego i Sołodownika to jeden i ten sam zakład...

Comment

• Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2563

Moje dane pochodzą z roku 1892.
                  Archiwum piwne

Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Kałusz
                    • 2002.02
                    • 302

Browar w Nieświeżu

"ja mam Berka Szereszewski ( 1867 - 189? i produkował chyba tylko miód )"

Szereszewski miał też pod koniec XIX w browar w Grodnie, produkujący ok 3000 wiader piwa rocznie.
                    sj

Comment

• Marcin76
                      • 2005.11
                      • 235

W Grodnie przed pierwszą wojną były dwa browary Szereszewskich - Lejba Szereszewski działający do początku lat 90-tych i Szlema Szereszewski, który przestał działać przed wojną.

Comment

Przetwarzanie...
                      X