Browar w Łyniewie (Łyniew)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Norman
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 8

Browar w Łyniewie (Łyniew)

W Łyniewie, około 30 km na południe od Białej Podlaskiej znajdują się ruiny browaru. Browar ten przynajmniej przez pewien czas należał do rodziny Szulców. Nazwisko pisali także Szulz i Schulz. Etykietki z tego browaru znalazłem na stronie Jana Skrzyniarza: http://www.zts.ia.polsl.gliwice.pl/hosil/etykiety.htm. Piotr Szulc (1834 - 1922), pradziadek mojej mamy wymieniony jest na jednej z etykiet a na drugiej jest wymieniony jego syn, Aleksander Szulc (1874-1939). Więcej informacji jest na stronie poświęconej genealogii mojej rodziny http://www.pieniazek.com. Gdzieś powinienem mieć zdjęcie ruin tego browaru – jak je znajdę, to zamieszczę. Czy ktoś wie więcej o historii tego browaru?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19298

Dodaje poprawny link do etykiet.

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19298

W galerii browar.biz są nawet zdjęcia pozostałości browaru:

zdjęcie 1
      zdjęcie 2
      zdjęcie 3

Comment

• Norman
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.09
        • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        W galerii browar.biz są nawet zdjęcia pozostałości browaru:

zdjęcie 1
        zdjęcie 2
        zdjęcie 3
        Już je widziałem. Dzięki!!!

Comment

Related Topics

Collapse

• pietrus96
          Osad w butelkach
          pietrus96
          Cześć,
          dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
          2024-01-13, 20:24
        • bastion
          Słowacja, Podkylava 75, Pivovar Elias. ( Bez wyszynku)
          bastion
          Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
          W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
          Akurat miałem to szczęście...
          2023-07-31, 20:14
        • Serokomlak
          Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
          Serokomlak
          Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
          2025-01-19, 20:34
        • heckler
          Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
          heckler
          Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
          2025-01-02, 07:46
        • darekd
          Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles
          darekd
          Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
          Jest niefiltrowane

11,6% ekstr.
          5,1% alk.

https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...
          2024-12-16, 22:49
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...