Browar Kajetanówka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Niedzwiadek14
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.04
    • 121

Browar Kajetanówka

No własnie moze ktoś zna polozenie geograficzne tego Browaru i ma jakies wiadomosci na jego temat?
    Słyszlem kilka opini tzn ,jedna to taka ze jest to wies na lubelszczyznie ?(dla mnie malo prawdopodobna)
    Druga to ,ze jest to miejscowosc Monastyryszcze na Ukrainie w obwodzie Czerkawskim w guberni Kijowskiej.Tak podaje znany album rosyjski.
    Ciekawi mnie tez czym jest spowodowany dwujezyczny polsko-rosyjski napis na etykiecie z tego browaru?
    Etykiete mozna zobaczyc tu

Pozdrawiam!
  • Eszogo1970
    • 2007.03
    • 136

Ponieważ u Friedricha nic nie ma o Kajetanówce wrzuciłem temat na google i znalazłem jakiś spis browarów na stronie:

Jest tam informacja: Kajetanówka Biłgoraj Browar W.Ułaszyn hr.K.Ledóchowski

Comment

• Eszogo1970
      • 2007.03
      • 136

I jeszcze jeden efekt poszukiwań w internecie:

Na tej mapie z 1839 roku pomiędzy Biłgorajem a miejscowościa Sól zaznaczony jest folwark i browar.
      Super strona. Polecić można każdemu.

Comment

• grzeber
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2002.05
        • 2879

Wydaje mi się, że browar znajdował się w województwie tarnopolskim, powiecie buczackim, gmina Monasterzyska (wg podziału z 01.08.1934). Znalazłem informacje, że w całym powiecie znajdowały sie trzy browary w Manasterzyskach (Monastarzyska), Nagorzankce i Trybuchowcach.
        pozdrawiam
        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Niedzwiadek14
          • 2006.04
          • 121

No tak ale te Monasterzyska to Galicja a tam raczej rosyjski nie byl urzedowy.Wiec mysle ze to malo prawdopodobne.
          Pozdrawiam!

Comment

• Eszogo1970
            • 2007.03
            • 136

Po wgryzieniu się w temat też jestem zdania, że to Galicja. Co do napisów dwujęzycznych to może to są napisy ukraińskie ?

Comment

• grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2002.05
              • 2879

Racja, uświadomiłem sobie to później(że flaszka nie może być z Galicji). Moje informacje czerpałem z pozycji "Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" Warszawa : nakł. Filipa Sulimierskiego i Władysława Walewskiego, 1880-1914. Tam w tomie I strona 436 jest informacja o browarze w Monasterzyskach.
              Problem z tym, że słownik ten podaje dwie miejscowości o nazwie Monasterzyska (Tom XV cz.2, strona 351), jedna w powiecie lipowieckim (gub. Kijowska) a drugia powiat buczacki (woj. tarnopolskie). Być może nie tylko nam się to pomieszało.
              Obejrzałem jednak dokładnie fotki flaszki oraz etykiety z Kajetanówki i na bank są to Monasterzyska z guberni Kijowskiej. Na flaszce jest tłoczenie "МОНАСТЫРИЩЕ КiЕВ ГУБ.".
              Last edited by grzeber; 2009-01-17, 19:45. Powód: błąd
              pozdrawiam

Comment

• Niedzwiadek14
                • 2006.04
                • 121

No to chyba sprawa rozwiazana.Dzieki!
                Ciekawia mnie te napisy po polsku ,musiala tam byc duza Polska kolonia?

Comment

• Gopher
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 450

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Eszogo1970 Wyświetlenie odpowiedzi
                  I jeszcze jeden efekt poszukiwań w internecie:

Na tej mapie z 1839 roku pomiędzy Biłgorajem a miejscowościa Sól zaznaczony jest folwark i browar.
                  Super strona. Polecić można każdemu.
                  Na tej mapie zaznaczony jest browar w Koloni Sól, Kajetanówka leży w okolicach Hedwiżyna na północny-wschód od
                  Biłgoraja. Poza tymi dwoma browarami w okolicach Biłgoraja były jeszcze browary w Rożnówce i Soli.
                  Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• Leonpraga
                    • 2005.02
                    • 468

Z tego co mogłem w sprawdzić w swoim spisie browarów to wynika że w Manasterzyskach k. Buczacza browar przez długie lata należał do Nechelesa i Szafrina, Trybuchowce k. Buczacza do Sterna później do Poharillesa, Nagórzanka k. Buczacz do hr. Potockiego i wydaje mi się że żaden z nich nie należał do Ułaszyna i hr. K. Ledóchowskiego, co do przedstawionej mapy ton zaznaczony browar, to browar Sól (Pierwsza), należący do Ordynacji Zamoyskich i nie ma co na siłę szukać innego w tym miejscu browaru.
                    Wspomniana miejscowość Kajetanówka, to według Spisu Miejscowości Polskiej Rzeczyposplitej Ludowej, Kajetanówka występuje tylko w woj. Lubelskim.
                    Kajetanówka wieś, k. Biłgoraj.
                    Kajetanówka wieś k. Piotrowic
                    Kajetanówka kol. k. Milejowa.
                    Kajetanówka wieś, k. Dubienka.
                    Kajetanówka kol. k. Urzędowa

Poza tym nigdy nie spotkałem się w spisach adresowych z browarem w Kajetanówce zapewne chodzi o folwark Dyle w którym był browar a do którego należała wieś Kajetanówka niedaleko Lipowca w pow. Biłgorajskim. Ale ni jak ma się to do przedstawianej etykiety.

Comment

• Gopher
                      • 2007.10
                      • 450

Browar Sól i Kolonia Sól to rzeczywiście jeden browar różnie podawany w źródłach, a Kajetanówka rzeczywiście podlegała pod folwar Dyle.
                      Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• Eszogo1970
                        • 2007.03
                        • 136

Czyli etykieta o której na początku wspomniał Niedźwiadek nijak ma się do etykiet z dawnych ziem polskich?

Comment

• Leonpraga
                          • 2005.02
                          • 468

Z tego co wynika z tej dyskusji, to ta etykieta ma tyle wspólnego z Polską co Sławuta więc, krótko mówiąc powinna z niknąc z katalogu Janusza, jako etykieta nie Polska i tak bym to oceniał choć nie chcę być wyrocznią, może inni nie koniecznie kolekcjonerzy ale ludzie którzy zajmują się historia browarów łaskawie wypowiedzieli by się w tym temacie. Naprawdę ciężko mi negować zbiory kolekcjonerów ale wiedza historyczna w takich wypadkach jest nie niemiłosierna.

Comment

• Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

Hmmm...wynika że sytuacja geopolityczna jak w przypadku Sławuty. Browar w polskich rękach ale na rosyjskiej ziemi (i nie chodzi tu bynajmniej o ziemie Królestwa Polskiego). To tłumaczy dlaczego eta znikneła ze strony Janusza Skrzyniarza.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• grzeber
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2002.05
                              • 2879

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                              Hmmm...wynika że sytuacja geopolityczna jak w przypadku Sławuty. Browar w polskich rękach ale na rosyjskiej ziemi (i nie chodzi tu bynajmniej o ziemie Królestwa Polskiego). To tłumaczy dlaczego eta znikneła ze strony Janusza Skrzyniarza.
                              Etykieta ze Sławuty cały czas jest na stronie Janusza. Z tego co widzę poza polskimi etykietami umieścił on również kilka "około polskich" jak właśnie Sławuta, Monasterzyska, Gierdawy czy Radomyśl.
                              pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
                              X