The Great Beer Experiment (Moore Hot Rock Ale)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #1

    The Great Beer Experiment (Moore Hot Rock Ale)

    W trakcie rozmaitych poszukiwań sieciowych natknąłem się na cuś takiego Poniżej pełen tekst wiadomości:

    "Nawarzyli sobie pradawnego piwa
    Jednym z najczęściej spotykanych w Irlandii starożytnych zabytków jest fulacht fiadh. Zazwyczaj składa się on z jamy wypełnionej wodą, kopca przepalonych kamieni oraz paleniska (więcej o fulacht fiadh i zdjęcia). W Irlandii znaleziono ich już około 4500, a podobne konstrukcje są też w Szkocji, Walii i Brytanii (występują tam pod nazwą burnt mounds). Najczęściej uznaje się, że były one antycznymi kuchenkami, ale zdaniem dwóch archeologów z Moore Archaeological & Environmental Services w irlandzkim Galway były to przede wszystkim niewielkie browary, w których mieszkańcy Zielonej Wyspy robili piwo już nawet 4500 lat temu.

    By uprawdopodobnić tę hipotezę naukowcy postanowili nawarzyć sobie trochę piwa w zrekonstruowanym fulacht fiadh. Wpierw rozgrzali kamienie i wrzucili je do uszczelnionej deskami jamy z wodą. Gdy woda osiągnęła temperaturę 60-70 stopni Celsjusza dodali zmielony jęczmień. Po 45 minutach przelali uzyskaną ciecz do naczyń fermentacyjnych, dodając do niej dzikich przypraw. Włożyli następnie naczynia do wanien z zimną wodą, by ostudzić napój, po czym dodali drożdży.

    Zdaniem archeologów nawarzenie piwa w fulacht fiadh okazało się bardzo łatwym procesem i bez problemu byli w stanie uzyskać blisko 300 litrów. Cały proces trwa tylko kilka godzin, ale trzeba jeszcze poczekać trzy dni, by napój odpowiednio sfermentował.

    Wiadomośc znalazłem w IndiaPRwire. Więcej dowiecie się ze strony Moore Group. Szczególnie polecam galerię zdjęć z warzenia piwa (i jego konsumpcji)."

    Faktycznie dla osób jako tako władających językiem angielskim nawartościowsze będzie wejście na sronę Moore Group. Miłego czytania.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    W Niemczech jest kilka piwek w podobnym klimacie czynionych gatunek zwie się tamże Steinbier.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Moje zastrzeżenie co do "historyczności" projektu budzi założenie, że mieszkańcy Irlandii znali wówczas drożdże Pogratulować należy żyłki marketingowej, bo nazwa Moore Hot Rock Ale robi wrażenie
      Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-08-11, 13:28.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ziomalisz
        pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
        ziomalisz
        od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
        2018-05-28, 09:32
      • Rychu80
        Woda źródlana do nastawu przegotować ?
        Rychu80
        Witam

        Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
        2019-01-29, 19:01
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • heckler
        Katowice, Staromiejska 9, Absurdalna - Multitap
        heckler
        Admin: wydzielono z
        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...dalna-multitap
        ---------------------------------------


        Zgadza się, lokal został przeniesiony na Staromiejską 9 i już działają. Zajmują...
        2025-01-21, 08:18
      • darekd
        Eichbaum, Cronus German Pilsner
        darekd
        Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
        Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
        2025-01-04, 01:50
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...