Wojenny surogat piwa - 1917

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • FortArt
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.12
    • 28

    Wojenny surogat piwa - 1917

    Skany krakowskiej gazety z 1917. Wojna, nie ma jęczmienia, a piwo robić trzeba - zobaczcie z czego!

    Stare reklamy
  • piotry
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.08
    • 761

    #2
    no to teraz jesteśmy bardziej liberalni :/
    a surogatów ci u nas dostatek ....

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23960

      #3
      marzy mi się piwo z końskiego zębu
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • FortArt
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.12
        • 28

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        marzy mi się piwo z końskiego zębu
        Też mnie to śmieszyło. ale jak mi wyjaśniono na forum Cracovii, gdzie w piwnym wątku wkleiłem ten artykuł, koński ząb to odmiana kukurydzy o wydłużonych ziarnach.
        Stare reklamy

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

          #5
          no proszę, można więc rzec że kukurydza to tradycyjny surowiec piwny
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            no proszę, można więc rzec że kukurydza to tradycyjny surowiec piwny
            Zdziwiłbyś się na NL forach piwowarów domowych wszystkie Pilsy i nie tylko mają w recepturze kukurydzę.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              #7
              no i holenderskie lagery są jakie są
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                no i holenderskie lagery są jakie są
                Do np. Rocheforta 8 NL piwowarzy domowi też dodają kukurydzę
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zdziwiłbyś się na NL forach piwowarów domowych wszystkie Pilsy i nie tylko mają w recepturze kukurydzę.
                  Przemysłowe aby obnizyć koszty - to rozumiem, ale domowi piwowarzy po co dodają tą kukurydze?

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przemysłowe aby obnizyć koszty - to rozumiem, ale domowi piwowarzy po co dodają tą kukurydze?
                    Nie wiem, chętnie bym z którymś pogadał. Niestety bariera językowa. Trza lzkamila zatrudnić
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Stasiek
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.02
                      • 609

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przemysłowe aby obnizyć koszty - to rozumiem, ale domowi piwowarzy po co dodają tą kukurydze?
                      Np. żeby rozjaśnić brzeczkę. Może w NL lubią bardzo jasne piwa.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Np. żeby rozjaśnić brzeczkę. Może w NL lubią bardzo jasne piwa.
                        Gdzieś czytałem, że kukurydza daje piwu gładkość. Nie wiem ile w tym prawdy.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przemysłowe aby obnizyć koszty - to rozumiem, ale domowi piwowarzy po co dodają tą kukurydze?
                          Zapytajcie Krzysia. Pamiętam, że gdzieś na forum pisał, że też dodaje niekiedy mączki kukurydzianej do piwa.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Zapytajcie tych, co się ostatnio mądrzą z dodawaniem różności do piwa. Tylu tutaj teraz speców, na pewno wiedzą lepiej.

                            Comment

                            • lzkamil
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 3611

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zdziwiłbyś się na NL forach piwowarów domowych wszystkie Pilsy i nie tylko mają w recepturze kukurydzę.
                              Przemysłowe aby obnizyć koszty - to rozumiem, ale domowi piwowarzy po co dodają tą kukurydze?
                              Nie wiem, chętnie bym z którymś pogadał. Niestety bariera językowa. Trza lzkamila zatrudnić
                              Chyba po angielsku bym se z nimi pogadał bo po holendersku to ledwo dukam
                              Ale fakt że tu ciężko wypatrzeć lagera bez kukurydzy...
                              Lepszy jabol pod okapem
                              niż GŻ, CP i KP !


                              Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                              Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                              Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X