Browar Haase Breslau

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Molke
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.09
    • 62

Przepraszam nie chce byc uszczypliwy ale prosibym o umieszczanie w tym temacie WYPOWIEDZI ZWIAZANYCH z dzialalnoscia browaru HAASEGO bo w tym watku NIE CHODZI o inny np.MIESZCZANSKI .

Jesli kogos interesuje BROWAR MIESZCZANSKI to bardzo go PROSZE o zalozenie nowego tematu a nie o montowanie sie w temat BROWARU HAASE bo robi sie jeden wielki galimatias.

Comment

• brzeczka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.12
      • 373

W Szczecinie przed I wojną piwo Haase było sprzedawane w kilku popularnych knajpach, min. sieci lokali z automatami nalewającymi piwo (zamiast kelnera, Dom-Automat,, Kaiser-Automat, było chyba 4, kulturalnie sprzedawali też Bohrisch Bock).
      Alfred Nagel prowadził sklad piw browaru Haase w Szczecinie od 1903 r., a od 1914 do 1919 Następcy Alfreda Nagla... szczegóły po uruchomieniu nieżywego PieCa, który zżarł ostatnie kilka lat poszukiwań (płytkę zapasową komuś pożyczyłem albo zagubiłem, nie ma jej).
      Może Ktoś wie coś o Filii browaru w Berlinie, ponawiam pytanie?
      Na marginesie, kolega Molke trochę "napięty" ponad miarę, temat się zawsze zaśmieca, kolega się wzburza, że inni nie działają merytorycznie, a wystaczyło samu pójść do archiwum albo biblioteki i zainwestować kilka godzin w poszukiwania, zamiast się denerwować :-)

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23932

część postów poszła tu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=74821

bardzo proszę trzymać się tematu.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kędzior
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2002.11
          • 8

panowie Haase
          Attached Files

Comment

• Niedzwiadek14
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.04
            • 121

Moze te pocztówki cos wyjasnia,sa własnie do kupienia na allegro.

Comment

• Niedzwiadek14
              • 2006.04
              • 121

moze teraz sie uda
              Attached Files

Comment

• Niedzwiadek14
                • 2006.04
                • 121

a teraz druga
                Attached Files

Comment

• Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2556

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Molke Wyświetlenie odpowiedzi
                  Witam jestem tutaj nowy i mam do panstwa pytanie bo od niedawna zaczalem zbierac porcelanki. Mam juz kilka porcelanek Haasego ale czy moze mi ktos przyblizyc historie tego browaru ? ew jakies zdjecia? informacje typu kto gdzie i kiedy ? Czy idzie uzyskac informacje kim byl pan C.Meyner tak jak i pan O. Tscharncke? Prosilbym o jaknajwiecej informacji (probowalem w wyszukiwarce forum znalezc cos niestety poza galeria nic mi sie nie udalo moze moj blad za co z gory przepraszam i prosze o ewentualne podanie linku do tematu/ow z tym zwiazanych) Pozdrawiam i jeszcze raz witam.
                  Browar Haase sprzedawał już w latach 80tych XIX wieku ponad połowę swojej produkcji w butelkach. Jego głównymi partnerami były wtedy hurtownie Carl Meyner i Otto Tscharnke. Browar sam nie butelkował piwa.
                  Archiwum piwne

Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Eszogo1970
                    • 2007.03
                    • 136

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                    Browar Haase sprzedawał już w latach 80tych XIX wieku ponad połowę swojej produkcji w butelkach. Jego głównymi partnerami były wtedy hurtownie Carl Meyner i Otto Tscharnke. Browar sam nie butelkował piwa.
                    Z jakich więc lat pochodzą popularne białe butelki z tych rozlewni?

Comment

• Juby_piwosz
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.02
                      • 254

Zaglądnij do działu kolekcjonerstwo, gdzie są butelki orientacyjnie wydatowane.

Comment

• Piwowar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 2556

Do 1890 roku hurtownie były dwie. Tscharnke i Meyner sprzedali w 1890 roku 63.297 hl piwa browaru Haase, przy całkowitej sprzedaży browaru 122.499 hl. Ponieważ browar od 1910 roku sam zaczął napełniać piwo do butelek, przejmując jednocześnie pracowników dotychczasowych hurtowni, można przyjąć, że butelek tych używano co najmniej od lat 80tych XIX wieku do roku 1910. W 1891 roku doszedł trzeci hurtownik, ale na razie jeszcze nie wiem kto nim był.
                        Archiwum piwne

Poznaj
                        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Pieczarek chyba ma porcelankę trzeciej rozlewni. Pamiętam, że miałem takie coś.

Comment

• Juby_piwosz
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.02
                            • 254

Nie sądzisz, że mógł być to August Mende, Którego butelki są rzadsze, ale też występują. Na pewno też istniało jakieś przedstawicielstwo, może rozlewnia - August Supper w Trzebnicy.

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

No właśnie, August Mende. Porcelanek znalazłem sporo, więc musiała być to duża rozlewnia.

Comment

• Petitpierre
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2014.01
                                • 2566

Biografia: http://www.deutsche-biographie.de/sfz24948.html

Uczciwy człowiek był i wieku dożył, coby stwierdzić, że piwo zdrowe.
                                Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

Przetwarzanie...
                                X