Etykieta głównego gatunku piwa warzonego w Żywcu w czasie okupacji. Rozlew browaru.
Beskiden Brauerei Saybusch
Collapse
X
-
Saybusch
Oprócz w/w reprezentacji w czasie okupacji działały jeszcze:
Jawiszowice - Jan Matuszkiewicz
Maków Podhalański - Helena Matusiakowa
Rabka -Freundlich i Synowie.
Jednak większość kanałów dystrybucyjnych przejeli Niemcy i niemieckie firmy (np. Generalny Monopol czy powstały na bazie majątku krakowskiego "Beskidenbrauerei Saybusch Abteilung").
Poniżej kolejny przykład żywieckiej etykiety okupacyjnej. Tym razem na piwo słodowe.
Comment
-
-
Comment
-
-
Saybusch
Niemcy położyli duży nacisk na promocję piwa żywieckiego. W ciągu niespełna 6 lat zarządzania firmą, wypuścili masę przeróżnych materiałów reklamowych (szkło piwne w szerokim asortymencie, wafle, szyldy reklamowe, bloczki kelnerskie, lustra restauracyjne, serwetki gastronomiczne, plakaty reklamowe i inne). W ostatnim okresie zarządzania żywieckim browarem na dobre odcięli się od polsko-habsburskich korzeni i zaczeli w promocji piwa odwoływać się do czysto niemieckich skojarzeń. Piwo żywieckie na plakatach reklamowych było ukazywane na tle alpejskich łąk i szczytów, na szkle browarnianym i waflach pojawiła się postać Tyrolczyka z kuflem piwa.
Po wyzwoleniu zarządcy państwowego już browaru sięgnęli do sprawdzonych, przedwojennych wzorów wizualizacji piwa żywieckiego. Etykiety na Zdrój Żywiecki czy inne produkowane wtedy piwa (asortyment prawie identyczny jak przed 1939 rokiem) wyglądały identycznie jak wzory używane za czasów rodziny Habsburgów. Niestety arcyksiążęca korona nie spodobała się z wiadomych względów, dysydentom i na dobre zniknęła w 1948/49 roku.
Przykład bloczka kelnerskiego z lat okupacji.
Comment
-
-
Pod koniec hitlerowskiej okupacji, prawidłowe funkcjonowanie browaru zakłócały kłopoty z zaopatrzeniem w surowce technologiczne. Odbijało się to nie tyle na jakości piwa co na asortymencie produkcji. Zaniechano praktycznie produkcji piw specjalnych (Porter i Ale) a skupiono się na warzeniu piw o mniejszej ekstraktywności i krótszym procesie technologicznym. Dominowały piwa: Lagerbier, Malzbier i w ostatnim okresie rządów niemieckich, Einfachbier.
Kłopoty z zaopatrzeniem widoczne były również w sposobie konfekcjonowania piwa. Etykiety piwne osiągneły rozmiary "zapałczane", ok. 4 cm x 4 cm.
Poniżej 3 przykłady takich etykiet.
Comment
-
-
Artykuły
Zapraszam do przeczytania artykułu o historii żywieckiego browaru. Można zobaczyć kilka etykiet, pocztówek i reklam. Artykuł jest częścią serii, poświęconej tematowi "Żywiec i Żywiecczyzna na starej pocztówce"
Comment
-
-
Polecam jeszcze jeden artykuł. Traktuje on o zakładach przemysłowych Zabłocia (dzielnica Żywca w której znajduje się m.in. browar), w tym również o najbardziej nas interesującym "zakładzie", warzącym piwo http://www.nsik.com.pl/archiwum/81/a16.html
Comment
-
-
-
-
Comment