Browar (?) w Karsku

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meickel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.06
    • 17

Browar (?) w Karsku

We wsi Karsko, pow. myśliborski, dawniej domena państwowa Karzig, Kr. Soldin, znajdują się ruiny XVII-wiecznego pałacu ówczesnego dzierżawcy, który po zniszczeniach w toku licznych wojen, w XVIII wieku został przekształcony w - i tu źródła są rozbieżne - gorzelnię lub browar. Po II Wojnie Światowej obiekt nie był użytkowany. Obecny stan ruin nie wskazuje (przynajmniej przy mojej wiedzy) na wcześniejszy sposób użytkowania. Dwa zdjęcia można obejrzeć na http://www.dzebrowska.user.icpnet.pl...rg/karzig.html
    Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może słyszał o browarze w Karsku? Przy czym, uwaga: istnieją dwie miejscowości o tej nazwie, dawniej Karzig.
  • brzeczka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 373

Rodzina mojej b. żony mieszka w Karsku od 1945. Trochę interesowałem się tematem, ale nie natknąłm się na informację o browarze w Karsku.
    Gorzelnia w Karsku stoi do dzisiaj, ale w innym miejscu i nie działa od kilkudziesięciu lat. Wdowa po ostatnim właścicielu gorzelni nie dokonała "taktycznego odwrotu" wraz z armią niemiecką i po wojnie wyszła za faceta, który został dyrektorem znacjonalizowanej gorzelni.
    Jeszcze jeden ciekawy budynek stoi naprzeciw kościoła - mieściła się tam karczma i sklep kolonialny, widoczne są jeszcze przedwojenne napisy na ścianie bocznej.

Comment

Related Topics

Collapse

• Tumry
      Chmiel dawniej i dziś
      Tumry
      Gdy miałem 8 lat trafiłem do chmielarni - przedwojennego budynku, do którego przywożono ciężarówki świeżo zerwanego chmielu (plantację też mi pokazano) - na końcu cyklu produkcyjnego była prasa wysoka na jakieś 6-8 metrów (czyli jej góra tkwiła gdzieś w otworze sufitu), która wtłaczała...
      2019-09-23, 21:00
    • dadek
      Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 05:14
    • heckler
      Czechy, Brno, Náměstí Svobody 93/22, Pivovar U Tomana
      heckler
      W okresie międzywojennym działający już w kilku innych miejscach w Brnie znany cukiernik Emanuel Toman zakupił dom w centrum miasta na ulicy Svobody. Jako znany koneser słodkości właśnie w tym miejscu otworzył cukiernię, którą odwiedziło wielu znanych w Czechach ludzi. W śród nich byli...
      2019-02-27, 07:47
    • darekd
      Celestial Beerworks, Jerzy
      darekd
      Browar z Dallas w Teksasie.

Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

5% alk.
      Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
      2025-02-05, 02:24
    • heckler
      Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
      heckler
      Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
      2025-01-02, 07:46
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...