Przy okazji małej dyskusji, toczącej się na forum Marienburg.pl na temat diety rycerzy Zakonu Krzyżackiego, chciałbym zwrócić się tutaj do Szanownych Forumowiczów o pomoc w kwestii trwałości i za tym możliwości przywozu piwa ze Śląska i Niemiec do Malborka czy Królewca. Jak długo ówczesne piwo nadawało się do spożycia? Czy stosowano jakieś metody konserwacji?
Eksport piwa w późnym Średniowieczu - jak?
Collapse
X
-
A wiecie wogóle jak Krzyżaki warzyły piwo? Dotarliście do receptur? Technologi? Wtedy dopiero będzie można mówić o tym jak długo było ono zdatne do picia.
Popatrz na terminy do spożycia współczesnych piw niepasteryzowanych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Idzie raczej o piwo obce, importowane na potrzeby zakonne.
Wiem, jakie są obecnie terminy przydatności piwa niepasteryzowanego i dlatego właśnie pytam o dawne technologie.
Bo co bądź, Polacy dostali papieską dyspensę od udziału w którejś krucjacie ze względu na to, że piwa tak daleko dowieźć nie sposób - wnoszę, że bliżej się udawało.
Na razie mamy zakonne książki kucharskie. Zapraszam na http://www.marienburg.pl/viewtopic.php?t=5218Comment
-
No piwo w średniowieczu było jak nasze domowe. Z żywymi drożdżami. Odpowiednio przechowywane, transportowane zimą czy jesienią, mogło być przydatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy.Comment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
To był zaczyn, gęstwa czy cokolwiek. O zakwasie już w Biblii się pisze, a to jest ta sama bajka.
Comment
-
Ta dyskusja była już przerabiana w różnych tematach.
O piwach w tamtych okolicach obszernie pisze Klonder w swoim opracowaniu "Browarnictwo w Prusach Królewskich w 2 poł. XVI i XVII w.". Są też opracowania Boguckiej o browarnictwie gdańskim.
A co do eksportu: w XVI w. piwo ze Świdnicy wożono do Kijowa, Pizy, Mediolanu i Budapesztu. To znacznie dalej, niż do Malborka. A w Toruniu, czyli już niedaleko, istniała Piwnica Świdnicka, specjalizująca się w wyszynku piwa świdnickiego. Pojedyncze przesyłki pojawiały się na cle gdańskim. Pytanie, czy granica między Rzplitą a Zakonem (później Prusami Książęcymi) nie była zaporą nie do przebycia.Comment
-
Piwo Grodziskie na przykład wożono do Wrocławia w stanie młodym w dużych beczkach, których znajdujące się u góry otwory zatykano słomą, aby piwo się nie wychlapywało.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
W historii piwa obeznany nie jestem ale wydawalo mi się, że mniej więcej do XVI wieku fermentacja przebiegała nie dzięki znajomościom drożdży samych w sobie, jedynie przez fermentację naturalnych drożdży istniejących na ziarnach stosowanych zbóż.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Comment
-
Przecież po warzeniu, czyli gotowaniu tam już nie ma nic żywego. Jeśli już to szczepiono drożdżami z powietrza, tak jak do dziś robi się lambiki. Jednakże już chyba w średniowieczu, o ile nie wcześniej wiedziano, że ten osad na dnie, z jednej warki, jeśli doda go się do brzeczki, to znacznie przyspieszy proces fermentacji. Nie były to czyste szczepy, ale myślę, że doskonale sobie zdawano sprawę z tego, że gęstwa ma znacznie przy produkcji piwa.Comment
-
Do Budy dokładnie. Tam też była Piwnica Świdnicka, działająca na podstawie przywileju króla Macieja Korwina.
Były czyste. Ze Świdnicy jeżdżono do Saksonii po po konkretne drożdże. A Wiśniewski opisuje, że w Egipcie znaleziono czyste kultury drożdży piwowarskich sprzed 3000 lat.Comment
Related Topics
Collapse
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting. Jednak stylem nawiązuje do eksportowego Dortmundera.
5,6% alk.
12,9% ekstr.
Chmiele: Tettnanger, Tango (Hallertau)
...-
Channel: Niemcy
2024-11-19, 01:06 -
-
11,2 ekstr., 5% alk.
Na stronie określają je jako Vienna lager, domyślam się że sypnęli słodem wiedeńskim
Jest tam też taka informacja w wersji angielskiej:
Bitter: 20 IBU Colour: 20 EBC
i węgierskiej:
Keserűség: 18 IBU Szín: 18 EBC...-
Channel: Węgry
-
-
Górnobawarski browar związany z dawnym klasztorem augustianów i znany jest z szerokiej paltey koźlaków
http://www.baumburger.de/
Jednak i ich klasyka jest doceniania. Za to piwo mają brąz na European Beer Star 2013
5,2% alk.
Aromat - słodowy...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment