Pozwole sobie przytoczyć mój opis z galerii: "Po ponad dziesięciu latach od zamknięcia, browar przedstawia obraz nędzy i rozpaczy. Nie ostała się ani jedna szyba, a o metalowych pozostałościach świadczących o dawnym przeznaczeniu tego miejsca można pomarzyć. Obecnie to miejsce jedynie straszy... Prócz walających się wszędzie śmieci można zauważyć piwne etykiety (ale także i od oranżad) oraz browarniane dokumenty. Browar był stosunkowo duży, nie udało się jednak przetrwać mu początkowej fazy wprowadzania w Polsce kapitalizmu (odwrotnością jest browar Bartek, także założony na początku lat 90. i obecnie świetnie prosperujący)."
Zakładam temat, gdzie proszę o zamieszczanie informacji na temat tego browaru.
Znajduje się on 4 km od trasy Poznań - Wrocław (skręt w Szreniawie). Powstał w
1991 roku i długo nie popracował (moim zdaniem za koniec działalności trzeba przyjąć
rok 1993). Właścicielem był niejaki Mikołajczak (tu proszę o potwierdzenie). Koszty kredytów sprawiły, że ratował
się ucieczką poza granicę kraju... W Chomęcicach powstawały piwa Carlbier (Full Light),
Dunkel Beer oraz Handbier. Główna marka piwa cechowała się ekstraktem 12, o zawartości alkoholu do 4,5% (o smaku piwa nie mogę się wypowiedzieć ). Dla zainteresowanych mogę przedstawić dokładny proces warzenia tego piwa (z przerwami itp.) Niestety nie wiem jakich dokładnie surowców używano (Carlbier był warzony wyłącznie ze słodu pilzneńskiego jasnego, co wielkim zaskoczeniem nie jest). Piwa poddawano najczęściej procesowi pasteryzacji. Były one rozprowadzane na dwa sposoby:
butelkowane oraz beczkowe (niepasteryzowane?).
Na rok 2007 zabudowania grożą zawaleniem, co tez pewnie wkrótce się stanie.
Zakładam temat, gdzie proszę o zamieszczanie informacji na temat tego browaru.
Znajduje się on 4 km od trasy Poznań - Wrocław (skręt w Szreniawie). Powstał w
1991 roku i długo nie popracował (moim zdaniem za koniec działalności trzeba przyjąć
rok 1993). Właścicielem był niejaki Mikołajczak (tu proszę o potwierdzenie). Koszty kredytów sprawiły, że ratował
się ucieczką poza granicę kraju... W Chomęcicach powstawały piwa Carlbier (Full Light),
Dunkel Beer oraz Handbier. Główna marka piwa cechowała się ekstraktem 12, o zawartości alkoholu do 4,5% (o smaku piwa nie mogę się wypowiedzieć ). Dla zainteresowanych mogę przedstawić dokładny proces warzenia tego piwa (z przerwami itp.) Niestety nie wiem jakich dokładnie surowców używano (Carlbier był warzony wyłącznie ze słodu pilzneńskiego jasnego, co wielkim zaskoczeniem nie jest). Piwa poddawano najczęściej procesowi pasteryzacji. Były one rozprowadzane na dwa sposoby:
butelkowane oraz beczkowe (niepasteryzowane?).
Na rok 2007 zabudowania grożą zawaleniem, co tez pewnie wkrótce się stanie.
Comment