Browar (?) w Karsku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meickel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.06
    • 17

Browar (?) w Karsku

We wsi Karsko, pow. myśliborski, dawniej domena państwowa Karzig, Kr. Soldin, znajdują się ruiny XVII-wiecznego pałacu ówczesnego dzierżawcy, który po zniszczeniach w toku licznych wojen, w XVIII wieku został przekształcony w - i tu źródła są rozbieżne - gorzelnię lub browar. Po II Wojnie Światowej obiekt nie był użytkowany. Obecny stan ruin nie wskazuje (przynajmniej przy mojej wiedzy) na wcześniejszy sposób użytkowania. Dwa zdjęcia można obejrzeć na http://www.dzebrowska.user.icpnet.pl...rg/karzig.html
    Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może słyszał o browarze w Karsku? Przy czym, uwaga: istnieją dwie miejscowości o tej nazwie, dawniej Karzig.
  • brzeczka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 373

Rodzina mojej b. żony mieszka w Karsku od 1945. Trochę interesowałem się tematem, ale nie natknąłm się na informację o browarze w Karsku.
    Gorzelnia w Karsku stoi do dzisiaj, ale w innym miejscu i nie działa od kilkudziesięciu lat. Wdowa po ostatnim właścicielu gorzelni nie dokonała "taktycznego odwrotu" wraz z armią niemiecką i po wojnie wyszła za faceta, który został dyrektorem znacjonalizowanej gorzelni.
    Jeszcze jeden ciekawy budynek stoi naprzeciw kościoła - mieściła się tam karczma i sklep kolonialny, widoczne są jeszcze przedwojenne napisy na ścianie bocznej.

Comment

Przetwarzanie...
    X