Opuszczone browary.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

Bardzo fajne zdjęcia. Myślę, że powinienieś jeszcze raz odwiedzić Kobylepole. Już niedługo wejdą tam ekipy z ciężkim sprzętem i nic ciekawego tam pewnie nie zostanie a Ty zfotografowałeś tylko główny budynek browaru. Przydałaby się pamiątka z pozostałych pomieszczeń a najlepiej też z piwnic. Ja robiłem tam kilka zdjęć ale jako totalny amator więc nijak się one mają do Twoich.
    Znam tu dwóch takich co Kobylepole znają od podszewki z pewnością chętnie pomogą dotrzeć gdzie wzrok nie sięga.

Comment

• arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

Na marginesie wyniki "poszukiwań" w Google:
      - "ruiny dworu w" - 330 wskazań
      - "ruiny pałacu w" - 3080 wskazań

Naprawdę, ciężko mają Ci, którzy chcieliby na szaber pojechać.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pustepokoje Wyświetlenie odpowiedzi
        Becik - dziękuje ,bo powiedziałeś wszystko to co ja chciałem powiedzieć.

Byłem już naprawdę w wielu tego typu obiektach i wiem co potrafią ludzie.
        Mi jakoś udaje się odnajdywać takie obiekty, bo mi na tym zależy i uwielbiam klimat takich mijesc. Dlatego też myślę, że wszystkim innym, którym będzie zależało podobnie jak mi to także sobie poradzą.

Cieszę się, że naszczęscie jest tak wiele osób, które to rozumieją.
        Po prostu mamy nieco zbieżne zainteresowania więc ten problem tez nie jest mi obcy (z tym, że ja jestem ograniczony - głównie do zamków i dworów obronnych).
        Jednak niejednokrotnie spotykałem się z takimi rzeczami, że włos na głowie się jeży. Swojego czasu po publikacji prasowej o warszawskich odbojnikach bramnych wspomniano o jednym z najstarszych z podaniem miejsca gdzie się znajduje - efekt, tydzień później już go nie było. Inny przykład z ostatniego czasu, skradziono kartusz z portalu wejściowego w jednym opuszczonym dworze w świętokrzyskim, został po nim tylko wykuty ślad, w kolejnym opuszczonym dworze, w którym niby nic nie było już do skradzenia po prostu podłożono ogień, efekt - spalona duża część zachowanego dachu.

Przykład o którym wspomniałem w poście wyżej, wzgórze zamkowe, na którym nic nie było na powierzchni. Do tego ściśle strzeżony rezerwat. Co na miejscu się okazało, wykopana dziura w ziemi na 2 metry, rozwalony sufit dawnego po-zamkowego pomieszczenia/piwnicy. Znów poszukiwacze skarbów w akcji...Mało, że zniszczyli, teren rezerwatu to jeszcze zniszczyli zachowane relikty zamku, które też podlegają ochronie.

Owszem, nie podawawnie lokalizacji nie powstrzyma niektórych osób ale też napewno tego im nie ułatwi. Dlaczego mam z nazwy wymieniać miejsca, które NIGDY nie były przebadane archeologicznie (a takich jest naprawdę bardzo dużo) - tylko po to żeby dać na tacy takim eksplorerom kolejne cele do wycieczek? Napewno nie.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• meickel
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.06
          • 17

Za przykładem kolegi pustepokoje, chciałbym zaprezentować zdjęcia z browaru w Zielonej Górze: http://www.dzebrowska.user.icpnet.pl...enberg_is.html
          Serdecznie zapraszam do obejrzenia również dworów, pałaców, kościołów, mauzoleów, którym zasadniczo poświęcona jest moja strona.

Z góry odpowiadając na niektóre zarzuty na forum:
          1/ zawsze podaję lokalizacje
          2/ fotografią opuszczonych zajmuję się dokładnie 10 lat dłużej niż istnieje strona www.opuszczone.com
          3/ z którą poza tym współpracuję - moje zdjęcia można znaleźć w galerii z browaru Kobylepole w Poznaniu.

Wkrótce duża kolorowa galeria z browaru w Grodzisku Wielkopolskim, z naszego wspólnego z kolegą pustepokoje wypadu.

Comment

• pustepokoje
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.05
            • 9

Witam kolegę

Widze, że udało mi się zachęcić do owiedzin.

Pozdrawiam

Comment

• Jaroslav
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              🍼
              • 2005.10
              • 967

Bardzo mi się podoba wasza działalność. Profesjonalne zdjęcia
              ukazują duszę opuszczonych miejsc. Szczególnie gratuluję fotek
              z Kobylepola. Tak jak Kony napisał, to już ostatnia taka możliwość
              przed "rewitalizacją".

PS. Zwiedzanie opuszczonych miejsc zrobiło się chyba ostatnio
              bardzo "trendy". Podczas ostatnich dwóch wycieczek do browaru
              Kobylepole kożdorazowo napotkałem inne "wycieczki". Na ogół zjawisko,
              uważam za pozytywne, póki ludzie motywują się ciekawością lub chęcią
              poznania. Szukających miejsc, gdzie można dokonywać nieograniczonej niczym
              destrukcji także przybywa .

Comment

• meickel
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.06
                • 17

Od dzisiaj na stronie galeria z browaru w Grodzisku, 39 zdjęć w kolorze. Zapraszam na http://www.dzebrowska.user.icpnet.pl.../grodzisk.html

Comment

• meickel
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.06
                  • 17

Nie ma opcji edycji posta
                  Szybka korekta - 35 zdjęć z browaru, na początku 4 z folwarku w Grodzisku.

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23930

jest opcja edycji, ale masz na to 5 minut
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

Kolej zapowiada wyburzanie opuszczonych obiektów przy trasie kolejowej Warszawa-Poznań-Rzepin - chłopaki, do dzieła.

Comment

• gregbuk
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.02
                        • 15

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czy ja wiem? Temat ten sam więc dla mnie to klon tamtej strony.Takie odcinanie kuponów z opuszczonych.
                        Na tej samej zasadzie:
                        - onet jest klonem wp
                        - rzeczpospolita jest klonem wyborczej
                        - polsat jest klonem TVP

Comment

• pustepokoje
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.05
                          • 9

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kolej zapowiada wyburzanie opuszczonych obiektów przy trasie kolejowej Warszawa-Poznań-Rzepin - chłopaki, do dzieła.
                          Pytanie tylko, czy jest tam coś godnego uwagi.
                          Jak o czymś wiesz to napisz.

Comment

• arcy
                            • 2002.07
                            • 7538

Pojęcia nie mam. Ale mogę coś podpowiedzieć - burzone mają być między innymi opuszczone dworce. Jakie dworce znajdują się na tej linii można sprawdzić na mapie http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=mapa

Comment

• bulkowski
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.03
                              • 76

Po linkiem http://www.opuszczone.com/galerie/zg_browar/index.php mozemy znależć galerię browaru w Zielonej Górze, który nie działa dopiero od ok.10 lat a już znajduje się w stanie konkretnej ruiny. Polecam stronkę i odwiedziny browaru na żywo szkoda, że tak sie skończyła jego historia.
                              „Piwo to dowód, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi" – Benjamin Franklin

Comment

• meickel
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.06
                                • 17

Zamieściłem na swojej stronie zdjęcia z innego browaru (słodowni?) w Grodzisku Wielkopolskim - na chorągiewce inicjały Th.G.1882. Link (na końcu galerii): http://www.dzebrowska.user.icpnet.pl...zisk_wlkp.html

Comment

Przetwarzanie...
                                X