Pogranicze Mazowsza i Podlasie - Kurpie i ziemia łomżyńska ma swoje, mniej znane, tradycje piwne. o Drozdowie wiemy sporo (zob. osobna dyskusja na forum). Prawie nic natomiast nie udało mi się znaleźć, póki co o Piątnicy...
Wiemy też, iż w I Rzeczpospolitej dużą renomą cieszyły się piwa z Kolna.
O piwnych tradycjach samej Łomży (XVI-XIX w.) skreślił kilka słów Henryk Sienkiewicz w książce Piwne Mazowsze (Trio 2007).
Ciekawa wydje się też historia browaru istniejącego pod Łomżą, którego właścicielem był niejaki Feliks Tyliński (ok r. 1900). Nie wiem jednak gdzie dokładnie mógł stać!?
Tutaj można zobaczyć etykiety tego browaru z czasów rosyjskich:
Piwa z łomży ponoć smakowały nie tylko w czasach carskich... obecny browar eskportował także do ZSRR.
Wiemy też, iż w I Rzeczpospolitej dużą renomą cieszyły się piwa z Kolna.
O piwnych tradycjach samej Łomży (XVI-XIX w.) skreślił kilka słów Henryk Sienkiewicz w książce Piwne Mazowsze (Trio 2007).
Ciekawa wydje się też historia browaru istniejącego pod Łomżą, którego właścicielem był niejaki Feliks Tyliński (ok r. 1900). Nie wiem jednak gdzie dokładnie mógł stać!?
Tutaj można zobaczyć etykiety tego browaru z czasów rosyjskich:
Piwa z łomży ponoć smakowały nie tylko w czasach carskich... obecny browar eskportował także do ZSRR.
Comment