Browary w Iławie - próba odtworzenia smaku piwa.

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Snus
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 128

    #1

    Browary w Iławie - próba odtworzenia smaku piwa.

    Pewnie porywam się z motyką na słońce, bo w życiu jeszcze nie uwarzyłem piwa, ale zamierzam odtworzyć smak piwa z przedwojennych browarów w mieście Iława (Deutsch Eylau).

    Tylko piwo, nie cały browar, a więc browarnictwo domowe.

    Projekt dopiero będzie ruszał - postępy będą widoczne tu: www.eylauer.com.
    Jak będę miał jakieś informacje o browarach w Iławie to też tam będą, dlatego umieszczam ten temat na tym forum.

    Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane.
    Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19304

    #2
    A nie lepiej warzyć piwo abstrahując od wątpliwych historycznych odniesień (ich sprawnej realizacji) i tymże warzelnictwem domowym nawiązywać do tradycji miasta?

    Comment

    • Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

      #3
      Dobra inicjatywa, potwierdzająca wzrost lokalnego patriotyzmu
      w naszym kraju. Niemniej zadanie mega-trudne. Musiałbyś mieć
      niezwykle dokładne dane na temat warzenia piwa w okresie przedwojennym.
      Na końcowy wynik składa się wiele składników (charakterystyka wody, słodu,
      chmielu; drożdże, przerwy itp itd.). Z drugiej strony istnieją już inicjatywy,
      które mają wskrzeszać smak dawnych piw np. konkurs w Grodzisku Wielkopolskim.
      Także czekam na kolejne Twoje posty w tym temacie i trzymam kciuki.


      Ps. Sam chciałem uwarzyć piwo a'la kobylepolskie. Skończyło się na
      odwzorowaniu etykiety z lat pięćdziesiątych, która okrasiła domowego
      portera w stylu brytyjskim

      Comment

      • Snus
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.03
        • 128

        #4
        może i lepiej, ale z historią będzie odrobinę ciekawiej

        zresztą za piwo "niehistoryczne" też mam zamiar, w konsekwencji, się zabrać
        Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl

        Comment

        • Snus
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 128

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav
          Z drugiej strony istnieją już inicjatywy,
          które mają wskrzeszać smak dawnych piw np. konkurs w Grodzisku Wielkopolskim.
          Także czekam na kolejne Twoje posty w tym temacie i trzymam kciuki.
          No proszę, nie wiedziałem, dzięki za info.

          Chyba na początek spróbuję zrobić "zwykłe" piwo żeby nabrać doświadczenia, a w międzyczasie spróbuję dotrzeć do informacji sprzed wojny.
          Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • tomaszjanczyk
            Pierwsza próba - pytanie na CITO
            tomaszjanczyk
            Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

            W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

            Zaczynałem około 16:00.

            Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
            2020-04-22, 10:46
          • pegazus300
            Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
            pegazus300
            Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
            2018-04-10, 17:26
          • darekd
            Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
            darekd
            Tvirtas czyli mocne.

            Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

            Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
            Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
            Barwa - bardzo ciemne złoto
            Wysycenie...
            2024-10-07, 00:18
          • Randi
            Browary na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
            Randi
            Witam,

            Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
            Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
            2024-02-21, 17:12
          • ART
            2023.12.02 - aktualizacja oprogramowania
            ART
            Z wczoraj na dzisiaj aktualizowana była spora część oprogramowania na serwerze i coś gdzieś może nie działać. Proszę o info gdyby próba otwarcia jakiejś strony (która działała tuż przed aktualizacją) kończyła się wywalaniem błędów lub pokazywała się w ogóle pusta strona....
            2023-12-03, 03:31
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...