Witam!
Przymierzam się do pisania pracy mgr na temat historii browarnictwa łódzkiego, z naciskiem na okres międzywojenny. Jak dotąd dotarłem do tego, że w tym czasie działało 7 browarów na terenie Łodzi:
- Towarzystwo Akcyjne Browaru Parowego Sukcesorów Karola Anstadta, Pomorska 34/36
- Browar Ludwika Anstadta, ul. Szneja 15 (Sędziowska)
- Browar i Fabryka Octu Gustawa Keillicha, ul. Orla 25
- Browar Parowy Bracia Keillich Spadkobiercy, ul. Napiórkowskiego 46/52 (Przybyszewskiego)
- Browar Thomas (potem: Browar Parowy Izraela Krakowskiego), ul. Zgierska 73
- Browar Parowy F.J. Lorentz
- Browar Parowy Gottlieba Hauslera, ul. Zawiszy 28 (Zawiszy Czarnego)
Jeśli chodzi o literaturę, jest raczej biednie...znalazłem na razie książeczkę:
Browarnictwo łódzkie przełomu XIX i XX w., red. Mariusz Kulesza, Łódź 1983
Tam niestety na temat okresu międzywojennego są ledwo 2 strony...Wiem, że pan Mirosław Jaskulski zajmował się tą tematyką, ale wiem też, że mnóstwo rzeczy pisze "do szuflady". Natknąłem się też na książki:
Sławomir Rytych, Piwowarstwo łódzkie do roku 1864, 2005
oraz
Chybała M., Browarnictwo Łódzkie XIX i XX w.
Niestety poza informacją, że istnieją, nie mam absolutnie pojęcia, gdzie można je znaleźć
To dopiero początek poszukiwań, na pewno czekają mnie sterty archiwów i tym podeobne przyjemności...ale będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące tej tematyki! Każdy punkt zaczepienia jest dobry, więc baaardzo proszę o wszelkie wskazówki dotyczące literatury, wzmianek w prasie, źródeł itd. Dzięki!
pozdrawiam
Przymierzam się do pisania pracy mgr na temat historii browarnictwa łódzkiego, z naciskiem na okres międzywojenny. Jak dotąd dotarłem do tego, że w tym czasie działało 7 browarów na terenie Łodzi:
- Towarzystwo Akcyjne Browaru Parowego Sukcesorów Karola Anstadta, Pomorska 34/36
- Browar Ludwika Anstadta, ul. Szneja 15 (Sędziowska)
- Browar i Fabryka Octu Gustawa Keillicha, ul. Orla 25
- Browar Parowy Bracia Keillich Spadkobiercy, ul. Napiórkowskiego 46/52 (Przybyszewskiego)
- Browar Thomas (potem: Browar Parowy Izraela Krakowskiego), ul. Zgierska 73
- Browar Parowy F.J. Lorentz
- Browar Parowy Gottlieba Hauslera, ul. Zawiszy 28 (Zawiszy Czarnego)
Jeśli chodzi o literaturę, jest raczej biednie...znalazłem na razie książeczkę:
Browarnictwo łódzkie przełomu XIX i XX w., red. Mariusz Kulesza, Łódź 1983
Tam niestety na temat okresu międzywojennego są ledwo 2 strony...Wiem, że pan Mirosław Jaskulski zajmował się tą tematyką, ale wiem też, że mnóstwo rzeczy pisze "do szuflady". Natknąłem się też na książki:
Sławomir Rytych, Piwowarstwo łódzkie do roku 1864, 2005
oraz
Chybała M., Browarnictwo Łódzkie XIX i XX w.
Niestety poza informacją, że istnieją, nie mam absolutnie pojęcia, gdzie można je znaleźć
To dopiero początek poszukiwań, na pewno czekają mnie sterty archiwów i tym podeobne przyjemności...ale będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące tej tematyki! Każdy punkt zaczepienia jest dobry, więc baaardzo proszę o wszelkie wskazówki dotyczące literatury, wzmianek w prasie, źródeł itd. Dzięki!
pozdrawiam
Comment